Büyüme Beklentisini Aşağı Çekti

Dünya Bankası Küresel Ekonomik GörünümRaporu’nda,  küresel ekonominin büyüme tahminin aşağı çekerken, Türkiye’ye ilişkin büyüme öngörülerini yükselterek revize etti.
Raporda geçen yıl yüzde 3.8 olan küresel ekonomik büyüme tahminini 2011 yılı için yüzde 3.3’ten 3.2’ye indirdi.Küresel ekonominin büyümesindeki yavaşlamayı petrol ve gıda fiyatlarındaki artışa bağlanan raporda, Türiye’nin daha önce 2011 yılı için yüzde 4.1 olarak açıkladığı büyüme tahminini yüzde 6.1’e yükseltti. Banka, küresel ekonominin 2012 ve 2013 için büyüme beklentilerini yüzde ise 3.6 olarak korudu.

Türkiye ekonomisinin 2012’de yüzde 5.1, 2013’de ise yüzde 5.3 büyüyeceği öngörülen rapora göre, Türkiye, 2010 yılında yüzde 8.9 büyüyerek hızlı toparlanma kaydetti. Türkiye’nin büyük cari açığı ve yüksek petrol ithalat faturasının ülke için kırılganlığın kaynağını oluşturulduğuna dikkat çekildi. Türkiye’nin geçen yıl yüzde 6.6 olan cari açığının GSYH’ye oranının, bu yıl yüzde 7.7’ye çıkacağı, gelecek yıl ise yüzde 7.3, 2013’de de yüzde 6.9’a gerileyeceği tahmin ediliyor.

2011-2013’te yükseliş

Raporda yüksek gelirli ülkelerin geçen yıl yüzde 2.7 olan büyüme hızının yüksek işsizlik ve ülke borcu problemleri nedeniyle 2011’de yüzde 2.2’ye düşmesinin ardından 2012 ve 2013’de yüzde 2.5’e çıkacağı belirtildi. Gelişmekte olan ülke ekonomilerinin geçen yıl yüzde 7.3 oranında büyüdüğü belirtilen raporda, söz konusu ülkelerin büyümelerinin 2011-2013 döneminde bir miktar yavaşlayarak ortalama yüzde 6.3’e gerilemesinin beklendiği vurgulandı.

Banka, daha önceki tahminlerinde yüksek gelirli ülkelerin bu yıl yüzde 2.4, gelişmekte olan ülkelerin ise yüzde 6 oranında büyüyeceğini belirtmişti. Raporda küresel görünüm için en büyük risklerin gıda fiyatlarında  devam eden artış, gelişmiş ülkelerde devam eden bütçe açığı ve ülke borcu  sıkıntıları ile petrol fiyatlarında yeni bir yükseliş yaşanması olasılığı  olduğu belirtildi. Ayrıca Ortadoğu’daki politik kargaşa, Japonya’da 11 Mart’ta  meydana gelen deprem ve tsunami felaketinin de küresel büyüme üzerinde baskı  yarattığı belirtildi.

Aşırı ısınmaya dikkat

Raporun başyazarı Andrew Burn, gelişmekte olan ülkelerin pek çoğunda finansal krizin geride kaldığına dikkat çekti.  Raporda ayrıca krizi geride bırakan gelişmekte olan ülkelerin, aşırı ısınmayı engellemek, yapısal reformlarla birlikte dengeli büyümeyi sağlamak ve enflasyonu baskı altına almak konusunda kendi ekonomilerine odaklanmaları gerektiği mesajı da verildi.

kaynak

http://bigpara.ekolay.net/haber-detay/gundem/dunyada-buyume-beklentisini-asagi-cekti/758925.asp

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir