MB’nin ABD’de ki Riski Ne Kadar?

ABD’de artan riskler gözleri Merkez Bankası’na çevirdi. Merkez’in  ABD ve Kanada’da tuttuğu nakit, bono ve altın rezervi 32.6 milyar doları buluyor.

Sabah Gazetesinin haberine göre, ABD Başkanı Barack Obama ile  Kongre arasında kriz yaratan 14.3 trilyon dolarlık federal hükümetin borçlanma tavanının yükseltilmemesiyle ilgili risk, reyting  şirketlerini harekete geçirdi. Uluslararası derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), ABD’nin kredi notuna ilişkin aşağı yönlü  risklerin arttığını, gelecek üç yıl içinde kredi notunun düşürülebileceğini açıkladı. S&P’ye paralel bir uyarı da Fitch’ten  geldi. Fitch, ABD’nin borçlanma limitini 2 Ağustos’a kadar yükseltmediği takdirde tahvil ödemesini gerçekleştirememe riski  artacak olan ülkenin AAA olan kredi notunun indirilebileceğini açıkladı. Borçlanma tavanının artırılmamasının ülkeyi temerrüt riskine  sokacağına dikkat çeken Fitch, bunun küresel mali sistemin istikrarını  tehdit edeceğine işaret etti.

Fitch, borçlanma tavanı artırılmazsa ABD’yi sınırlı temerrütte  niteleyeceğini duyurdu. 15 Ağustos’ta yapılması gereken kupon ödemesini yerine getirilmemesi halinde, bu ülkenin kredi notunu  ”sınırlı temerrüt” olarak tanımlayacaklarını belirtti. ABD’deki bu gelişmeler bu ülkede varlık, yükümlülük ve taahhütleri bulunan merkez  bankalarını da tedirgin ediyor.

Türkiye Merkez Bankası’nın da 2010  sonu itibariyle Kanada ve ABD’de bulunan varlık ve taahhütlerinin  toplamı 51.9 milyar lira. Bunun 2 milyar 246 milyon lirasını nakit  değerler ve altın rezervleri oluşturuyor. Toplam 1 milyarını  bankalardan alacaklar oluştururken, geriye kalan yaklaşık 49 milyar lira da “makul değer değişiklikleri gelir tablosunda muhasebeleşecek  finansal varlıklar” adı altında çeşitli bankalarda tutuluyor. Merkez Bankası’nın Avrupa ülkelerindeki varlık, yükümlülük ve taahhütlerin  toplamı yaklaşık 79 milyar lira.

kaynak

http://www.ekonomihaberyorum.com

 

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir