Sorunların Farkındayız, Tedbir Alacağız

Dün akşam TRT’ye konuşan Sn Babacan tabii ki açıkça böyle demedi. Seçimlere 3 gün kala hükümetin ekonomi politikası ve TCMB’nin Zihni Sinir para politikasının şu ana kadar hiç bir sonuç vermediğini itiraf edemezdi elbette ki.  Ama, TRT’de söylediklerini Dünya Gazetis’den alıntılayarak biz sizin için deşifre ettik.  Yılın ikinci yarısında ekonomi soğuyacak. Cari açıkla ancak böyle başa çıkılabilir.  Ekonomi soğumazsa ne olacak?  TCMB ve hükümet soğutacak tabii ki.

Düşüncemiz Sn Babacan ve Sn Şimşek’in sorunların çok farkında olduğu, ama Sn Erdoğan ne zaman ekonominin aşırı ısındığına ikna olacak?  İşte onu kestiremiyoruz.

Dünya Gazetesi: Cari açığın kontrolü için büyüme hızımız düşmeli

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, cari açığı kontrollü götürmek için ekonomideki büyüme hızının biraz düşmesi gerektiğini belirterek, “Dolayısıyla yılın ikinci yarısında daha düşük bir büyüme oranı görmemiz sürpriz olmayacak” dedi. Babacan, TRT Anadolu televizyonunda yayımlanan “Anadolu’da Üretim” programında soruları yanıtladı.

Babacan, ‘seçim ekonomisi’ diye tanımlayabilecekleri hiçbir uygulamaları olmadığını belirterek, şöyle devam etti: “Bir yandan seçime gidiyoruz bir yandan bütçemiz hesaplanandan, öngörülenden daha yüksek bir performans gösteriyor. Yani bütçe açığımız beklenenden daha düşük. Halbuki seçime giden bir ülkede hükümet kesenin ağzını açar, biraz para dağıtır. Hani bizim elimizde var ve ona göre hesabımızı, kitabımız yapıyoruz, ona göre dikkat ediyoruz, popülizm asla yapmıyoruz. Ama bakıyoruz ki, ‘muhalefet partilerinde bol keseden, Merkez Bankasına karşılıksız para bastırarak dağıtma amaçları, hazırlıkları ya da öyle fikirler var’ diyelim. Biz bunu yapmadık.

Zaten halkımızda bunu görüyor, anlıyor. Yani sadece ve sadece seçim geliyor diye normalde yapmadığınız bir şeyi yapıyorsanız bu uzun vadeli güven ilişkisini zedeliyor. Bizim bütün uygulamalarımız sanki seçim yokmuş gibi. 12 Haziran 2011′de seçim olmasaydı biz ne yapacaksak aynı işi yapıyoruz, aynı çizgide devam ediyoruz.”

Bugün Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in, “Ekonomide soğutmaya ihtiyaç var” dediğinin hatırlatılması üzerine Babacan, şunları söyledi:

“Daha önce de birkaç defa farklı vesilelerle ifade ettik. Cari açıkla mücadeleden bahsederken ya da ileri cari açık olmasıyla ilgili neler yapabiliriz, bunu ele alırken, kamu maliyesi tabi önemli bir politika alanı. Burada cari açığı da dikkate alan bir kamu maliyesi duruşu gerekiyor. Ancak tedbir konusuna geldiğimizde biz burada bir kademelendirme, bir dörtlü kademelendirme daha önce zaten ifade ettik.

Cari açığı kontrollü götürmek için ekonomideki büyüme hızının biraz düşmesi gerektiğini vurgulayan Babacan, şöyle konuştu:

“Yılın ikinci yarısında daha düşük bir büyüme oranı görmemiz sürpriz olmayacak. Daha düşük derken, belki yüzde 9-10 gibi rakamlar görmeyeceğiz ama yine Avrupa’nın en hızlı büyüyen ekonomisi olacağız. Kredi hacminin artışının kontrollü gitmesini istiyoruz. Halkımız daha harcamadığı parayı şimdiden harcayıp da, daha doğrusu daha kazanmadığı parayı şimdiden harcayıp bankadan kredi çekip, tüketerek bir borç sarmalının içerisine girsin istemiyoruz.

Bununla ilgili attığımız adımlar var, daha ileri de alınabilecek tedbirler var, bunların hepsi olabilir. Çok yakından izlemesi gereken, çok yakından gözleyip gerektiği zaman da hızlı karar alabilen bir dönem var önümüzde. Yani dışarıda çok farklı gelişmeler olabilir, dışarıdan çok farklı dalgalar Türkiye’ye ulaşabilir. Biz her türlü senaryoya hazır olmak zorundayız. Gerektiğinde de gereken adımları kol kola atabilecek.”

kaynak

http://www.ekonomihaberyorum.com/babacan-sorunlarin-farkindayiz-tedbir-alacagiz/

 

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir