Seans İçinden – 20 haziran 2011

15:25

Sabah yazdığım yorumda daha çok bilgi verdim. Son gelişmeleri herhalde şu ana kadar okumuşsunuzdur. Genel olarak dış piyasalarda olumsuz havanın temel kaynağının Yunanistan olduğunu vurgulamıştık. Olacak en kötü sonuç, Yunanistan’ın “parayı vermezseniz vermeyin ve başınızın çaresine bakın” demesi olur herhalde. Şu an AB bakanları yapacakları yardımın miktarını yarı yarıya düşürüp Yunanistan’dan reformları geçirmesini bekliyorlar. Aslında burada eli güçlü olan Avrupa değil, Yunanistan’dır. Bu gelişmeler her an yön değiştirebilir ve bir anda rüzgar hızla değişebilir. Bu tür zamanlarda genellikle restleşmeler başlar. Piyasalar hızla bozulur ve finansla sistemi riske sokmaya başlayınca bir de bakarsınız mükemmel bir çözüm bulunmuştur. Şu an yatırımcı arzu ederse bunu bekleyebilir. Bu tür bir durumda piyasalarda panik çöküşler başlar. Herkes satmaya çalışır. Gelen ilk açıklamalar piyasalar üzerine kalıcı etki yaratmaz. Sonra gece yarıları liderler toplanır, palyatif çözüm yerine en azından 3-5 ay daha idare ettirecek çözüm bulurlar.

Aslında şu an borsada alım için çok uygun ve alım öneriyorum. Çok istekli alım önermemin sebebi ise,  yorumlara baktığımda şu anki şartları ve kara tabloyu yazanlar var. Tablo iyiye döndüğünde zaten borsa en az yüzde 5-6 yukarıda olacak ve zor zamanlarda almış olanlar o sırada satıyor olacaklar.  Borsada kazanmanın en önemli kuralı da “herkes satarken almaktır, herkes alırken satmaktır”. Şu an herkes satmış durumda ve kimse almıyor ve dış piyasalarda da satmaya devam ediyorlar. Elbetteki Yunanistan’ın default olma riski var. Ama zaten o durumda tüm dünya krize girmiş demektir. Eğer stop-loss belirlemişseniz hikaye ne olursa olsun kaybınız sınırlı olacaktır. Zaten yatırımcıların bu piyasada yapamadığı şey, zarar yazmaya başladıkları anda bu zararı kabullenip satamamalarıdır.

Şu an kısa vadeli 1-2 aylık alım öneriyorum. Stop-loss seviyesi ise 57.750’dir. Endeks şu an 60.578 seviyesindedir. Eğer şimdi alım yaparsanız, stop loss yaptığınızda yüzde 4-5 civarında zararınız olur. Ama şu an alım yapmak yerine, başka bir yöntemi de izleyebilirsiniz. Özellikle temkinli olanlar için şöyle bir yöntem önerilebilir. Var olan aktif satış kademelerini baz alarak bu fiyatların son 8-10 kademesine alımlarınızı yayabilirsiniz. Örneğin bir hisseden 100 lot almak istiyorsam bunu  10’a böldüğümde her kademeye 10 lot alış yazabilirim. Hisse düştükçe maliyetim düşer. eğer 58 bin aşağı kırılırsa sattığım zaman, ortalama olarak zaten 58.500-59.000 civarı maliyetim olur. Diğer taraftan önemli bir başka strateji de, sadece bir kağıtta değil, en az 4-5 kağıtta bu kademeli alışları yazmakta fayda vardır. Borsa yükselişe geçtiğinde genellikle betası yüksek kağıtlar hızla yukarı gidecektir. Bu kağıtlardan 3-5 tane seçilerek alt kademelere yukarıda anlatığım şekilde alış girilebilir. Alış stratejisinin bir diğer kısmı da şöyledir;  Eğer satış kademesi bir kademe yukarı çıkarsa siz de en alt kademedeki 10 lot alışınızı en üst alış kademesine çekmelisiniz.  Eğer alış kademesine verirlerse birşey yapmanıza gerek yok, alışlarınız gelene kadar bekleyebilirsiniz.  Hisse senetlerininm betalarını öğrenmek için hazırladığım excel tablosunu indirebilirisiniz.  Betası yüksek ama, küçük olan ve maniplatif hareketler gördüğünüz tahtalardan uzak durulmalıdır.

EXCEL TABLOSUNU İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Bugün başka yorum vermeyeceğim.

 

11:55

Sabah saat 04:00 sularında “haftaya başlarken” başlıklı yazımı siteye ekledim. Sabah saatlerinde ise, Yunanistan’a yapılacak ek yardımın AB tarafından onaylanmadığı haberini okudum. BU konuda www.ekonomihaberyorum.com sitesinde çıkan haber şöyle;

Pazar akşamı başlayıp Pazartesi erken saatlerde sona eren AB Finans Bakanları zirvesinden yine Yunanistan’a yeşil ışık çıkmadı.  Deklarasyonda, önce Atina hükümetinin gelecek hafta görüşülecek olan istikrar önlemlerini yürürlüğe koyması istendi.  Bazı kaynaklara göre, bakanlar ara çözüm olarak Atina’ya sadece Temmuz itfa ve faiz ödemelerini gerçekleştirmeye yetecek kadar, yani 6.5 milyar Euro kadar kredinin serbest bırakılmasını önerdi.  Yunan kredi paketi en erken Temmuz ayına kaldı.

Son anketlere göre Yunan seçmenin %47’si yeni istikrar tedbirlerine karşı tutum alırken ülkede gösteriler bir türlü yatışmıyor.  Parlamentoda tarihi güven oyu görüşmeleri başladı.  Muhalefet, derhal erken seçim ve bütçe kesintileri yerine ekonomiyi canlandıracak ek harcama kararları alınmasını istedi.  Papandreu’nun 5 milletvekili çoğunluğu ile Salı akşamı güven oyu alması bekleniyor, ama bir çok milletvekili çok kararsız.

Uzmanlar AB’nin Yunan krizini bir türlü çözememesinin diğer ülkelere de bulaşma yaratacağı korkusunu taşıyor. Tokyo’da öğle saatlerinde Euro/dolar 1.4306’dan 1.4260’â geriledi.  Traderler Euro’da yukarı doğru hareketlerde satış yapılmasını öneriyor.

Almanya’dan gelen haberlere göre, seçmen artık daha fazla yardım yapılmasını istemiyor, Merkel’in tercihi çok zor olacak.  AB liderleri hala gönüllü de olsa özel kreditörlerin vadesi gelen Yunan DİBS ve kredilerini yenileyerek yardım paketine katkıda bulunmasını istiyor, ama banka ve fonların Yunanistan’ın iflas edeceğini bile bile NİYE buna razı olacağını kimse izah edemiyor.  Bu arada, Moody’s bu hafta İtalya’nın kredi notunu aşağı revize edebilir.  Asya güne sakin ve alıcılı başladı.  Tokyo’da öğle saatinde Nikkei225 %0.34 yukarda.

BU haber nedeniyle şu an avrupa düşüyor ve DAX future’ları yüzde 1.47 aşağıdayken, Dow endeks future’ları da yüzde 0.65 aşağıda bulunuyor. Yani genele yayılmış bir olumsuzluk var. İMKB 100 endeksi de cuma gününe göre yüzde 2.10 aşağıda bulunuyor. Yani krizin merkezi yüzde 1.27 düşerken, Türkiye borsası yüzde 2.10 düşmüş bulunuyor. Üstelik cari açığa yönelik olarak BDDK’dan çok önemli ve sert tedbirler alınmasına rağmen bunlar oluyor. O zama görüyoruz ki BDDK tarafından alınan kredi sıkılaştırma önlemlerinin başarılı olabileceği yönünde endişe var. SOn açıklanan BDDK önlemlerine baktığımızda;  BDDK, iki temel noktada düzenlemeye gidiyor. Öncelikle kredi hacminin daraltılması konusunda uygulanan karşılıklara yönelik düzenleme getirilirken, diğer taraftan bankaların sermaye yeterliliği konusunda “kredi riskine esas tutarın” hesaplanmasında da değişik yapıldı.

Yapılan düzenlemeye göre, konsolide olmayan finansal verilerine göre tüketici kredilerinin toplam kredilerine oranı yüzde 20′nin üzerinde olan bankalar ile taşıt ve konut kredileri dışındaki tüketici kredilerinden donuk alacak olarak sınıflandırılanların taşıt ve konut kredileri dışındaki tüketici kredilerine oranı yüzde 8′in üzerinde bulunanlar için uygulanacak karşılık oranları artırıldı. Buna göre, ilk gruptaki (yani standart nitelikli krediler için) bankalar taşıt ve konut kredisi dışındaki tüketici kredileri için kredilerin vadeleri boyunca yüzde 4 olarak karşılık ayıracak. İkinci gruptaki (yani yakın izlemedeki kredi ve alacaklar) alacaklar için ise taşıt ve konut kredisi dışındaki tüketici kredileri için kredi vadesi boyunca yüzde 8 karşılık uygulamak zorunda kalacak. Bu oranı geçmeyen bankalar için de düzenleme getiren BDDK, yüzde 1 olarak ayırdığı nakdi kredi karşılığının taşıt ve konut dışı kredileri dışındaki krediler için 2.5 katına çıkarılacağını duyurdu. Gayrınakdi krediler için binde 2 olarak uygulanan genel karşılık oranı ise bundan böyle bu oranın 1.25 katı olarak uygulanacak.

Yani sözün kısası eğer banka kredi veriyorsa daha fazla karşılık ayırmak zorunda kalacak ve bu da bankanın elindeki likiditeyi daraltıp, karşılık ayırdığı için de kârlarını olumsuz etkileyecek. Bu haberin de borsadaki düşüşe katkı yaptığını söyleyebiliriz. Tüm bu önlemler kredi maliyetlerini artıracaktır ama, kredi maliyetleri artışı kredi kullanımını sınırlamayabilir.  Sonuç olarak para politikasında radikal değişiklik yapılmalı. Fakat Merkez Bankası faizi artırmayacak ve bu da yatırımcılara hiçbir zaman güven vermeyecektir.  Tahv,il ve bono piyasasında faizlerin çok kısa sürede yüzde 10’a yaklaştığını göreceğiz. Çünkü bankalar likidite sağlamak adına elindeki tahvilleri satacaklar.

Son gelişmeler ışığında endekse bakacak olursak, hem Yunanistan konusu hemde BDDK tedbirleri ve genel görünüm açısından haftaya başlangıç olumsuz oldu. Endeks 60.250-60.500 civarında bulunuyor. Haftaya başlarken başlıklı yazımda 58 bin seviyesine gerileme olasılığını zayıflamış olduğunu söylesem de, son gelişmeler bu riski tekrar artırdığı için izlemede kalmakta fayda var. Endeks sağlıklı bir hacim ve senaryo ile artışına başlayana kadar alım için izlemede kalınabilir. Endeksin bugün 60.200 civarını destek yaparak 61 b,ne doğru bir yükseliş çabası içinde olmasını bekleyebiliriz. Fakat bu çaba ne kadar güçlü olacak görmemiz lazım. Bu arada yabancı payı İMKB’de yüzde 62’nin de altına indi.

Bir sonraki yorum saat 15:30’da.

“Seans İçinden – 20 haziran 2011” ile ilgili 2 yorum

  1. Merhaba Yaşar Bey,yazılarınızı sürekli takip ediyorum.
    Benim size sorum sürekli bir düşüş trendinde olmamız ve avrupa-dünya borsalarına göre hep fazla tepki vermemiz acaba yabancılar başka bir haberimi fiyatlandırıyorlar,bu Amerikanın Suriyeyi vurması olabilirmi?böyle bir olasılıkta bizim borsamız için orta vadeli tahmin yapabilirmisiniz?

  2. Suriye de aşırı miktarda göç olduğunu insanların çatışmanın az olduğu bölgelerde ki akrabalarının yanlarına göç ettiğini ikinci ağızlardan duydum. Özellikle Türkiye sınırına (tüm sınır boyu) yığılmaların (Şimdilik İltica amaçlı değil) olduğundan haberdar oldum.
    İngiltere vatancaşlarına terket telkini yaptı.
    Bizim analistlerin listesine henüz suriye girmedi.
    Analistlerimizin listesine girmemiş ıolması herhalde 55000 hedef yaptılar ki düşünüyorum.
    Yaşar bey bu Suriye olayına değinmesini bekliyoruz kısaca olsa

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir