Citi, Kısa Vadede Eurodan Umutsuz

Citigroup Inc., Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu IMF’nin Yunanistan’ın kurtarma paketinin 5. dilim ödemesinde anlaşmaya varmasının dahi, euroda uzun vadeli bir sıçrama kaydetmesine yeterli olmayacağını savundu.

Bloomberg HT’nin haberine göre, Süreçteki belirsizliklerin devam edeceğini, bunun da euro üzerinde baskı oluşturacağına dikkat çeken Citigroup’un stratejistlerinden Steven Englander, “sürecin kendisi ve yeterliliği, varlık fiyatlarının belirlenmesinde en büyük faktör” dedi.

Euro dün dolar karşısında önce 1.4074 seviyesine gerileyerek 26 Mayıs’tan bu yana en düşük seviyesini kaydetti ardından günü yüzde 0.2 yukarıda 1.4204 dolardan tamak para birimi euro önceki gün yüzde 1.8 kayıpla, son 6 haftanın en sert düşüşünü kaydetti. Englander, eurodaki düşüşün miktarı hakkındaysa belirli bir rakam tahmininde bulunmadı.

“Kısa vadede, euronun önünde hâlâ engellerin bulunduğuna” dikkat çeken Englander, bu sebeple herhangi bir sıçramanın kalıcı olmayacağını savundu. Bloomberg Korelasyon Ağırlıklı Döviz Endeksi’ne göre geçtiğimiz hafta euro, 9 gelişmiş ülke varlığı karşısında yüzde 0.3 zayıfladı. Dolar ise yüzde 0.8 oranında ralli yaptı.

Yunanistan’ın acil ihtiyaçları arasında 8.7 milyar eurosu Avrupa’dan ve 3.3 milyar IMF’den olmak üzere toplamda 12 milyar euroluk 5. dilim ödemelerini almak var. Avrupalı maliye bakanları 19 Haziran’da Yunanistan’ın durumunu bir sonuca bağlamak üzere yeniden görüşecek.

kaynak

Bloomberg HT

 

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir