Seans İçinden – 27 Haziran 2011

11:45

Bu sabah itibariyle DAX yüzde 0.15 aşağıda, Dow future’ları ise yüzde 0.10 yukarıda bulunuyor. Bizim borsamız da cuma gününe göre yüzde 0.57 aşağıda. Yani cuma gününe göre çok değişen birşey yok.  Endeks açılışta cuma günkü kapanışa göre 350 puan aşağıda açıldıktan sonra yatay hareket ediyor. Bu hareket oldukça sıkışık bir bantta seyrediyor. Yarın akşama kadar da bu sıkışıklığın sürmesi beklenir. Tahminen bir hafta daha bu sıkışma devam eder ve ardından borsa yönünü bulur. Geçen hafta Moodys’in 13 tane italyan Bankasının notunun düşeceğini açıklamasıyla piyasalarda satış baskısı hakim oldu. Öte yandan geçen haftanın en büyük stres kaynaklarından biri de Yunanistan’dı. Borcu GSYIH’nın yüzde 143’üne ulaşan Yunanistan 28 Haziran (yarın), AB tarafından onaylanan 5 YILLIK İSTİKRAR PROGRAMI’nı mecliste oylayacak.  Analistler, kapalı olarak yapılacak bu oylamada, Yunan parlamentosunun bu tedbirleri onaylayarak, bir borç yapılandırma durumuna düşmeyeceğini belirtiyorlar. Eğer oylama açık olsaydı, onaylanmama ihtimali vardı ama, kapalı oylama olduğu için milletvekillerinin, olumsuz bir karar çıkması durumunda nasıl bir felaket yaşanabileceğine ilişkin bilgilendirildiklerini düşünüyorum.

İktidartaki parti, mecliste çoğunluğa sahip bulunsa da, bazı milletvekillerinin fire vermelerinden endişe ediliyor. Geçen hafta içerisinde bir milletvekilinin, pakete hayır oyu kullanacağını açıklaması Euro’da hızlı gerilemeye neden olmuştu. Eğer bu reformlar ve istikrar tedbirleri Yunan parlamentosundan geçmezse, elinde Yunan tahvili bulunan birçok Avrupa’lı bankanın ciddi bir satış yemesi ve bir anda panik halinde borsalara yayılması sözkonusu.  Yani bir bakıma ikinci bir LEHMAN BOROTHERS vakası çok daha büyük boyutta yaşanabilir. Peki Yunanistan parlamentosu istikrar paketini onaylamayabilir mi? Kanımca “HAYIR”. Az önce de belirttiğim üzere, herkes sonuçlarının ne kadar öldürücü olacağını pekala çok iyi biliyor. Bu tür zamanlarda hep şu önerği veririm. Eğer bir öğrenci bir sınavdan kalmaktan çok fazla korkuyorsa, o sınavdan kalması olasılığı çok azalır. Lehman Brothers örneğinde, piyasadaki hiç bir Allah’ın kulu, Lehman’ın batışına izin verileceğini düşünmüyordu ve çok rahattı. Fakat, şu a  birçok kişinin Yunan parlamentosunun kararından korkuyor olması kanımca en iyi haberdir. Yunanistan’ın oylamasından sonra 3 Temmuz’da Avrupa Birliğinin maliye bakanları toplanarak, Yunanistan’ın yardım almak konusunda gerekli koşulları yerine getirip getirmediğini oylayacaklar ve yardımın beşinci dilimini serbest bırakacaklar.

Dolayısıyla 3 Temmuz!a kadar piyasalar rahat olmayabilir ama ondan sonra bir rahatlama hissedilecektir. Endeksin bugün 61.250 ile 62.150 aralığında kalmasını bekleyebiliriz. Bugün başka yorum verilmeyecektir.

“Seans İçinden – 27 Haziran 2011” ile ilgili 3 yorum

  1. Hocam imkb de ralli ne zaman başlayacak sizce. imkb nin 80 000 endekse ulaşması sizce olasımı. bence imkb aslında 30 000 lere kadar düşecek fakat başbakanımız izin vermemektedir.bence 80 000 ulaşmasına da başbakanımız önderlik edeceğini düşünmekteyim…..

  2. zamir bey siz uzaylımısınız.uzaylıların varlıgına sizin sayenizde inanmaya başladım.yorumlarınız mükemmel ötesi.yorumlarınızdan çok istifade ediyorum.sagolun varolun.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir