Türkiye artık masada meze

Sanal mutluluklar ve rakamlar içinde yüzen Türkiye, kurtlar sofrasına meze yapılmaya hazırlanılıyor. Gelişen konjonktürü okuyamayan yönetim anlayışıyla, bugüne dek ciddi zaman kaybeden ve süreç içinde iç barışı bozarak karışıklığa ortam hazırlayan iktidarın hiç olmazsa bundan sonra dikkatli olması gerekiyor.

Kritik nokta JP Morgan’ın açıklamasıyla geldi. Yayınladığı raporda yatırımcısına ‘ağırlığını azalt’ önerisinde bulunan Morgan’ın uyarıları çok önemli. Raporda aynen şu ifade kullanılıyor. “Türkiye’de yüksek enflasyon, cari açıkta bozulma ve göreceli gevşek politikalar endişe yaratıyor. Zorunlu karşılık oranlarındaki artırımlar banka kârlarına ilişkin tahminlerde konsensusu aşağı çekti. Türkiye’nin portföydeki yerini ‘ağırlığını artır’dan , ‘ağırlığını azalt’a düşürüyoruz.”

Bunun Türkçe’si ‘çık’ demektir. Nitekim etkisini İMKB’de hemen gösterdi. Aynı zamanda seçim sonuçlarına ilişkin gösterge de sayılabilecek bu detayı daha büyük resimde okumak lazım. Açıkçası Türkiye ile işi biten ABD sermayesi, bizi Avrupa borsalarına yem ediyor. Konjonktürü iyi okuduğunuzda ortaya çıkan fotoğrafta ABD’nin yeni hedefinin Balkanlar ve Kafkaslar olduğunu görmemek mümkün değil. Nitekim kısa süre önce açıklanan raporlarda yatırımcıya Türkiye’den çık, Rusya’ya yönel tavsiyesinin yapıldığını hatırlayacaksınız.

Önümüzdeki süreçte Kuzey Afrika ve Ortadoğu’da yol alan batı sermayesi, önce Balkanlar’ı sonra da Kafkaslar’ı karıştırabilir. Nitekim Obama- Cameron görüşmesinin hemen akabinde Rusya’nın Gürcistan üzerine gitmesi ve bunu müteakip üç senedir aranan Sırp katil Mladic’in birden bire yakalanması manidar…

Rusya’nın Gürcistan hamlesinin ardından Mladic vasıtasıyla önceliği Balkanlar’a veren ABD, yüksek ihtimalle operasyona buradan başlayacak gözüküyor.  Fakat tam bu aşamada kritik bir detay var.

ABD’nin Kafkaslar ve Balkanlar’da bir operasyonu Avrupa’ya rağmen yapması mümkün değil. Avrupa’nın isteğinin de Ege ve Akdeniz’deki limanlar olduğu biliniyor. Yunanistan’ın ada operasyonuyla da desteklenecek eylem planında ABD, Avrupa’nın istediği Kafkaslar ve Balkanlar’a karşılık verecektir.

İşte tam bu aşamada Türkiye ile işi biten ABD, bizi Avrupa’ya finansal anlamda kurban olarak veriyor. Yani Türkiye artık masada meze… Önümüzdeki süreçte iktidar kim olursa olsun, bir operasyona maruz kalacağız. O yüzden istikrar yalanlarına inanmayın.

Elbette yapılacak işler var. Başta birlik ve beraberliği geliştirerek ortaya konulması gereken eylem planında, sürekli ülkeyi ayrıştıran iktidar bunu becerebilir mi, işte orada ciddi soru işaretlerim var. Tüm bu konuları 1 Haziran Çarşamba günü Ulusal Kanal’da Ekopolitik programında Uluslararası Finans Yatırım Danışmanı Mete Akıncı ile detaylandıracağız. Ama bugünden söyleyebileceğim esas tema, ‘Dikkat Türkiye masada meze’ uyarısıdır. İlgilenenlere duyurulur.

[email protected]

 

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir