Seans İçinden 2 Mayıs 2011

15:30

Endeks ikinci seansda en yüksek 69.800 civarını gördü ve şu an 69.500 civarından işlem görüyor. Bu aşamada piyasa genel olarak hareketsiz ve yatay bir seyir izliyor. Arada sırada alımlar geliyor ve bankalar hareketlenince endeks yukarı yönlü hareket yapıyor. Bu aşamay akdar bilançosu iyi gelen, kârları artan şirketleirn hisselerinde belirgin hareektlilikler var. Fakat bu tür hisselerin ardına takılmamakta fayda var. Çünkü zaten bilançonun iyi geleceğini bilenler, bunları toplayıp, bilanço açıklanınca fiyat yükseldiğinde satmayı tercih ediyorlar. Bu aşamada genel koşullar da olumlu olduğu için, fiyatlar çok rahat bir şekilde hızla artabiliyor. Fakat bu artanların peşine takılanlar daha sonra, düşüş başlarsa panik olup zararına satabiliyorlar.  Dolayısıyla faaliyetlerini çok iyi bilmediğiniz şirketlerden uzak durmak gerekir. Aşağıda SDoda sanyinde orta vadeli alım öneriyorum. Çok başarılı faaliyet  perfomansı çiziyor. ENdeks bugün 70 binin üzerinde kapanmayı zorlayabilir.

ALIM ONERISI: SODA SANAYİ

ALIM FİYATI: 2.65-2.75 (SU AN 2.75 SATIŞTA)
SATIS HEDEFİ: 3.20-3.30
STOP LOSS:  2.52 ( Bu fiyattan stop yaparsanız ortalama yüzde 7-8 zararı göze alıyorusnuz demektir.)
SÜRE: 6 AY
EN FAZLA KAÇ LOT: 5000
Bugün başka yorum verilmeyecektir. Sizlerin sorularını cevaplayacağım bir webinar yapacağım. Bunu daha sonra hafta içide duyuracağım.

 

11:30

Borsa için geçen haftaya başlarken yazdığımız yazıda  sıkışmanın çok arttığını, bu nedenle her an hızlı hareketler olabileceğini belirtmiştim. Fakat haftanın başından Perşembe gününe kadar olan süre içerisinde, borsada çok önemli hareket olmadı. Beklediğim sert hareket Cuma günü geldi.

Teknik olarak, 68 bin civarında önemli bir destek oluşmuştu. Hafta içinde endeks bu desteğin altına geriledi. Özellikle yeni Merkez Bankası başkanı Erdem Başçı bu “Enflasyon Raporunu” açıklarken, piyasa bir miktar geri çekildi. Bir ara 67.500 seviyelerine kadar düşen endeks “acaba önemli destekler yeniden aşağı mı kırılıyor? Yeni bir düşüş trendi mi başlıyor?” sorularının sorulmasına neden oldu. Bunlar olurken  verdiğim yorumlarda da vurguladığım üzere, 68 bin seviyesinin altına olan sarkmalar, “Ayı Tuzağı” davranışı sergilediği için, borsada pozisyon bozulmaması gerektiğini vurguladım.

Haftanın son gününde, öğleden sonra başlayan hafif alımlar bir süre sonra arttı ve endeks haftayı 69.250 seviyesinden kapatarak, yukarı yönlü gitme hevesini ortaya koydu. 69.250 seviyesi önemli bir direnç bölgesidir. Direnç seviyesine yakın yerlerden kapanış sonrasında bu hafta, 70 bine doğru bir hareket bekleyebiliriz. Fakat asıl kritik hareket, 70 bin seviyesinin yukarı geçilmesidir. Bu seviye yukarı geçilirse hedef 71.800 seviyeleri olacaktır ki, bu seviye İMKB100 endeksinin tekor seviyesidir.

Seçim öncesinde daha önce görülen rekor seviyenin aşılmasını ve seçime kadar olan süre içerisinde endeksin yeni rekorlar kırmasını bekliyorum. 72 bin seviyesi geçilirse 76.400 seviyesi yeni hede olacaktır.

Endeksin aşağı yönlü hareket etme olasılığı şu an için zayıf görünüyor. Çok olumsuz gelişmeler olmadıkça, borsanın yönünü kalıcı bir şekilde aşağı çevirmesini beklemiyorum. Bu nedenle de, hisse pozisyonları korunmalıdır.

Bu hafta endeksin 68.500 seviyesini destek yaparak 70 bin zirvesini deneyeceğini söyleyebiliriz. Bilançolar açıklanmaya başladı ve geçen yıla göre, iyi kâr eden şirketlerin hisselerinde önemli artışlar oldu ve olmaya da devam edecektir.

Bu sabah endeks 69.600 seviyeleirnden açıldıktan sonra 69.250’ye kadar gerileyip burayı destek yaptı ve yatay gidiyor. Bugün için önemli destek seviyesi 68.850 seviyesidir. Bu seviyenin altına gerileme beklemiyorum. Şu an çok hızlı yukarı hareket yerine genelde yatay ve hafif aşağı eğimli sınırlı hareketler görebiliriz. Fakat Cuma günkü yükselişin ardından, sert alımlar gelecektir. Bunun sadece zamanını bilmiyoruz. Hacim artışıyla oluşacak bu alımlar genelde sağanak halinde gelir ve kesilir. Ben tam bu yorumu yazarken, 69.750’ye doğru bir hareket oldu.  Tahminen endeks bu hafta veya gelecek hafta daha önceki zirvesini test edebilecektir. Çünkü talep güçlü görünüyor.

DOLAR:

Dolar geçen haftaya yükselişle başladı ve 1.53’e yakın bir seviyeden kapandı. Haftaya başlarken genel olarak dış piyasalardaki olumsuz hava doları da yukarı yönlü sürükledi, fakat Salı gününden itibaren gerilemeye başladı. 1.5325 seviyelerini gördükten sonra günü 1.5253’ten kapattı. Ardından da 1.5230 seviyelerini destek yaparak, 1.5150 ile 1.5250 aralığında dalgalandı.
Bu aşamada doları yukarı sürükleyecek çok fazla etken yok. Özellikle ülkeye giren turist sayısındaki artış ve rakamın 30 milyona yaklaşmış olması, günlük bnazda çok fazla döviz bozdurulmasını sağlarken, tahvil ve bono piyasasına da, yabancı girişi gözlemliyoruz. Sonuç olarak ihtiyaç olunan dolardan daha fazla dolar girişi var. Gittikçe büyüyen dış ticaret açığı ve cari açığa rağmen, dövizin aşağı yönlü hareketi bir süre daha devam edebilir. Fakat seçim sonrasında senaryo çok daha farklı olacaktır.
Eğer seçim sonrasında, hem para politikası, hem de maliye politikası beklendiği şekilde toplam talebi kısıcı etki yaratırsa ve cari açık daralmaya başlarsa, daha az dövize ihtiyaç duyulacağı için, dolarda aşağı yönlü hareket görürüz. Fakat hem para hem de maliye politikaları eğer toplam talebi kısamaz ve dolayısıyla cari açığın önünü alamaz ise; aynı zamanda, Türkiye ekonomisi yüzde 8-9’luk hızla büyümeye devam ederse, orta ve uzun vadeye ilişkin çok ciddi riskler yaratacaktır ve dövizde yukarı yönlü hareketler oluşacaktır.
Sonuç olarak seçimden sonra doların yönünü belirleyecek en öenmli parameterelerden biri, toplam talebin kısılması ve cari açığın küçülmeye başlayıp başlamaması olacaktır.

Bir sonraki yorum saat 15:30’da.

 

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir