Seans İçinden 28 Nisan 2011

28 Nisan – 15:30

Seans öncesinde  Merkez Bankası tarafından yapılan son  PPK toplantısındaki faiz kararlarının özeti yayınlandı. Özet sonrasında piyasalar hafif olumluya döndü ve endeks ikinci seansa yükselek başladı. 67.750 seviyeleri görüldükten sonra şu an bir gerileme yapıyor ve tekrar 67.600 seviyelerinde bulunuyor.  Sabah yaptığım yorum geçerlidir.

Altn konusunda ise, Altın’ın bundan sonra yapacağı hareketler konusunda bir fikrim yok. Fakat Altını şu an bu fiyattan alın desem, yarın 1.500’ün altına geldiğinde bana “siz aldırdınız, zarar ettim” diyecekler. Ben 850 dolardan beri sürekli olarak 2-3 sene vadeli altın alın diye yazıyorum, o zaman 1300 dolara kadar gider diye yazmışım ve şu an alınır mı alınmaz mı bilemiyorum. Eğer hedefiniz en az 2 sene beklemek ise, 1.500 dolardan almakla 1.450 dolardan almak arasında ne fark olabilir ki?

MRDIN çimento konsuunda ise, bu kağıdı kısa vadeli kar etmek için almayın diye yazdım. Bu kağıt alınıp çocuklaar miras bırakılacak türden veya emekli olduğnuzda size her yıl emekli maaşı gibi nakit temettü gönderecek bir şirkettir. Ortağı olduğunuzu hissedeceğiniz bir şirkettir. En az 10 yıl vade için alabilirisniz. Bu kağı 1 sene yatıp sonra hareketlenebilir. 2000 yılından bu yana en çok kazandıran kağıttır, çünkü net kar marjı yüzde 45-50’dir ve zaman zaman yüzde 65 olmuştur. Elde ettiği karın neredeyse tümünü dağıtır. Bu nedenle alış fiyatınızın bir önemi yoktur. Önemli olan elinizdeki hisse sayısdır. Ne kadar çok hisseniz varsa, o kadar çok kar payı alırsınız.

Daha önce verdiğim bir portföy önerisi vardı ve portfoyün iyi getiri sağladığına ilişkin yorum var. Bu portföye göre hareket edenler ne yapsınlar? şeklinde bir soru var. Bu soruya daha önce de cevap  verdim. Mayıs 15 veya üç aylık bilançoları açıklanana kadar bekleyip, bilançolar açıklandıktan sonra satabilirsiniz. Tabi ki en tepede satamayacaksınız. Sorun şu ki ben de bu kğaıtların bundan sonra nereye kadar düşebileceğini veya yükselip yükselmeyeceğini bilmiyorum. Elde ettiğiniz kâr sizin için yeterliyse satabilirsiniz.  Elnbette kji MAyıs’ın 15’ine veya mart bilançolaları açıklanana kadar olumsuz şeyler de olabilir ve kağıtlar değer kaybedebilir. mart bilançoları açıklandıktan sonra yenidenbir portföy önerim olur.

Endeks bu arada 67.600 seviyesini gördükten sonra tekrar yukarı yönlü bir hareket yapıyor ve 67.800 seviyesinde bulunuyor. Şu an teknik olarak 70 bine kadar yükseliş olasılığı yüksek görünüyor.  dolayısıyla alım düşünülebilir.

ALIM ÖNERİSİ : AKSEN

ALIŞ: 4.88-4.90 (Şu anki satış fiyatı 4.91 saat 15:35)

SATIŞ: 5.22-5.26

STOP-LOSS: 4.82

EN FAZLA: 3200 LOT

SÜRE: 2-3 HAFTA

Bugün başka yorum verilmeyecektir.

 

28 Nisan – 11:20

Dün gece Bernanke’den açıklamalar geldi. ABD faizleri aynı seviyede kaldı.  İkinci parasal genişleme haziran sonunda tamamlanmış olacak.  Bu açıklamalar sonrasında ABD piyasaları yine coşkuluydu ve dow yüzde 0.72 ve S&P yüzde 0.62 değer kazandı. Dax ise bugün yüzde 0.51 yukarıda bulunruken, bizim endeks bu gelişmeler sonrasında güne olumlu başladı.  DÜn 67.792’den kapanmıştı. Bugün 68.100 seviyesinden açıldıkytan sonra aynen dün olduğu gibi endeksteki aşağı hareketi görüyoruz. Yani yüksek açılış sonrasında “ne alıyorsunuz kardeşim, bu borsa yükselmeyecek” mesajı yeniden veriliyor.  Bu yorumun yazıldığı şu ada endeks 67.600 seviyesinin altına geldi ve 67.579 seviyesinde buunuyor.

“Birşeyler var ama biz bilemiyoruz” kanısı ve inancı hakim. Eğer biz birşey bilmiyorsak o zaman piyasa birşeyler bilerek satıyordur diyerek satma meyline girecek olanlar da var. Genel olarak baktığımız zaman, ekonomimize ait kısa vadeli bir sorun yok. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın açıklamaları az önce geçti ve enflasyon hedeflerinden bahsetti. ENflasyon raporunu açıklayan Başçı genel olarak, yeni para politikasının çerçevesini bir daha çizdi.  Bu açıkalamlar yapılırken piyasa üzerindeki etkisi olumsuz oldu ve endeks açılıştan itibaren gerileyerek 67.500 seviyelerinden işlem görmeye başladı. ENdekse paralel hareket eden kağıtlar ve bankacılık  sektörü hafif hafif geriliyor ve endeks düne göre yüzde 0.32 aşağıda bulunuyor. Tahvil faizlerihızlı yüskeldiği için borsa bocalıyor.

Bu aşamadan sonra endeksin iki tür hareket yapması olasılığı çok yüksektir. Birincisi; nedeks 67.500 civarında hacimsiz ve yatay, sıkışık bıktıran bir çizgi çizebilir. İkincisi de, 67.500 etrafında dalgalanır, yükselmeye başlar, tam 67.700 civarını geçiyor ve yukarı gidiyor derken, geeln satışlarla 67.500 aşağı geçilir ve satışlar hızlanır, o sırada endeks 67 bini aşağı krıırp 66.500’e doğru hızlı bir gerileme yapmaya başlar. İşte bu aşamada herkes ne olduğunu anlamaya kalkarken, 67.600 desteği kırıldığı diye satışlar artar. Eğer böyle birşey olursa, hemen alım yapın… Üstelik endekse yakın hareket eden kağıtlarda alım öneririm. Biz buna AYI TUZAĞI deriz ve eğer fiyatalar belirli bir destrek seviyesine yavaş yavaş ve nazlı nazlı gelip orada durmuşsa ve sonra yukarı hareket yaparken geri aşağı dönerse, desteğin kırıldığı nokta fake (sahte) olur.

DOLAR: Borsa düşerken dolar da düşüyor.Bu genel olarak aykırılık durumudur. Yani normalde doların yükselmesini bekleriz. DOlar 1.5136 seviyesinde bulunuyor. Dolardaki gerilemenin bugünlkük burada duracağını ve destek yapacağını, ama 1-2 ay içinde 1.50’Nin altına sarkacağını düşünüyorum.

Az önce söylediğim gibi, Faizlerde yükseliş var.  Başçı’nın konuşmaları faizleri yukarı çekti. Bunun para piyaslaarındaki etkisi net faiz artışı yönünde oldu. Teknik olarak da 8.20’Nin altından yukarı bir dönüş bekliyrodum ama, şu an 8.40 seviyeleri tahvil alımı için uygun görünüyor.

Bugün bilgisayar başındayım ve gelişmeleri izleyeceğim. Ani birşey olursa yorum geçerim ama piyasada ve borsada volatilite ve dalgalanma artarsa, alım fırsatı olur.  Bir sonraki yorum saat 15:30’da.

NOT: yorum verdiğim zaman hemen haberinizin olması için TWITTER’de beni izleyebilirsiniz. Ayrıca yorumlarımı e-bulten olarak da gönderiyorum. Anasayfanın sağ alt köşesinden e-bultene uye olursanız yorumalrımı mail ile alırsınız.

 

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir