Uçak Olayı Piyasalara Yansıdı mı?

Dün Rus uçağının düştüğü haberi geldiğinde piyasalar önce görmezden geldi, fakat daha sonra ayrıntılar ortaya çıktıkça ve Avrupa’ya satış gelince bizde de sert satışlar başladı. Eğer uçak bir hafta sonunda örneğin cumartesi günü düşürülmüş olsaydı, pazartesi piyasalar açılacağı en dip seviyeden açılır ve genellikle o seviyeler dip olur ve daha sonra da yukarı dönerdi. Bunu özellikle belirtiyorum çünkü piyasanın bir dinamiğini sizlere aktarmak istiyorum. Piyasalar için bilgi adeta oksijen gibidir. Bilgi kesildiği anda veya karmaşık bilgiler geliyorsa piyasalar risk almak istemez ve bu riski satar. Dün de böyle oldu. Satış baskısı başladığında twitter’dan gönderdiğim twitlerde de bunu anlatmaya çalıştım. Bir haber gelmişti. Bu haberin ayrıntıları belli değildi. Dolayısıyla haber akışı devam edecekti. Henüz Rusya’dan açıklama yoktu ve zaten Putin’den gelecek açıklamaların da olumlu olması mümkün değildi. Bu yüzden düşüşün devam edebileceği mesajını iletmeye çalıştım. Fakat bunun ciddi bir savaşa veya çok büyük gerginliğe yol açmayacağını belirttim. Sonrasında Putin’den açıklamalar geldi. “Arkamızdan hançerlendik, Bu durum ciddi sonuçlar doğuracak” dedi. Bu açıklamalar piyasaya ekstra satışlar getirince borsa yüzde 4.39 düşüşle kapandı. Grafikte dikey çizgi dünün başlangıç noktasıdır. Endeks 80 binden 76.242’ye kadar geriledi.

BIST-100-25-11-2015

Bu sabaha gelindiğinde NATO açıklama yaparak,  verilerin Türkiye’nin doğru söylediğini belirtti. Sayın Cumhurbaşkanı da uçağın düşürülme olayına, 24 Kasım öğretmenler gününde öğretmenlere yaptığı konuşmada değindi ve alkışlayanlara bunun alkışlanacak bir mesele olmadığını belirterek doğru olanı yaptı. Şu an Türkiye tansiyonu düşürme konusunda doğru bir adım atıyor. Bunun sonucunda bir savaş olur mu? sorusunun cevabına net bir şekilde “hayır” diyebiliriz. Rusya ilk aşamada ekonomik yaptırımlara başvurdu ama doğal gaz vanasını kapatmayacağını da belirtti. İleride misilleme yapar mı bilmek mümkün değil ama piyasanın bir savaşı fiyatlamayacağını rahatlıkla söyleyebiliriz.

Sonuç olarak birçok konuda piyasa bu sabah daha fazla bilgiye sahip. Piyasalar bu tür olaylarda, bilgi akışı devam ettikçe pozisyonunu ayarlar. Yani piyasanın dün verdiği reaksiyon en kötü olasılığı göz önünde bulundurarak verdiği reaksiyondu. Dün de olan buydu. Uçak düşürme olayının bu sabah da fiyatlanmaya ve ekstra stres yaratmaya devam edeceğini söyleyemeyiz.

Bu hengame arasında yeni kabinenin fiyatlanması söz konusu olmadı. Ya da etkisini çok az gördük diyebiliriz. Kabinenin Cumhurbaşkanı tarafından belirlendiğine ilişkin şüphe yok. Babacan’ın yerine Mehmet Şimşek gelmiş. Bu atama piyasaların dikkate alındığını gösteriyor. Babacan’ın görev almasını beklemiyordum ve bunu da yorum ve yazılarımda belirttim. Mehmet Şimşek’in doğru para politikaları konusunda Babacan’ın gösterdiği kararlılığı göstereceğini zannetmiyorum. Dünkü olaylar sırasında TCMB’nin PPK toplantısı da es geçti ve faizlerde bir değişikliğe gidilmedi. 15-16 Aralık’ta FED’in faiz toplantısı var ve 25 Aralık’ta PPK yeniden toplanacak. Bu toplantıda MB’nın vereceği karar çok çok önemli olacak ve Mehmet Şimşek ilk sınavını burada verecek. Yani piyasa fiiliyatta ne olduğunu o zaman görecek ve MB’nın özerkliği konusu gündemi daha fazla belirleyecek.

Tekrar piyasaya dönecek olursak, borsa dün olması gerekenden fazla düşüş yaptı. Bugün büyük bir olasılıkla toparlayacaktır. Fakat 79.400 seviyesi direnç olacaktır. Bu arada sağlam hisselerin dün çok büyük değer kayıplarına uğramadığını gördük ve bu hisseler bugün de verdiklerini geri almak isteyecektir.  Endeks için 76.200 civarında kapanış önemliydi ve çok belirgin bir destek seviyesinden kapandı. Bugün endeks 77 binin üzerinde kapanış yapmak için zorlayacaktır. Rusya’nın ekonomik yaptırımları zamana yayılacaktır, fakat bir ay sonra bu etkilerin oldukça azalacağını söyleyebiliriz.

Dün satış yapmadan bekleyenler beklemeye devam etmeliler. Satış yapanlar ise daha düşük fiyatlardan yerine koyabilirler. Bu sabah dolar/TL kuru 2.8780 civarında bulunuyor.  Dün de 2.88 seviyelerini görmüştü. Kısa vade ve orta vadeye bakmak lazım. Kısa vadede yani birkaç gün veya bir hafta içinde bu uçak düşürme olayının etkilerini unutacağız. Ama dışarıdaki gelişmeler çok önemli olacaktır. ABD Merkez Bankası FED’in toplantısı çok önemlidir ve bu toplantı öncesinde piyasaların olumlu bir seyir içinde olmasını beklemek yanıltıcı olur. Dolayısıyla hem teknik olarak hem de temel olarak, 80 bin civarı veya bu seviyenin üzerine geçip endeksin 84-85 bine gitmesi olasılığı zayıftır.

Sadede geleyim. Borsa bugün yükselişle açılır. Endeks 77 binin üzerinde kapanış yapmaya çalışır. Eğer açılışta düşüş devam eder veya endeks zayıf bir seyri içinde olursa endekse duyarlı kağıtlarda  kısa vadeli alım yaparak 8-10 kademe kazanç sağlanabilir. Dolar/TL kurunda ise 2.85-2.86 aralığı destek olacaktır. Özellikle dış ekonomilerden kaynaklı zor günler bizleri bekliyor. Bu nedenle hisse seçiminde dikkatli olmanızda fayda var. Dünkü düşüşe dayanan ve BIST-100 endeksi içinde yer alan hisseleri incelemenizi öneririm. Bu arada Rusya ile ilikisi güçlü olan şirketler daha fazla değer kaybetti. Bunların toparlanması biraz daha fazla zaman alacaktır.

Herkese bol kazançlı bir gün olmasını diliyorum.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir