Seans İçinden – 10 haziran 2011

15:45

Endeks ikinci seansın bu saatlerinde 64 bin seviyesine kadar geldi. Genel olarak hacimsiz bir seyir izliyoruz. Bu aşamada dış piyasalarda önemli bir hareket yok. Bizim piyasada da “bekleyelim seçimi görelim” modu hakim. DOlayısıyla çok büyük sert hareketler beklemiyorum. Sadece seans sonuna doğru bir miktar satış gelebilir.  Tam bu cümleyi yazdığım sırada endekse satışlar geliyor. İşlem hacminde artış var. Dış piyasalarda herhangi bir hareket yok.  Şu an gelen satışlara sebep olabilecek önemli bir haber mi var diye baktığımda ise, çok önemli bir gelişme göremedim. daha doğrusu önüme düşen bir haber olmadı. Seçim öncesinde kararsız olup, satayım bari ve öyle bekleyeyim demeleri de sözkonusu olabilir. Endeks şu an 63.600’de.

Az önceki satış baskısının ardından genel olarak haberlere baktım. Libya’dan yapılan açıklamada “Nato helikopteri düşürüldü” şeklinde bir haber var. Bu durum piyasalarda bir anda paniğe sebep olmuş olabilir. Şu an endeks yeniden toparlıyor ve 63.750 civarında bulunuyor. Şu an dow future’ları ve DAX’a da bir miktar satış geldi. Yani dış piyasalarda da hafif bir satış eğilimi oluştu.

Bugün seans sonuna kadar, seçime ilişkin beklentileriniz pozisyonunuzu belirlesin. AKP’nin yüzde 40’ın altında bir oyla 290 milletvekilinin altına düşeceğini düşünüyorsanız hisselerinizi satıp dövizde poizsyon alıp bekleyebilirsiniz. Eğer AKP’nin yüzde 40-45 arasında bir oyla 300 veya daha fazla milletvekili çıkaracağını düşünüyorsanız, hisselerde beklemede kalabilirsiniz. Eğer AKP’nin yüzde 50’ye yakın veya daha fazla bir oyla iktidar olup, Anayasa’yı değiştirecek güce geleceğini düşünüyorsanız bu durumda hisseleri azaltıp beklemede kalmakta fayda var.  Bu senaryolardan hepsine olasılık verip ve bu olasılıklara göre de paranızı dağıtabilirsiniz.  Yani siz kendi beklentilerinize göre pozisyon alın. Şu an hiç kimse seçimden ne sonuç çıkacağını bilmiyor.

Bugünlük bu kadar. Seçimin tüm ülkemize ve insanlarımıza hayırlı olmasını diliyorum. Seçim sonrasında yeniden birlikte olacağız. Vatandaşlık görevi olarak bence herkes oy kullanma konusunda hassas omalı ve mutlaka bu görevi yerine getirmelidir. Her oy kutsaldır. Hangi parti olursa olsun veya bağımsız aday olursa olsun, kullanacağınız her oy daha sonra  hesap sorma hakkı da verecektir. Eğer oy kullanmazsanız hiç birşeyden şikayet etme hakkınız olamaz.  Sevgilerimle…

 

11:40

Bugün seçimden önceki son gün. Bu nedenle piyasa hareketlerinin çok fazla bir anlamı yok. Satan sattı, alan ise aldı. Ama genel olarak piyasa son iki gündür almama tarafındaydı. Seçim sonrasını görmek isteyen bir piyasa var. Bu aşamada, genel olarak talep gelmemesi de normaldir. Birçok arkadaşımız, yorumlar yazmaya başladılar. Bu yorumlar herkesin kendi görüşünü yansıtıyor. Ben de eğer çirkin söz, hakaret vs yoksa yayınlıyorum.  Fakat dikkatimi birşey çekti. Genel olarak belirli bir senaryoya çok bağlanmış arkadaşlar var. Olumlu bekleyen sonuna kadar olumlu bir resim çizerken, olumsuz bekleyen de çok ciddi kara tablolar çiziyor. Ben de bu durumu, en azından yatırımcıya bir şeyler öğretmek adına kullanmak istiyorum. Yani kasap et derdinde koyun da can derdinde.

Yatırımcı olmak, keskin çizgilerle “şu olacak, bu olacak” demeyi kesinlikle kaldırmaz. Bu tip kararlar alanlar beyindeki statüko sapmasına yenilirler ve değişen şartlara kolaylıkla ayak uyduramazlar. İkna olduklarında ise çok geç kalmışlardır. Bu yüzden, kafanızda yarattığınız senaryoyu değiştiren bir piyasa ortamı varsa, piyasaya uymayı alışkanlık haline getirin. Piyasa ile savaşılmaz. Ben daha önce de belirttiğim üzere, seçim sonrasında eğer çok büyük sürprizler olmazsa (bizim buradaki anketin Türkiye genelini yasıtmayacağını “Oy kullanırken” başlıklı açıklamada ve sonraki yazılarımda vurguladım), seçimden sonra endeksin yukarı yönlü eğim içinde olacağını düşünüyorum (dış koşullar aynı kalmak şartıyla) . Bunun sebebi de şu an dillendirilmekte zorlanılan önlemler birer birer açıklanacaktır. Bu da Türkiye’nin not artırım konusunu gündeme getirebilir. önceki gün FITCH bu konuda bir sinyal verdi. Bence seçim sonrasında açıklanacak önlemler konusunda bilgileri var. Bu nedenle Türkiye’nin notunun artabileceği konusunda açıklama yaptılar. Yoksa elde veri olmadan durup dururken kimse bu açıklamayı yapmaz. Fakat dikkat ederseniz ben de bir senaryo veriyorum. Benim senaryomda seçimden sonra “yönetimin değişmeyeceği”, “Cari açık konusunda gerekli önlemler açıklanacağı ve bu önlemlerin ciddiye alınacağı” beklentisi var. Ama bunlar tutmayabilir. Eğer seçimden sonraki 1-2 hafta içinde bu önlemlerden net bir şekilde bahsedilmezse ve sadece birkaç açıklama ile yetinilirse tabi ki yabancılar şöyle düşünecektir; “Anayasa referandumuna kadar AKP’nin ciddi bir tedbir alacağı yok. Bari biz çekip gidelim sonra geliriz” İşte o zaman da seçim sonrasında olumlu hava yerine olumsuz bir hava yaşayıp belki de yeniden aşağılara doğru düşmeye başlayacağız. Burada önemli olan nokta, bir fikre saplanmamaktır. Şu an için seçim sonrasında AKP’nin yeniden iktidar olacağı ve cari açık konusunda ayakları yere basan önlemler alacağı konusunda bir varsayım yapıyorum. Buna katılan da var katılmayan da var. Herkes kendisi karar verecektir. Benim varsayımımın doğru olduğunu veya yanlış olduğunu kimse iddia edemez. Sadece katılır ya da katılmaz.

Endeks sabah 63.500 seviyelerini gördükten sonra şu an 63.800 seviyelerinde bulunuyor.  Seçim öncesi son gün olduğu için bugün 63.500 -64.250 aralığında hareket etmesi beklenir. Hacmin zayıf ve işlemlerin de sıkışık aralıklarda geçmesini bekliyorum.  Bir sonraki yorumu saat 15:45’de okuyabilirsiniz.

 

“Seans İçinden – 10 haziran 2011” ile ilgili 13 yorum

  1. Hocam sayenizde önümüzü hep gördük ve orta vade yorumlarınız ise %99 doğru çıktı. Endeksin 58 binlere gelmeden rahat etmez oradan yabancılar tekrar bir hareket yapacaklar dediğiniz günü dün gibi hatırlıyorum(Endeks 65 bindi o zamanlar). Ben tüm malı boşaltıp, kurtulmuştum, karı da cebe koymuştum. Yani genelde hep doğru çıktı özellikle orta vadeli yorumlar. %90 yorumlarınız mantığıma yatıryor ve ben bir şey düşünüyosam sizden de teyit gelirse düşündüğüme yatırım yapıyorum ve sonu %99 inanın kazanç oluyor.
    Şimdi ise size uymayacağım. Beklentim farklı yönde çünkü. Max 290 , min :260 vekil beklentim çünkü, sizin de dediğiniz gibi “bu senaryoyu düşünen dolar alsın” dediniz, dolar almayı düşünüyorum öğleden sonra.
    Ama çok önemli bir şey daha dediniz bu yorumunuzda “Piyasa ile savaşılmaz” yani beklentimin tersi çıkarsa anında zararına bozduracağım.

  2. HOCAM YORUMUNUZA KATILIYORUM..
    SECIM SONRASI HUKUMETIN MALI PIYASALARA ILISKIN SIKILASTIRICI TEDBIRLER ALACAGINI DUSUNUYORUM, SEBEBINE GELINCE. BU HUKUMET BU GUNKU SECIM DONEMINE GORE DAHA ZOR DONEMLER GECIRDI VE BUNA RAGMEN POPULIST YAKLASIMLARI OLMADI. HUKUMET NOT ARTIRIMI ISTEMIYORMU? ISTIYOR.HEMDE SIZDEN VE BENDE DAHA FAZLA. O ZAMAN NOT ARTIRIMI ICIN ELLERINDEN GELENI YAPACAKLARDIR.

    BURADAKI TEK SORUN SECIM SONUCLARININ %45 ALTINDA AKP ILE CIKMASI OLABILIR. %45 USTU BIR AKP ISE BU BORSAYI SUANKI FIBONACCI SEVIYELERI OLAN 80000 BINE GOTURUR.

    BU SENERYO GERCEKLESMEZSE NE OLUR YANI AKP %45 ALTINDA BIR OY ORANI ALIRSA BORSA 58000 ALTINDA BIR YERLERE GELIR , SONRA ? SONRASI BELLI. MEMLEKETTE ICRAAT YAPABILIRLERSE BIRILERI ENGEL OLMAZSA GENE 80000 GORULUR.

    SIZINDE YAZDIGINIZ GIBI KATILIRSINIZ YADA KATILMAZSINIZ BU BENIM FIKRIM.

  3. Sayın Erdinç,

    Bugünkü yazınız türünden ,teknik bazı seviye ve aralıklardan ziyade,düşünce şekliyle ‘nasıl yatırımcı olunur’ veya ‘nasıl düşünmek gerekir’ konularını işleyen yazılarınızın her zaman çok yararlı olduğunu ve sizi takip edenlerin, bunu ,vereceğiniz teknik seviyeler kadar,hatta daha fazla önemsemeleri gerektiğini düşünüyorum.
    iyi çalışmalar
    hüseyin görgülü

  4. Yaşar Hocam Merhaba,
    Biz küçük yatırımcıların potföylerimizi, hikayesi olan, yeni projeleri olan, bilançosunu geliştiren, düzenli temettü ödeyen v.s. hisselerden oluşturmamızı tavsiye ediyorsunuz. Ancak bir arkadaşın bir forumda çok güzel bir mesajı var, izninizle o mesajı alıntı yapmak istiyorum.

    “IDGYO GYO ise MRGYO ne?
    şirketin varı yoğu 12villa 2tane apart son portföy değer tablosunda net aktif değeri 11milyon957bin
    kasada para yok bankada da para yok yeni proje de yok.
    bu şirketin hissesi yaklaşık 1 ayda 1,95ten 7,08e çıkıyor hesap soran var mı YOK.
    MRGYO yu da inceleyelim. son faaliyet raporunda,
    geçmiş yıl karı 6mil935bin, dönem karı 7mil525bin, dönen varlıkları 67mil956bin duran varlıkları 94mil285bin net aktif değeri 216mil503bin yükümlülük toplamı yaklaşık 19mil120bin. projelerini anlatsam uzun sürecek neyse…
    bu şirket1,42den arz oldu ve şuan 1,06 %25 değer kaybetmiş. arz fiyatına gelmesi için %34değer kazanması lazım hesap soran var mı YOK
    sağda solda bas bas borsada yatırımcı olun diyenlere yukarıda iki örnek verdim yatırım tavsiyesi kesinlikle değildir.”

    Bu mesaj dün yazılmıştı, IDGYO yükselmeye ve MRGYO da düşmeye devam ediyor. Gerçekten sonuç kötü de olsa, doğru bir örnek ve bu durumda küçük yatırmcılar ne yapmalıdır ve ya bilinmeyen başka şeyler mi vardır?

    Teşekkür ediyorum ve kesintisiz bir şekilde yazılarınızı takibe devam ediyorum.

  5. hocam seçimden sonra,ben borsa düşer diyorum.tüm hisseleri sattım.tüm para nakitte.ne döviz nede başka birşey aldım.seçimi görüp sonra bakacam.yükselirse bir kaç basamak yukardan almak bana koymaz.sonradan ah vah etmektense ben şahsen böyle uygun gördüm.yorumlarınız için çok sagolun.saglıklı kalın.

  6. Yaşar bey, Seans yorumlarınız ile makalelerinizin linklerinin ayrılmasını editörünüzden rica eder misiniz ?

    Ve de sürpriz bir faiz artışının ihtimali % ? kaçtır.
    Emtiafiyatlarının yükselmeye devam edeceğini varsayarsak.

    Sizce gerekli midir ?

  7. Dünya piyasaları tam beklediğim doğrultuda hareket etmekte, pazartesi günü ise büyük bir olumsuz süpriz beklediğim AK parti seçim sonuçları, cari acığın olumsuz gelmesi büyük olasılık ile geleceğini gözönüne alındığında imkb de BOM BOM HAREKETLER OLACAKTIR.

  8. Sayın editör sabahleyi yapmış olduğumu yorumlar % 100 isabetli olmasına karşın neden yorumlarımı sildiniz. bakın biz burada emek sarfedip sizleri ciddiye alıp zaman harcayıp yorumlarımı yapmaktayıp. ama aklıma şuan bir ard niyet gelmekte olup, umarım haklı çıkmam.

  9. Arkadaşlar hiçbir ekonomistin, hiç bir tv ekonomi veya gazete kanallarında, yatırım fonu uzmanlarının vs.vs. dolduruşlarına gelmeyin. bence sadece ve sadece TL de kalarak temmuz ayının 15 den itibaren ortam olumlu görürseniz borsaya girin veya yeni bir yol izleyin derim. yoksa kurda kuşa yem olursunuz. Bence AK parti büyük kan kayıp edecektir. diyelimki kayıp etmedi hiç önemli değil bu sefer bıçak ekonomik açıdan kemiğe dayandı. zaten AK parti tam 34 defa İMf ile anlaştık anlaştık hikayeleri ile bizleri bugünlere elimiz boş getirtti ve yabancıyı ihya etti. yıllarca ben ak partiye oy vermiş birisi olarak bu sefer bunun sırf hesabını sormak için ak partiye kesinlikle oyumu vermeyeceğim. umarım ilahi adelet bu sefer yerini bulacak ve burnu sürtecektir.

  10. AK parti yarın 290-305 arasında chp 150-165 mhp-35-45 bdp 15-20 bağımsızlar kalanlarda diğerleri arasında paylaşılacaktır.

  11. Ben su konuyu cok merak ediyorum.
    Su anda secim sonucları acıklandı. Yalnız son YSK kararlarını okudum. İlginç bir konu vardı. Ve anlamadım açıkcası. Kime soracagımıda bilmiyorum. O yüzden size sormaya karar verdim. Belki sizin bir yorumunuz vardır. Bazı illerdeki milletvekili sayısı değişmiş. Örneğin;
    İl 2010 Nufusu Seçmen Sayısı Milletvekil sayısı
    — ———– ————- ——————
    Eskişehir 764.584 576.552 6
    Van 1.035.000 547.008 8
    Mardin 744.606 397.151 6
    Kütahya 590.436 418.686 5

    Van’nın secmen sayısı Eskişehir’den az olmasına ragmen Nufus sayısına göre işlem yapan YSK boylece kritik bir karar verip , Milletvekili sayılarında ciddi değişiklikler yapmıştır. Bence bu ciddi bir hakksızlığa yol açmıştır. Yukarıdaki örnek birçok il için geçerlidir. Sonuçta, bence piyasaların istediği bir sonuc cıkmış oldu.
    AKP 1. parti oldu ve 327 Milletvekili çıkardı.327 ustu ve 300 altı, koaslisyon gibi sonuclar fiyatlanmıştı. Aslında bu durum fiyatlanmadı. Çünkü yabancı çok ince ayar istedi. Oda sandıktan çıktı. Yarın ve sonbraki gunlerde yabancıların istediği yorumlarda yapılacak hükümet tarafından… Not arttırımı vs. bence borsalar birkaç hafta bahar havası esebilir. Sonrasına , sonra bakılacak….

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir