Piyasalardaki Son Gelişmeler – Ara Yorum- Yaşar Erdinç

Seans içi yorumu saat 11:20 civarında vermiştim ve endeks 63.300 civarındaydı. Bu yorum sırasında aşağı yönlü bir hareket olabileceğini ve desteklerin kırılabileceğini ama bunun ayı yuzağı durumları oluşturabileceğini vurgulamıştım. Genel olarak dış piyasalar olumlu bir hareket içindeydiler. Fakat bizim borsaya yer yer satışlar geliyordu.  Bu satış baskısı yüksek hacimlerle oluşmuyordu. Ardından endeks 62.500’e kadar düşerek ilk seansı kapattı.  Bu kapanış dün verdiğimiz 62.850 stop-loss desteğinin altında oldu.  İkinci seansa başladığımızda ise endeks boşluk bırakarak 62.100 seviyelerine kadar düşmüş bulunuyor. Peki dış piyasalar olumluyken, bu düşüş ne anlama geliyor? Ayrıca bu düşüşün anlamı,  bir satış baskısı yaratıp alttan alma isteği mi? Yoksa, başka bir olumsuz gelişme mi var?

Şu an yapılabilecek en büyük yanlış bu satış baskısının endeksi düşürüp alttan alım amaçlı olduğunu söylemek olur. Genelde hisse pozisyonu olanlar bu şekilde düşünüyorlar.  Piyasa belirli bir yöne doğru gidiyorsa piyasa ile savaşmamak gerekir. Peki sabah yaptığım yorumda anlattığım üzere bir ayı tuzağı oluşabilir mi?  Öncelikle şu anki düşüşün sebebini açıklayayım.  Aldığım haber ve duyumlara göre, son cari açık rakamından sonra, bildiğiniz üzere bütün yerli yabancı yatırımcıların gözü kulağı hükumetten gelecek ekonomi politikası açıklamalarında bulunuyor. Bu bağlamda özellikle BDDK’dan bazı sert tedbirlerin yolda olduğu ve bu tedbirler açıklandığında bankaların karlılığını olumsuz etkileyeceği için şu an satış baskısının arttığı ve bu konuda duyum alanların bu satışları yaptığı belirtiliyor. BDDK’dan gelecek ek acı önlemler hakkında bir bilgim yok ve bu tür bir bilginin de sızdırılacağını düşünmüyorum. Fakat, hükumet ayağından bu konuda sızma olduğu ve bazı sinyallerin özellikle yabancı yatırımcılar tarafından alındığı izlenimi ortaya çıkıyor.

Bu tür bir durumda bu konuda bilgiler kamuoyuna açıklanana kadar piyasa satış yiyebilir ve bu önlemler açıklandığında satışlar had safhaya gelir ki, herkesin haberi duyduğu anda satmaya başladığı ve sürü satışlarının geldiği yer genellikle dip olur. Sözün kısası, ortada bir haber var ve bu haber henüz açıklanmış değil. Bunu önceden haber alanlar satıyorlar. Herkes bu haberi duyduğunda satışa geçtiğinde de büyük olasılıkla alım yapacaklardır. Bu nedenle ne açıklanacaksa hiç geciktirilmeden ilgili kurumlar tarafından açıklanmasında fayda var.  Bu aşamada yatırımcı bu konuda nasıl davranması gerektiğine kendi karar vermelidir.  Bu tür zamanlarda, haberin ne zaman çıkacağını bilmediğiniz için zamanlama yapmak zor. Bu konuda gelişme olduğunda tekrar yorum geçeceğim… Fakat şu anki durum hiç hoş değil ve birilerinin daha fazla bilgi sahibi olması da kabul edilebilir değil.

 

“Piyasalardaki Son Gelişmeler – Ara Yorum- Yaşar Erdinç” ile ilgili 4 yorum

  1. YOKSA BAŞ TAÇIMI YAPILANCAK GERÇEKLEŞSEDE ÖNÜMÜZÜ GÖRSEK.ARTIK AYLARDIR KABAK TADI VERMEYE BAŞLADI.BATMASI BİZİ NE İLGİLENDİRİR ARKADAŞLAR. ONLARI TUZAĞA DÜŞÜREN, BİR KOYUP 100 ALMA HEVESİNDE OLANLARIN KURSAKLARINA TIKANSA FRANSA VE ALMAN YA BİR KOL GİBİ GİRSE NE OLUR DERİM.BEN YUNANİSTAN IN YERİNDE OLSAN MORATOMYUM İLAN EDERİM VE EURO DAN ÇIKAR DRAHMİYE GEÇERİM HİÇ BİR KURUŞ EURO DA ÖDEMEM İNANINKİ.YUNANİSTANI BU DURUMA GETİRENLER DÜŞÜNSÜNLER YUNANİSTAN NEDEN ENDİŞE EDİYOR BEN ANLAMIYORUM

  2. Cari acık falan hikaye arkadaşlar onlar sadece bir araç, mesala italya da borçlanma oranı kişi başı % 120 iken bizde %10 dahi değilmiş, bizim devlet ve özel sektör olarak dünya daki az borçlu ülkelerden olmamız vasfiyla yabancı bankalar ellerindeki paraları satmak için adete bankalarımızı kapış kapış etmedilermi o yüzdün bu yabancıları kovsanızda bu ülkeden gitmezler. savaşmalarına ve kan dökmeleri ne gerek var adamlar bu güzelim ülkeyi paraları ile santım santim satın aldılar. tayyip erdoğan da bunun bayraktarlığını yaptı ve ödülünü aldı. bakın 4 sene sonra siyaseti bırakınca ABD ye yerleşeçektir.ha korkmayın dow da ve imkb de düşüş sakın beklemiyin adamlar ellendeki malları yiteleyebilmek için şirin gözükecekler ve endeksi aldatmacalı bir şekilde sürekli yukarda bırakacaklar fakat kendileri hep kapıya yakın koltukda oturarak senaryosunu yazmış oldukları filmi seyir etmeye devam edeceklerdir.

  3. Hocam siz bizim baş tacımızsınız.ALLAH sizi başımızdan eksik etmesin.Sizlere sağlık ve afiyet versin ki sizin gibi mert ve içanadolunun o güzel yaylalarının soğuk sularını içen delikanlı bir insanları bir daha bulmak artık mumu bırakın farlarla dahi arasak bulamak.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir