Piyasa TCMB’den “Aksiyon” Bekliyor

Anketlere göre bugün PPK toplantısında TCMB faiz artırmayacak, hatta munzamlara da dokunmayacak.  Yorumlara göre ise PPK, son Beklenti Anketin’de 12 ve 24 aylık enflasyon öngörülerinde gerilemeyi de bahane olarak kullanarak, post-modern para politikasına devam ettiğini açıklayacak.

Anketler böyle diyebilir, ama araştırmacılar arasında Temmuz’da faiz artırımı bekleyenler var. TEB ve Nomura bunların başında geliyor. Hemen bütün ekonomistler bugün TCMB’nin TL’nin değer kaybından duyduğu kaygıyı vurgulamasını ve belki de günlük döviz alım ihelelerini askıya almasını bekliyor.

TCMB belki döviz konusunda önlem alabilir ama yılın son çeyreğine kadar faiz  artırmaz.  Ayrıca, beklentilerin tersine, Kasım ayından bu yana uyguladığı para politikasından çıkacağı sinyalini de vermez.  Aksine, kredi hacminde son haftada gözlenen yavaşlama ve BDDK’nın tedbirlerene atıfta bulunarak, piyasalara sabır tavsiye edecek.

TCMB’nin para politikasında hiç bir değişiklik sinyali vermemesi halinde, DİBS’de satışlarla bileşik faiz %9.25’in de üstüne çıkabilir. TL, zaten bugün Asya’da yeniden başlayan satış dalgası ile baskı altında olacak. TCMB’nin dövize dur demesi şart, aksi halde TL’nin hızlı değer kaybetmesi, bu durumunda diğer piyasaları olumsuz etkilemesi mümkün.

Asya’da satışlar ve YSK’nin Hatip Dicle kararı TCMB’nin sazı eline almasını kaçınılmaz kıldı.  TCMB, olası bir  paniği şimdiden önleyecek önlemleri almak zorunda.

kaynak

http://www.ekonomihaberyorum.com

 

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir