Kabine Bekleniyor…

Bu haftaya başlarken borsanın teknik ya da temel analizi pek anlamlı değil. Çünkü piyasa çok önemli bir haberi bekliyor. Yani Etkin Pazar Hipotezi bugünlerde oldukça geçerlidir.

Etkin pazar hipotezine göre fiyat hareketlerini yaratan unsur haberdir. Bir haber fiyatlara çok kısa bir süre içinde girer. Geçmiş fiyat hareketleri geçmişteki haber ve bilginin sonucudur. Bu yüzden geçmişe bakarak geleceği tahmin etmeniz mümkün değildir. Her ne kadar Etkin Pazar Hipotezi (EPH) bunları söylese de, EPH’nın geçelri olduğu zamanlar ve geçersiz olduğu zamanlar vardır. Bunun sebebi de KAOS teorisidir. Bir bilgi veya haber bütün dinamikleri ve trendleri değiştirebilir. Yani kelebeğin kanat çırpmasıyla deprem oluşması gibidir. Şu an için önemli bir haber beklenirken, borsanın geçen hafta yaptığı hareketlere bakarak bu haftayı tahmin etmek mümkün görünmüyor. Geçen hafta kabinenin açıklanmasının gecikmesi piyasalarda ve özellikle de borsada stres yarattı. Şimdi konu ekonomi yönetimidir ama piyasaların hangi sonuca nasıl bir reaksiyon vereceği konusuna baktığımızda ilk olacak etkilere çok fazla anlam yüklememek gerek. Hatırlarsanız Babacan milletvekili adayı olduğunda borsa çok ciddi bir olumlu reaksiyon vermişti. Eğer ekonomi yönetiminde olmazsa (bakan olabilir, dışişleri bakanı olabilir) piyasanın reaksiyonu olumsuz olacaktır. Fakat bu olumsuzluğun trend değiştirecek güçte olacağını zannetmiyorum.  İlk sert reaksiyondan sonra olumlu tepkileri de göreceğiz. Tersine, Babacan eski görevini alacak olursa (ki bu olasılığı düşük görüyorum) piyasaların tepkisi çok olumlu olacak ve borsadaki yükseliş trendinin devam etmesi olasılığı ciddi biçimde artacaktır. Kabine açıklandıktan sonra borsa hangi yöne giderse gitsin, o yönde aceleyle pozisyon almak yanlış olur. Piyasaların ilk dalgalarının geçmesi beklenmelidir.

Kabine haricinde diğer önemli konular ise dış dünyadaki gelişmelerdir. Dolar endeksi yine 100’e yaklaştı. Bu yüzden dolar/TL kuru haftaya yükselerek başladı. Geçen haftayı 2.83 civarından kapatan dolar bu sabah 2.8350 civarında dalgalanıyor.

Merkez Bankası Erdem Başçı’nın, 2016 Nisan ayında görev süresi doluğunda değiştirileceğini düşünüyorum. Bu şartlar eğer bu beklentilere göre gerçekleşirse, dolar/TL kuru için en iyi dip tahminim 2.78-2.82 aralığı  olabilir. Tersine beklentilerimin aksine Babacan ekonomi yönetiminde görev alacak olursa dolar 2.75’in altına inerek işte o zaman 2.70 seviyelerini görebilir. Unutmayınız Türkiye’de özel sektör çok borçlu ve Aralık ya da 2016 başında küresel faizler artmaya başlayacak. Hele ki bir de ABD’de enflasyon baş kaldırırsa çok hızlı biçimde dolar/TL kuru 3 TL seviyelerinin üzerine yeniden çıkabilir. Bu aşamada elinde dolar olanlar beklemede kalmalı. Dolar borcu olanlar da bu seviyelerden risklerini kapatabilirler.  Almayı düşünenler için fırsat var. Ama önümüzdeki 6 aylık vadeden bahsediyorum. Bugün alıp 1 hafta içinde birkaç kuruş gerileme olabilir. Dibi yakalamaya çalışmamak gerekir. 6 ay sonrası için bu seviyeler alıma uygun. Çünkü dünyada işler bir anda terse dönebilir. Cuma günü bizim piyasalar kapandıktan sonra ABD FED üyelerinden Williams’ın Aralık’ta bir faiz artışı olacağına dair güçlü sinyal vermesi DXY endeksinin yükselmesinde etkili oldu. Önümüzdeki bir yıl doların diğer paralara karşı değer kazanacağı bir dönem olmaya adaydır. Önümüzdeki bir yıl boyunca küresel piyasalardaki en önemli konu ABD’nin enflasyon verileri olacaktır.

Sonuç olarak borsa için bu haftaya ilişkin bir tahmin istemeyin. Çünkü tahmin yapılacak dönem var, yapılmayacak dönem var. Kabine belli olsun, işte o zaman daha net bir yorum yapma imkanı olacaktır ama ilk etkileri görmemiz gerekiyor.

Herkese bol kazançlı bir hafta olması dileğiyle…

NOT: Mersin eğitimine katılacak olan başvuru sahiplerine bugün bir mail göndereceğim. Eğitim yeri ve diğer konularda bilgi vermiş olacağım.

“Kabine Bekleniyor…” ile ilgili 1 yorum

  1. hocam sitenize henüz üye oldum nerden soru sorabileceğimide bulamadım tüpraş hissesi hakkında yorum yapabilirmisiniz acaba 80den aldım 73e düştü. teşekkür ederim mail atabilirseniz çok sevinirim siteye alışamadım henüz.iyi çalışmalar saygılarımla

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir