Seans İçinden – 30 Mayıs 2011

17:00

62.000 desteği kırıldı ve endeks şu an 61.250 seviyesinde bulunuyor. Cuma günü test edilen 61.850 seviyesinin altına gelen endeks için hemen bir toparlanma sinyali görmediğim gibi, aşağı yönlü hareket sırasında artan işlem hacmi ve yabancı takasındaki gerileme bir süre daha aşağı hareketi destekleyebilir. Bu aşamadan sonra 62 bin seviyesinin üzerinde bir kapanış ve yüksek işlem miktarı ve “V” görünümü oluşması bir yukarı hareket sinyali olacaktır. Fakat şimdilik bu tür bir sinyalden önce endeksin 60.000-60.500 aralığına kadar gerileyip o seviyelerde destek bulduktan sonra yukarı yönlü harekete başlaması daha sağlıklı olur. Bu aşamada alım için beklemede kalınmalı. Bunu söylüyorum çünkü zaten Cuma günü 63.750 seviyelerinde satış önermiş ve hatta alım önerdiğimiz ve birçoğunun da hedef fiyata ulaştığı kağıtlardan, hedefe gelmeyenlerde de stop beklenmeden nakde geçilip beklenmesi gerektiğini belirtmiştim.  Endeks bugün büyük olasılıkla 61.750’ye doğru hareket deneyip kapanış yapacaktır.  Şu an dış piyasalar olumlu olsa da, piyasa Mayıs enflasyonunu pek sevemeyeceğini düşünüyor.  DOlar şu an 1.6035 seviyelerinde ve faizler de 9.01 seviyesini geçmiş durumda.

Ana sayfada sol tarafta bir seçim anketi açtım. Bir defa oy kullanan bir daha aynı bilgisayardan kullanamıyor. Hem IP hem de Cookie ile kontrol yapılıyor ama nasıl olsa zaten isteyen gidip 100 ayrı bilgisayardan da oy kullanarak sonuçları şaşırtabilir. Benim sizlerden ricam sadece 1 tane oy kullanmanızdır. Çünkü bu ankette sizin kullanacağınız 30 tane oy genel seçimde hiç birşeyi değiştirmeyecektir. Biz burada sadece acaba finans piyasalarında işlem yapanlar ve finans camiası acaba genel seçim sonuçlarına ne kadar yaklaşacak diye merak ediyoruz. Bu yüzden hepimizin sağlıklı sonuç alması için sadece 1 tane oy kullannız. Ben de bir tane oyumu kullandım. 12 Haziran seçimlerinin herkese hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Bugünlük bu kadar sağlıcakla kalınız…

 

15:00

Endeks genel olarak beklediğimiz hareketi yapıyor. Yatay ve sıkışık bir hareket izleyen endeks için daha önceki yorumda bahsettiğimiz üzere, 62.600-62.700 civarında dirençle karşılaştıktan sonra, 62.200 seviyesine kadar geriledi. Daha sonra 62.500’e kadar yükseldi. Fakat şu sırada yeniden satış baskısı geliyor ve yeniden 62.200 civarına kadar geriledi. Daha önce verdiğim yorumlarda bir değişiklik yok. Bir sonraki yorum saat 17:00’de.

10:40

Piyasalarla ilgili olarak sabah saatlerinde bir yorum vermiştim.  Geçen haftayı 62.407 seviyesinden kapatan endeks,  haftaya 200 puanlık bir geri çekilme ile başladı. Ama sonrasında hafif bir yukarı eğim sergiliyor. Bu aşamada ilk hareketler net bir yön belirleyici olmaz.  Beş dakikalık grafiklerde bir miktar küçük V tipi bir hareket oluşmuş durumda. Formasyonlar ve Teknik göstergeler gereği ilk direnç 62.700 civarında bulunuyor. Bugün ilk seansta  63.200 seviyesinde güçlü bir direnç var ve bu direnci yukarı geçmesini bekleyemeyiz.  Endeksin 61.850 seviyesinde de desteği var. Eğer 61.900’ün altına yeniden gelecek olursa bu desteği de aşağı kırabilir ama şimdilik çok kısa vadede bu desteğin tutacağını, fakat endeksin de 63 bin civarını pek fazla aşamayacağını düşünüyorum.

Dolar haftaya 1.6027 seviyesinden başladı. Gösterge faiz de 8.92 seviyesinde bulunuyor.  Şu an için bir süreliğine azalan işlem hacmiyle hafif yukarı eğimli veya ayaty hareket eden bir endeks görebiliriz.

Bir sonraki yorum saat 15:30’da.

06:55

Yukarıdaki grafik haftalık bazdaki hareketleri gösteriyor. Geçen hafta en yüksek 65.175 seviyesini gören endeks, daha sonra gerileyerek, 62.407 seviyesinden kapandı. Bu arada 61.870 seviyelerini de gördü.Yukarıda verdiğim grafik, İMKB100 endeksinin haftalık hareketlerini gösteriyor.  İlginç bazı noktalar var;

1. Endeks 4 haftadır değer kaybediyor.

2. 2009 yılından başlayan yükseliş sonrasında, arka arkaya 4 hafta hiç değer kaybetmemişti. Yani orta vadeli bir aşağı hareketin önemli bir sinyali olabilir.

3. Endeks 21 haftalık, hareketli  ortalama seviyesinin oldukça altında kapanış yapmış durumda. Daha önce bir defa daha bu tür bir kapanış yapmıştı ve 58 bin seviyesine kadar gerileme olmuştu.

4.  2009 yılından gelen yükselen trende dayanmış bir endeks görüyoruz.

5. Talep göstergeleri, arz baskısının yüksek olduğunu gösteriyor.

6. Yabancı yatırımcıların takas oranı 2008 global krizinin en şiddetli hissedildiği dönemdeki  yüzde 62 seviyelerine düştü.

KISA VADE ANALİZ:  Borsa geçen hafta çok stresliydi. Bunun en öenmli sebeplerinden biri de bu ay açıklanacak enflayson oranının beklentilerden yüksek olmasının beklenmesiydi. Tabi ki tek neden bu değildi. Daha önceki yazılarımda da vurguladığım üzere – Global likiditenin risk iştahının azalmış olması,– Gelişmekte olan piyasalardan genel olarak yabancıların çıkıyor olmaları– Cari açığı önlemek üzere seçim sonrasında soğutma tedbirlerinin alınacak olması gibi nedenler de borsaya satış getirdi. Bu hafta endeksin yukarı yönlü hareket yapmaya çalışacağını  ama 64.500 seviyesinin üzerine çıkamayacağını düşünüyorum. Bilakis endekste aşağı yönlü baskı daha da artarak 58.000 -60.000 aralığına kadar bir gerilemeye de neden olabilir. Endeksin yeni dip formasyonu görülmeden hisse oranları artırılmamalı.

Dolar geçen haftayı da yükselişle kapadı. Teknik olarak genel görünüme baktığımızda daha önceki zirvesine oldukça yakın duruyor.  Geçen hafta içinde 1.6115 seviyesinde bir direnç oluştu ve bu seviyeyi 3 kere test etmesine rağmen yukarı kıramadı.  Bu yukarı denemeler sonrasında, bir miktar geri çekilerek 1.5850 seviyelerini görebilir. Geri çekilme  durumunda en azından kısa vadeli olarak dövizde pozisyon alınabilir.  Çünkü doların şu ana kadar izlemiş olduğu seyir ve teknik göstergeler 1.6150 civarında bulunan direncin yukarı kırılabileceğini gösteriyor.
2.5 yıllık bir aradan sonra doların yeniden 1.6150’deki direncini kırarak 1.68-1.70 bandına kadar hareket ettiğini görebiliriz.  Çünkü, Avrupa’daki sorunlar çok ciddi boyutlarda bulunuyor. Her an panik satışları ve alışları başlatabilecek dinamikler sözkonusu olduğu için, şu sıralar temkinli tarafta bulunmak ve fazla risk almamak gerekiyor. Fakat yukarı hareket öncesinde 1.5850 civarına doğru bir geri çekilme hareketi sağlıklı olacaktır.
Faizlerdeki Durum
Geçen hafta içinde faizlerde de yukarı yönlü hareketler vardı. Yabancı raporlarda özellikle Mayıs ayında açıklanacak olan aylık enflasyonla birlikte, yıllık bazda TÜFE’nin yüzde 5.5 seviyesine ulaşacağı düşünülüyor.  Dolayısıyla da yabancılardan bir miktar tahvil satışı geliyor. Teknik olarak gösterge faizin 9.15 seviyesinde bir direnci var.  Tahminen 8.80 seviyelerinde destek oluşturarak bu hafta 9.15 seviyesini yukarı kırmayı deneyebilir.
Bugün bir sonraki yorum saat 11:00’de verilecektir.

“Seans İçinden – 30 Mayıs 2011” ile ilgili 1 yorum

  1. Yaşar bey, Yaşar abi, Yaşar Hocam Ne desek az. Bizi bilgilendiriyorsunuz. Gerçekten Bizim milletin yapmadığını yapıyorsunuz HELAL OLSUN. İnanın Sizin için üye oldum..
    Verdiğiniz bilgilerin mükafatını hem dünyada hem ahrite huzur mutluluk ve para ne istiyorsanın o olsunn Çok teşekkürler
    Teknik analiz kitabınızı almayı düşünüyorum matrixi alınca.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir