Seans İçinden – 13 Haziran 2011

15:30

Bu saate kadar endeksin izlediği yol, 1 dakikalık grafiklerde aşağıdaki şekilde oluştu. İlk seansta endeks bir ara 63.750 seviyelerine kadar gerilemişti.

Grafikte görüldüğü üzere, ikinci seansın başlamasıyla birlikte endeks tekrar 64 bin seviyesinin üzerine çıktı ve bu yükseliş sırasında işlem miktarında hafif bir artış oldu. Tahminen 64 bin civarını destek yaparak yükselişini sürdürmeye çalışacaktır. Şu an için 64.300-64.500 civarında bir direnç var ve bu dirence yaklaştıktan sonra bir süre oyalanıp sonra hızlı bir şekilde yukarı kırabilir.  Şu an dış piyasalardaki havada pek değişiklik yok. Portekiz ve Yunanistan’ın CDS’lerinin faizleri artıyor. Yunanistan 15.75 ve Portekiz de 7.60 civarında bulunuyor. İleride başımıza ne gelirse Avrupa’dan gelecektir. Şimdilik piyasalar bu konuda sakin duruyor ama Avrupa’dan dumanların, lavların ne zaman fışkıracağını kestirmek zor. Bu arada  seçim sonrasında FITCH’den gelen yorum ve analizler vardı. Cari açık riskine dikkat çekilerek, yeni bir anayasa değişim sürecinin de riskler içerdiği belirtildi. Türkiye’nin politik istikrar anlamında uzun vadeli notunun iyi olmadığı ve seçim sonrasında da ekonomiye odaklanılması gerektiği vurgulandı. Dışarıdan yabancının bakışı şimdilik bu şekilde.  Yani ciddi ve kesin cari açık önlemleri alınana ve etkileri görülene kadar not artırımı yok. Not artırımı yoksa, piyasanın önünde hikaye yok demektir. Dolayısıyla hükumetin alacağı net tedbirler ilk aşamada olumlu etki yapacaktır.  Eğer hükümetin etkin ve kalıcı tedbirler açıklayacağını düşünüyorsanız, borsada kalmaya devam edebilirsiniz. Eğer hükumetin bu tedbirler konusunda gevşek davranacağını ve önlem alıyormuş gibi yapıp oyalamaya yapacağını düşünüyorsanız o zaman borsada fazla pozisyon bulundurmayınız.

Bugün başka yorum veremeyeceğim. Sağlıcakla kalınız…

 

11:25

Dün gece saat 03:30 sıralarında “Seçim Bitti… Piyasalar Nasıl Davranır” başlıklı yazımı siteye ekledim. Zannedersem şu ana kadar o yazıyı okumuşsunuzdur.  Piyasalarda çok belirgin bir hareket olmadığını görüyorsunuz. Borsanın açılıştan sonraki bir dakikalık hareketlerini aşağıdaki grafikte görüyorsunuz.

Endeks yaklaşık olarak 400 puan yukarıdan açıldıktan sonra açılışın dördüncü dakikasında tekrar açıldığı seviyeye ve hatta bu seviyenin altına düştü. Daha sonraki dakikalarda ise, genel olarak daha emin adımlarla hareket etti ve 64.300 seviyeleri görüldü. Cuma günü endeksin 63.700’den kapandığını düşünürsek, açılış sonrasında yaklaşık 600 puanlık bir yükseliş yaşadı. Ardından da 64 bin seviyesinin altına kadar yeniden geriledi. Şu an 63.900 seviyelerinde, yani seçim öncesinin sadece 200-300 puan üzerinde hareket ediyor.  Dolarda aşağı yönlü bir hareket olduktan sonra, 1.5725 seviyelerini gördük ve dolar uzun bir süre bu seviyelerde dalgalandı. Borsanın açılmasıyla birlikte dolar 1.5675 seviyesine kadar geriledi ama şu an yeniden 1.57 civarında bulunuyor. Tahminimce birkaç gün içinde yeniden 1.58 seviyelerinin üzerine oturacaktır.  Gösterge faiz açılışta 8.75 seviyesine kadar düşmüştü. Geçen haftanın kapanışının 8.87 olduğu düşünülürse, oldukça sert bir düşüştü. Fakat ardından tekrar toparlandı ve faizler yeniden 8.82 seviyesine geldi.

Bu şartlar altında İMKB’nin kısa vadeli yönü açısından en azından açılıştaki işlem hacminin güçlü olmasından dolayı, endeks 63.600 seviyesini destek yaparak yukarı yönlü hareket yapmaya çalışacaktır. Şu an dış piyasalardaki genel hava olumlu sayılabilir. Dow future’ları yüzde 0.28 yukarıda bulunurken, DAX endeksi de yüzde 0.20 yukarıda bulunuyor. S&P endeks future’ları da yüzde 0.30 artmış durumda. Tüm bu şartlar altında şu an için daha yüksek boyutlu hareket beklenmemeli. Çünkü o hareket ve volatilite piyasalar açıldığında oldu. Şimdi piyasaların daha sakin hareket etmesini bekleyebiliriz.

Seçimden sonraki ilk piyasa hareketleri,  seçim öncesiyle sonrasında piyasalar açısından bir fark olmadığını gösteriyor.  Bugün endeksin 63.750 ile 64.250 aralığında dalgalandığını göreceğimizi zannediyorum. Eğer endeks yeniden 64.300 seviyelerine yükselecek olursa, bu durumda yukarı yönlü hareketin devamı gelecektir.  Şu an için pozisyonlarda değişiklik önermiyorum. Seçim öncesinde de genel olarak alım önermiştim. Alım yapanlar beklemede kalabilirler. Bir süre yatay ve sıkışık hareketin ardından borsanın yeniden yukarı yönlü bir eğim çizmesini bekliyorum.  Bugün için stop-loss seviyesi 62.475 seviyesidir. Bu seviyenin altında bir kapanış olasılığı doğmadığı sürece şimdilik satış önermiyorum.

Bir sonraki yorum saat 15:30’da…

“Seans İçinden – 13 Haziran 2011” ile ilgili 5 yorum

  1. Süprize oynayan biri olarak beklentim çıkmadı, ben de bukalemun gibi davranarak doları hemen az zarara bozdurdum ve yavaştan güvendiğim bir hisseye girdim. Ben de hoca gibi kısa vadede Haziaran sonuna kadar en azından yükseliş bekliyorum.

  2. Bu arada hocanın aklına uymayarak ilk defa insiyatif alarak işlem yapayım dedim:), olmadı. Ama beklentim %42 ile 280 milletvekiliydi, beklediğimden çok oy geldi.

  3. Sayın hocam,

    Yaptığınız yorumlar için çok teşekkür ederiz, emeğinize sağlık…

    Halka arz ve sonrasında MRGYO hisseleri için olumlu yorum yapmıştınız, şu an için görüşünüz nedir?

    Saygılarımla,

  4. ben tam aksine borsa düşecektir diyorum.sizlerde zamanla göreceksiniz.türkiye ekonomisi iyi gitmiyor.yalanlar ve bilgi saklama üzerine kurulmuş.borsaya zerre kadar güvenmiyorum.hisse alsam bile anlık alıp satarım.orta ve uzun vade kesinlikle işim olmaz.hocada zaten kısa vade yorum yapıyor.bizleri korumaya çalışıyor.allah razı olsun.sagolsun varolsun.

  5. Merhaba
    Altın konusunda danışmak istiyorum. Bankaların sunuduğu altın içerikli fonlar ile borsada bir hisse gibi işlem gören altın borsa yatırım fonunu (gldtr)karşılaştırdığımızda altın yatırımı yapmak isteyen biri için hangisini önerirsiniz?

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir