Seans İçinden – 9 Haziran 2011

15:30

Öncelikle bazı konulara açıklık getirelim. Seçim sonuçlarını herkes farklı bekliyor. Eğer bizim sitedeki anket Türkiye’yi temsil ediyor olsaydı, büyük bir siyasi değişim anlamına gelirdi ve bu durumda en güvenli limanlara kaçıp siyasi büyük değişim olsun herşeyi görelim ve ondan sonra mala girelim diyebilirdik. Şu an seçim konusunda herkesin kendine ait bir değer yargısı ve beklentisi var. Herkes kendi beklentisine göre hareket edecektir. Ben ise kendi beklentilerim olmasına rağmen bunları asla size açıklamıyorum. Sadece objektif olarak “ne olursa ne olur?” sorusuna cevap vermeye çalışıyorum. Şu ana kadar piyasa profesyonelleri arasında yapılan anketler ve bunların sonuçları da var. Parasının tamamını dolara yatıran da haklıdır, tamamına hisse alan da haklıdır. Çünkü herkesin kendi inandığı senaryosu vardır. Ben seçim sonrasında yukarı yönlü hareket bekliyorum derken tabi ki bunun gerekçeleri vardı ve bunları aşağıda kısaca belirttim. Ama sürpriz dediğimiz sonuçlar gerçekleşirse, bu tür  sürprizlere hazırlıklı olmak adına yüzde 15-20 dövizde kalınabilir.  Ama siz eğer, sürpriz denilen şeylerin kesin olarak olacağına inanıyorsanız o zaman ona göre riskinizi yönetmelisiniz. Bu bağlamda yorum yapan arkadaşların her ikisi de kendilerince haklıdır. Piyasada pozisyon almak için öncelikle bir senaryonuz olması gerekiyor. Ama bu senaryonun tutma garantisi olmadığı için de ters bir gelişmeye karşı mutlaka stop-loss’unuz olması gerekiyor. Yatırımcıların yaptığı en büyük yanlış, kafalarında bir senaryo kurduktan sonra bu senaryonun değiştiğini gösteren bir sürü gelişme olmasına rağmen, bunları görmezden gelip körü körüne kendi senaryolarına inanıyor olmaları ve piyasa ile savaşmaya kalkmalarıdır.  Halbuki piyasa bukalemun gibidir ve sürekli renk değiştirir. Dolayısıyla siz de senaryonuzu tehlikeye atan veya senaryonuzu zayıflatacak gelişme veya gelişmeler olduğunda tekrar gözden geçirmelisiniz.

İkinci önemli bir sorun daha var. Bir arkadaş Ereğli aldığını ve uzun vadeli yatırımcı olmak anlamında kararlar aldığını ve kafasının çok karıştığını söylüyor. Birçok haber okuyup, herşeyden birşey çıkarınca beyin bunu proses edemiyor. Daha önce yazdığım “Borsada Tahmin Yapmak” başlıklı yazıları tekrar okuyunuz.  Sizin en büyük düşmanınız başka yatırımcılar veya piyasa değildir, piyasanın her hareketini modellemeye çalışan beyninizdir. Bir kağıt alıp uzun vadeli yatırımcı olunmaz. Bu kağıdın bir senaryosu kurulmalıdır. Bu senaryoya göre her yıl bu şirket ne kazanacaktır? Ne kadar maliyeti olacaktır ve şirkete ne kalacaktır. Bu şirkete kalacak net nakit akışlarını bugüne iskonto edersek ve eldeki net aktif değerleri de buna eklersek nasıl bir değer buluruz. Bu değer şirketin şu anki piyasa değerinden düşükse uzun vadeli yatırım yapılır. Ama düşükse siz uzun vadeli olarak alsanız da uzun vadede para kazanamayabilirsiniz.

Piyasa bakalım. Endeks şu an 63.850 seviyesinde bulunuyor. Sabah 63.600 civarına kadar gerileyip daha sonra 64 bin seviyesine gelmişti. 64 bin civarında uzun süre dalgalandıktan sonra, az önce bir miktar satışla geriledi. Bu satış baskısı güçlü değildi. Tahminen endeks 63.750-64.150 aralığında kalmaya devam edecektir. Biraz sonra ABD’ede işsizlik başvuruları verisi açıklanacak olup bu veri öncesinde bir miktar satış geldiğini anlıyoruz. Bugünlük bu kadar çok ani bir gelişme olursa ara yorum geçerim.

 

 

11:10 Yorumu

Bugün dış piyasalar genel olarak olumlu görünüyor. Bugün İngiltere ve Avrupa’dan faiz kararları gelecek. Her ikisinin de faiz artırması beklenmese de AB Merkez BAnkası başkanı Trichet’in bir sonraki faiz artırımı konusunda sinyal vermesi bekleniyor.

Endeks dün 64 bin seviyesinden kapanmıştı. Bugün açılıştan sonra 63.620 seviyesine kadar geriledi ve bu seviyeden itibaren tekrar yükselerek yeniden 64 bin civarına geldi. Aşağıdaki grafik 60 dakikalık fiyat hareketlerini veriyor.

Teknik olarak 61.250 dibinden itibaren yükselen bir trenddeyiz ve dış piyasaların olumluya dönmesiyle sabah olumsuz açılan endeks de olumluya döndü. Bu aşamada, üst seviyede 65 bin direnci var. Yarın akşama itibariyle en az bu dirence kadar bir yükseliş bekliyorum. Seçimden çok sürpriz bir sonuç çıkmazsa (AKP’nin yüzde 40’ın altına düşmesi veya 367 milletvekilinin üzerine çıkması gibi)  borsanın seçim sonrasında yükseliş sergilemesini bekliyorum. Bunun temel sebebi de Hem Babacan’ın hem de Mehmet Şimşek’in yabancıların ne istediğini biliyor olmaları ve bu yönde açıklama yapmalarıdır.  Şu an yabancı yatırımcı raporları ısrarla yeni bir hikaye bekliyorlar. Bu hikayenin ana çatısı da, BÜYÜME senaryomuz olacak. Şu ana kadar Türk ekonomisi yabancı tasarruflarını ülkeye çekip, cari açık yaratarak büyüyordu. Bunun sürdürülemez olduğunu herkes biliyor. Şu an sürdürülebiliyor olması ebedi olarak sürdürüleceğini göstermez.  Bu yüzden de seçim sonrasında açıklanacak ilk önlemin Faiz dışı fazlayı artırmak olacağını düşünüyorum. Yani kamu tasarrufları artırılacak ve belki de hedef olarak GSYIH’nın yüzde 1.5 civarı faiz dışı fazla verileceği söylenecek. Buna ek olarak da cari açığın önlenmesi için, daha birçok tedbir alınacağı ve cari açığın daha fazla yükselmesine engel olunacağı belirtilecektir. Dolayısıyla seçim sonrasında en azından yeni bir şeyler ve yeni bir senaryo hikayesi piyasaları olumlu etkileyecektir. Seçim öncesindeki yüzde 10’a yakın düşüş, bu tür bir yukarı hareket için olumlu bir durum yaratıyor.

Sonuç olarak 63.250 aşağı kırılmadığı sürece pozisyonların korunmasını öneriyorum. BUgün ilk seansta 64 bin civarında bir hareket görüyoruz. Avrupa’dan faiz kararı gelene ve Trichet’in konuşmaları dinlenilene kadar piyasalar bu seviyelerde hareket edebilir. Bir sonraki yorum 15:30’da.

“Seans İçinden – 9 Haziran 2011” ile ilgili 14 yorum

  1. hocam günlük grafiklerde tobo ihtimali varmı? vob grafiğinde sanki daha belirgin? yorumlarınızı ilgi ile takip ediyorum teşekkürler..

  2. Hocam, bugüne kadar her analizinize katıldım ve sayenizde paramı çok güzel korudum. Sizin yorumlar parayı korumayı çok güzel öğretiyor. Ama bu sefer u seçim olayını hafife alıyorsunuz gibi geliyor. Çünkü tek parti olsa bile yeni milletvekili dağılımlarına göre 300 ‘ü aşmsı çok zor. Ayrıca benim beklentim 270 milletvekili. Yani hiçbir koalisyon formuşünün çıkmayıp, seçimin tekrarlanması da olabilir. Bu yüzden sizin de dediğiniz gibi, “eğer tek parti olmayacaksa dövize yatırın” demiştiniz. Paramı dolara yatıracağım. Ama bunun en iyi zamanlaması bugün mü olur yoksa yarın mı. Dolar yorumunuzu da merak ediyorum.

  3. rainman3, siz başka ülkede yaşıyorsunuz herhalde..Size iyilik yapayım; bari tümünü dolara yatırmayın.

  4. Ercan , o sizin yorumunuz, ben öle partici değilimdir, reel veriler üzerinden analizlerimi yaparım. Benim analizim bu şekilde. %100 nakitteyim şu an, %40 dolar %60 faiz yapacağım. Akis bir durum olursa zaten doları en fazla 1-2 lira düşüğe bozdurum. Ama borsa için aksi bir durum olursa ne olu?:) Malda olanlar ne kadar zararına bozduru bilemem. YAni ben risk almıyorum, asıl borsada malı olanlar risk alıyor şu an. Bunu da zaman gösterecek.

  5. Gecen hafta ve buhafta global çaptaki düşüşlere aldırmayan imkb neden şimdi gözünü AB ve ABD ye döndü acaba..
    Halen petrol ihraç eden ülkelere göre primli borsa var.ve bric ülkelerine göre de primli miyiz hocam.. Günlük yorumlarınız çok başarılı, Yiğit Bulut’un gözü sizden başkasını görmüyor. Uzun ve orta vade olabilecekleri de kısaca yazsanız yada, bric , opec ülke endexleri ile de imkb yi karşılaştırsanız, biz ulaşamıyoruz …
    teşekkür ederim

  6. Yaşar Hocam sınırsız programının saatlerini uzatın lütfeen sizin gibi üstadları dinlemek büyük keyif sabırsızlıkla bekliyorum

  7. Sayın AYKUT K.

    imkb de düşüş trendinin başladığını mı söylemek istiyorsun?
    çıkışlarda işlem haciminin zayıf, düşüşte hacmin artması…

    ben ortalama bir bilgi ile bunu bekliyorum da..

  8. SAYIN YAŞAR ERDİNÇ,

    1 Nisanda Borsanın 65200 seviyesini geçtikten sonra o günkü yazınızda belirttiğiniz üzere uzun vadeli EREĞLİ kağdını 4,18’den aldım. Nisan ayı boyunca kağıt yükseldi. 18 Nisanda Amerikanın notu negatife alınınca kağıt 4,34’ten 4,18′ düştü ve ben biraz daha alma şansı buldum. Mayıs başında borsa 70.000’i geçtiğinde EREĞLİ (4,66’YI GÖRDÜ) Ama uzun vadeli düşündüğümden satmadım. Mayıs ayında borsalar düşünce kağıt 4,12’e kadar geldi. Yine satmadım. 30 Mayıs Pzt Günü şirket temettü dağıttı ve maliyetim 3,92’ye geriledi aynı zamanda da 2000 TL kazandım.Şu an kağıt 4,09 seviyelerinde

    Şimdi önümde çok önemli olarak gördüğüm seçenekler var. Hayatımda ilk kez uzun vadeli alım yapıyorum. (çünkü önceki yıllarda hep kısa vadeli al-sat mantığı ile hareket ederdim. Ama kar ama zarar ettim.) Şimdi mantıklı doğru, anlamlı bir şekilde hareket etmek niyetindeyim. Borsa da yatırım işte budur diyebilmek amacıyla uzun vadeli alım yaptım. Tabii seçim var diyerek çok önceden giriş yapmıştım. Öncekiler gibi olacak diye. Ancak şansızlığım bütün küresel ve ülkesel sorunlarda benim bu yatırım yaptığım döneme rastgeldi.

    Şimdi hemen hemen yazılarınızı her gün okuyor programlarınızı da izliyorum. Ama tam emin olamıyorum. Seçimden sonra kağıdı satayım mı yoksa tutayım mı. Çünkü psiklojim o beyinimin düşünces bana keşke nisanda satsaydın niye durdunki diye sürekli düşünce üretiyor. (Ama borsa uzun vadede kazanılır düşüncesiyle de çarpışma halindeyim)

    Halimi anlamışsınızdır umarım.(Bir de sürekli yayınlanan raporlar da var onlar iyice kafamı karıştırıyor)

    Siz benim yerimde olsanız nasıl hareket ederdiniz.

  9. Sayın Hocam merhaba;

    Şu adrese ” http://imageshack.us/photo/my-images/543/u100u3009062011.jpg/ ” ulusal-100’ün ulusal-30’a oranlanmış grafiğini yükledim. Eğer bakabilirseniz 4 ayrı bölgeyi işaretledi. Bu işaretli bölgeler arasında benzerlikler görüyorum ve daha önce 2001, 2003 ve 2008’de oluşan benzer grafik şekillenmeleri sonrası IMKB-100 TL bazında marjinal hareketler yapmış. 2001 ve 2008 yıllarındaki hareketlerde düşüş, 2003’de ise çıkış anlamında. Yakın dönemde bu tarz bir oluşumun içindeyiz gibi ama bu grafik hakkında bir uzman olarak sizin yorumlarınızı duymayı gerçekten isterim. Sağlıcakla kalın.
    Saygılarımla

  10. Hocam dolar beklediğim gibi seans sonuna doğru düşüyor, herkes tek parti ve sonrasında hisselerde ralli bekliyor ben tam tersi, peki bu durumda sizce Cuma 17:30 gibi mi almam en mantıklısı? Millet dolardan korkup satacak çünkü tahminime göre. Yani dolar beklentiniz kısa vadede (aslında yarın için) nedir? Dolar yorumunuzu yazmadınız bugün.

  11. Yasar bey sizin sitenizdeki sonuclar malesef ki gercekle hic uyusmayacak sonuclar olacak diye dusunuyorum, bu da bir tahmin su an elbet ama dusuncem bu yonde… Neden bu sekilde farkli cikacagini dusundugumu soyle aciklayayim, burada oy kullanan kesimle ulke geneli ayni secmen kitlesinden olusmuyor cunku.

    SINIRSIZ programindaki dusuncelerinize su sartla katilmiyorum, eger AKP %45 in ustunde bir oy oraniyla iktidar olursa ;
    1. Is adamlarimiz yurt disinda yeni isler almaya ve basarilarini artirmaya devam edecektir,

    2. ozellestirmeler devam edecektir,

    3. Mali politikalar populist olmayacagi icin enflasyon cari acik gibi hikayeler bizim ulkemiz icin sorun olmayacaktir

    4. Yeni projeler (AK Partinin 4 Buyuk ilde 21 Buyuk Projesi) ve yeni konut projeleri insaat basta (cimento, cam, boru)tum sektorleri canlandiracaktir,

    5. Avrupa ve ABD kendini toparlarken Turkiyede bunlar yasanacak hocam,

    Avrupada ispanya batmis banane, ABD krize girmis biz ne hocam, bizim ulkemizde insaat sektoru canli kaldigi surece batarmiyiz sizce :))

    Son olarak , HEPIMIZ ANALIZ EDIYORUZ HISSE ALIYORUZ DEGILMI? OY VERIRKENDE ANALIZ EDIN LUTFEN, KIM NE YAPTI NE YAPABILIR, YAPABILECEK KAPASITE VARMI YOKMU ? NASIL KI SAGLAM OLMAYAN KAGITLARA ORTALIKTA DOLASAN SACMA SAPAN HIKAYELERE INANARAK GIRMIYORSAK, PARTILEREDE ANALIZ EDEREK OY VERIR BILINCLI, ENTELLEKTUEL VE AYDIN OLAN INSAN.

  12. Hocam bence İMKB 70 000 lerin üzerine hep başta başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ali Babacan ve Mehmet Şimsek in tam 34 defa İMF ile ha anlaştık ha anlaşacağız tantanaları ile bugüne kadar yabancıların sürekli ekmeklerine yağ sürülerek balonlu bir şekilde bugüne kadar geliverdi. Ama Türkiyenin ekonomik makro göstergeleri ise öyle değil veya kazın ayağı öyle değil. 13.06.2011 den itibaren malesef gerçeklerle yüz yüze geleceğiz ve biz bize kalıp yabancıların yavaş yavaş ülkemizi terk etmelerini beklemekteyim. mesala olumsuzluklar SOS veren cari açık, faiz artımı gereksimi, şişmiş ve balonlamış ekonomik göstergeler, gelecek zamlar vs.vs.lere.Ayrıca benim beklentim AK parti 330 millet vekilini dahi çıkarmasını dahi beklemiyorum. diyelimki aldı ekonomide mecburen yavaş yavaş sert tebbirler alınacak bu da yabancıların moralini bozacaktır. İMKB nin bir iki ay içerisinde çaktırmadan yabancı çıkışının yaşanacağı ve endeksinde 45 000- 50 000 lere gelmesini beklemekteyim. daha aşağıları olur ise benim için hiç de süpriz olmaz derim.

  13. Bence İMKB de yatırım yapacak arkadaşların ayak oyunlarına gelmemelerini tavsiye ederim.FED in 22.06.2011 deki kararını görmeden kesinlikle borsada işlem yapmamalarını tavsiye ederim. Ayrıca imkb deki hisse senetlerinin fiyatları 5-10 kat arasında şişti ve yakında patlamasını beklemekteyim.Ayrıca yabancılar ve yabancı görünün ile Türk süpakölatörler de imkb yi bir nevi KUMARHANE ye çevirdiler. Bir kişi birkaç günde hiç 2.000.000.-710.000.TL bir hisse senedinden para kaldırması sizce normal mı dersiniz.mesala vakko tukaş, cemaş. burçelik vs.vs……bence dikkatli olmanızı hemde çok çok dikkatli olmanızı tavsiye ederim.kolunu kaptıran ceketini değil tüm vücudundaki elbiseleri kayıp edip çırıl çıplak kalabilir. Ben İsviç re de yaşamaktayım. Dışarından Türkiye nin makro ekonomik dengelerini de hiç olumlu görmüyoruz. yakında bazı gelişmeleri göreceksiniz.

  14. Biz disaridan nasil gorundugumuze bakarak hareket etseydik, su an IMF nin kolesi olarak kalmaya devam edecktik. Baskalrinin bizi disardan nasil gordugu onemli degil artik, o denemler bitti. Kim nasil isterse oyle gorebilir. Biz ne yapabiliriz , ne yapabilecek gucumuz var… Bunlari bilmemiz yeterli… yabanci satsin, artik turk alici var IMKB de istedigi kadar satsin. Hatta yabanci takas orani artik %50 nin altina gelsin, kisa vadede 40 bin olalim sorun degil, 5 yillik projeksiyonde sattigi hisseyi iki misli fiyattan gelir alir isterse, istemezse o da sorun degil sirketlerimiz guclu, calisip para kazanan sirketler, kar ediyorlar, karini yeriz, bedelsizlerini yeriz, olmadi evladimiza birakiriz :)))….. yeterki turk firmsi olsun…

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir