Seans İçinden – 22 Haziran 2011

12:10

Sabah saatlerinde borsa açılır açılmaz yukarı gitti ama ardından gerilemeye başladı. Dün son anda 62.033 seviyesinden kapanış olmuştu. Endeks bu sabah en yüksek 62.118 seviyesini gördü. Ardından da 61.550 seviyesine kadar geriledi.  Şu sıralarda 61.750 seviyelerinde bulunuyor. Bugün FED’in faiz kararı ve Bernanke’nin konuşması duyulana kadar dış piyasalar yatay ve sıkışık hareket edecektir. Bizim piyasalarımızın da sıkışık bir seyirde hareket etmesi beklenebilir. Bu nedenle endeksin bugün 62 bini aşamadan, 61.250 ile 62.000 aralığında dalgalanmasını bekliyorum. Bugün başka yorum vermeyeceğim. Ama son iki günlük yükselişin ardından bugün bir miktar durma ve hafif geri çekilme şeklinde bir hareket olabilir. Yarın da, TCMB faiz kararı açıklanacak olup, piyasa yönünü bu karar sonrasında daha net belirleyecektir. 60.300 civarında alım önerdiğimizde alım yapanlar varsa, arzu ederlerse FEd açıklaması ve bizim faiz kararı öncesinde kar etmişlerse bu karı realize edip açıklamaların sonrasını bekleyebilirler. Buradaki risk, çok olumlu açıklamaların gelmesi durumunda daha yüksekten alım yapma riskidir. Ama eğer beklenenden daha olumsuz gelişmeler olursa, daha düşük ve dip seviyelerden alım yapma ödülü vardır. Bu konuda FED’in ne açıklayacağını ve Bernanke’nin ne konuşacağını bilmediğim ve TCMB’nin ne yapacağı konusunda ortalık bulanık olduğu için net bir şey söylemek zor. Ama eskiden gördüklerimizi değerlendirirsek, Bernanke, piyasaların hoşuna gidecek şeyler söyleyebilir. Çünkü son veriler iyi değil. Bizde de TCMB’nin faiz artırması beklenmiyor. Eğer artırırsa piyasaları çok olumlu etkiler.  Dlayısıyla bu konuları kendiniz değerlendirip, ,sterseniz briaz kar realize edip bekleyebilir veya, stop seviyenizi belirleyip beklemeyi tercih edebilirsiniz.

Bugün başka yorum vermeyeceğim…

NOT: Dün “Temel analiz” ve “Güncel Teknik ve Temel Analiz” öğrencilerimizle yapacağımız webinar eğitim sitemizdeki problem nedeniyle yapılamamıştı. Bugün inşallah bir aksilik olmazsa, saat 18:30’da yapacağız. Webinar canlı linki saat 18:00’de ilgili eğitim sayfalarına konulacaktır.

“Seans İçinden – 22 Haziran 2011” ile ilgili 4 yorum

  1. Uluslararası Para Fonu (IMF) ile ilgili yapılan ve yerel piyasalar üzerinde sert fiyat hareketlerine neden olan açıklamalar ise şöyle:

    5 Aralık 2008: “KDV indirimi gündemimizde yok. IMF KDV’nin yükseltilmesini istiyor. Bekara karı boşamak ko…lay. IMF’ye biz ‘kepenk kapattırmayın’ diyoruz. Görüşmeler kıran kıran sürüyor.”

    27 Haziran 2009: “Biz (anlaşmaya)çok yakınız, ancak IMF yakın mı bilmiyorum. Ümit ederiz ki, mümkün olan en yakın zamanda ekonomik konuları içeren bir pakette anlaşırız.

    30 Eylül 2009: “(Türkiye IMF’siz bu krizi atlatamaz, Türkiye bir an önce IMF ile anlaşmalı) diyenler oldu. Biz ise ‘Hayır acelemiz yok’ dedik. ‘Bize siyasi müdahaleler yapıldığı sürece biz anlaşmayız’ dedik. Sadece ekonomik noktada varsa reçeteler, bunları değerlendiririz. Finans noktasında varsa reçeteler değerlendiririz, çünkü Türkiye eski Türkiye değil”

    2 Ekim 2009: “Artık bizim açımızdan verilecek bir karar yok. Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) kararını vermesi lazım. IMF kararını verdiği anda biter”

    1 Aralık 2009: “Arkadaşlarımız şu anda kesin görüşmeleri yapıyorlar. İşin sonuna geldik diyebilirim. Ama her zaman söylediğim bir şey var: Olursa olur olmazsa olmaz”

    11 Ocak 2010: “IMF ile görüşmeler büyük ölçüde, şu anda aşılmış durumda. Herhalde gün, hafta… bu iş burada çözülecektir. Arkadaşlardan haberleri bekliyorum”

    Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Ali Babacan’ın piyasada dalgalanma yaratan IMF ile ilgili açıklaması;

    30 Aralık 2009: “IMF ile olası bir anlaşmanın iki yıl süreli bir stand-by olması konusunda mutabakat sağladık.”SPEKULASYONU YAPAN KIM ACABA…..tek başına bir tane kurum- endekse 15.000 puan yaptırdı ise- ortada bi yanlış algı var demektir—-kurum E.. —bu gayet net—-birgün gelir anlarız kime hizmet ettiğini.

  2. Hocam bu imkb ne zaman 75 000-80 000 lere yelken açar sizce. ben ona göre varant işlemine girmeyi düşünmekteyim.lütfen görüşlerinizi açıklayabilirmisiniz.

  3. SAYIN YAŞAR ERDİNÇ,

    SİZE BU YAZIYI BENİM DURUMUMDA OLAN BİRİ İÇİN NASIL BİR YÖNTEM/DAVRANIŞ/TEKNİK/SİSTEM UYGULANABİLECEĞİNİ MERAK ETTİĞİM VE ÖNEMLİ BULDUĞUM İÇİN YAZIYORUM.

    2006 YILINDA BİR KAMU HİZMETİ VEREN YERDE MEMUR OLARAK ÇALIŞMAYA BAŞLADIM. İLK KAZANCIMDAN İTİBAREN YATIRIMLA İLGİLENİYORUM. İLK ÖNCE B TİPİ İNTERNET LİKİT FON, ARDINDAN MEVDUAT FAİZİ TAHVİL BONO DERKEN 2007 YILININ KASIM AYINDAN BERİ İLK ÖNCE ARALIKLARLA SONRA İSE SÜREKLİ BORSA İLE İLGİLENMEYE BAŞLADIM. BORSA’YA YATIRIM YAPMAMIN NEDENİ DÜRÜSTÇE SÖYLEMEM GEREKİRSE KISA SÜRELİ İYİ PARA KAZANMA HIRSI DİĞER YATIRIM ARAÇLARININ BORSA KARŞISINDAKİ YETERSİZLİĞİ İDİ. 3,5 SENELİK BORSA HAYATIMDA (Kİ BU 3,5 SENE HİÇBİR ŞEY İFADE ETMEZ) BİRÇOK KERELER KAZANDIĞIM VE KAYBETTİĞİM OLMUŞTUR. KAYBETTİKLERİM KAZANDIKLARIMDAN FAZLADIR ANCAK STOP-LOSS DİSİPLİNİM SAYESİNDE ASLA PARAMIN TAMAMINI KAYBETMEDİM. ALMIŞ OLDUĞUM MAAŞ VE İKRAMİYELER BU ZARARI TELAFİ EDİYORDU.

    ARADAN GEÇEN YILLARDA EDİNDİĞİM UFAK DENEYİMDE YATIRIM DÜNYASININ BAŞLI BAŞINA BİR İŞ/MESLEK OLDUĞU İDİ. SİZİN YAZILARINIZI VE WEBİNAR YAYINLARINIZI ELİMDEN GELDİĞİNCE TAKİP EDİYORUM. BİLGİ EDİNMEYE ÇALIŞIYORUM ANCAK BENİM BİR SORUNUM VAR. O DA ŞU,

    ÇALIŞAN BİR İNSANIM BÜTÜN GÜN PİYASALARA BAKMAK VE VERİLERİ BİLGİLERİ TAKİP ETMEK GİBİ BİR ŞANSIM NE YAZIK Kİ YOK. BORSADA YATIRIM YAPARKEN SİZLERİN VE BAZI SİTELERİN TAVSİYESİNE GÖRE HAREKET ETMEK DURUMUNDAYIM (SORUMLUSU TABİİ Kİ BENİM). WEBİNAR YAYINLARINIZDA BİR ŞİRKET NASIL İNCELENİR BİZE GÖSTERMİŞTİNİZ. ANCAK FİNANSAL/MALİ ANALİZ KONUSUNDA HİÇBİR BİLGİM OLMADIĞI GİBİ NE YAZIK Kİ KONUYU KAVRAYABİLECEK DURUMUMDA BULUNMAMAKTADIR. PİYASA DEĞERİ DEFTER DEĞERİ FİYAT KAZANÇ ORANI, BİLONÇOLAR MALİ TABLOLAR VS. BİR YIĞIN PROSEDÜRDEN HİÇ ANLAMAMAKTAYIM. AYRICA PARA KARŞILIĞINDA İNTERNET ÜZERİNDEN EĞİTİM HİZMETİ VERİYORSUNUZ. ANCAK İNTERNET ALIŞVERİŞİNE BİR VATANDAŞ OLARAK DA HİÇ GÜVENMEMEKTEYİM (DOLANDIRILICILIK RİSKİ BULUNDUĞUNDAN)

    ŞİMDİ BÜTÜN BUNLAR DAHİLİNDE BENİM GİBİ BİRİNİN GELECEKTE KENDİNİ EKONOMİK AÇIDAN GÜVENCE ALTINA ALMAK AMACIYLA PARASINI DOĞRU BİÇİMDE NASIL KULLANABİLECEĞİNİ VE NE ŞEKİLDE YATIRIMINI GERÇEKLEŞTİREBİLECEĞİNİ ANLATABİLİRSENİZ ÇOK SEVİNİRİM. ÇÜNKÜ YAPTIĞIM HESAPLAMALARDA EĞER HİÇ YATIRIM YAPMAYIP SADECE PARA BİRİKTİRSEYDİM ŞU AN HESABIMDA ELİMDEKİNİN İKİ KATI KADAR PARA OLURDU. ŞİMDİKİ MEVCUT PİYASA KOŞULLARINDA İSE BORSADAN BAŞKA YATIRIM ARACIDA İYİ KAZANDIRMAMAKTADIR.

    İLGİNİZ İÇİN ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER, KENDİNİZE İYİ BAKIN

    REHA SAYGIN GÖKÇEBAĞ

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir