Seans İçinden – 28 Haziran 2011

15:30

Bir okuyucumuz Altın’ı sormuş. Altın grafiğini yukarıda verdim. Özellikle FED açıklamları ve Bernanke’nin konuşması sonrasında genel olarak global büyümede sorun görülünce, altın talebi azaldı. Altın’ın yukarı gitmesinin iki sebebi var. Birincisi, Yunanistan gerçeğinde de görüldüğü üzere, devlet kağıtlarının pul olması riski, ABD’nin borçlarının da GSYIH’nın yüzde 100’ünü geçecek olması nedeniyle ortaya çıkan yeni durum. İkinci sebep ise, dünyada şu ana kadar basılmış olan ve sürekli olarak getiri arayan dev para hacminin ileride enflasyon yaratacak olmasıdır. Şu an altın’daki geri çekilmenin temel sebebinin en azından bu enflasyon korkularını azalttığını düşünebiliriz. Yukarıdaki grafikte de görüldüğü üzere, 1300 dolar’dan başlayan yükseliş trendi aşağı kırılmış görünüyor. kısa vadede Fibonacci’nin yüzde 38.2 çizgisinden geçen 1.470-1.480 aralığına kadar gerileyebilir. %61.8 çizgisi ise, 1400 dolar seviyesinden geçiyor. Bu seviyenin bir aylık bir süre içinde aşağı kırılmasını beklemiyorum.  Eğer altın 1.400 dolar seviyelerine gerileyecek olursa, özellikle dünyanın gitmekte olduğu bu uçurum yolunda iyi bir güvenlik sibobu olacak olan altın’da orta ve uzun vadeli pozisyon alınabilir. Şu an kısa vadeli soruyorsanız ve altına kısa vadeli tarde amaçlı yaklaşıyorsanız bence uzak durun. Ama aylık bazda yavaş yavaş azara azar alıp bir kenara atıyorsanız, 1.450 doların altına düşmesi durumunda alımlarınızı artırabilirsiniz. Toplam paranızın yüzde 25-30’undan fazlasını da yatırmamalısınız. Çünkü portföy yönetim ilkelerine aykırıdır. Yani bütün yumurtaları bir sepete koymak hatalı bir davranıştır.

Borsaya baktığımızda ilk senası 62.650 seviyesinden kapattıktan sonra ikinci seansta 62.214 seviyesine kadar geriledikten sonra bir miktar toparladı. Meclisteki yemin töreni stres yaratıyor. Kılıçdaroğlu yemin etmeyeceklerini açıkladı. Endeks şu an 62.465 seviyelerinde bulunuyor. Şu an dış piyasalar olumlu. ABD’de perakende  satışlar aylık bazda yüzde 3 arttı.  Çin’den gelen açıklamalar vardı. Euro konusunda bu paraya güvendiklerini ve Avrupanın bu borç krizinin üstesinden gelebileğini söylüyorlar. Sonuç olarak Eğer korkulan senaryo olursa Çin’in en büyük alıcıları yerler bir olacağı için Çin elini cebine atıp, avrupa’ya yardım etmek zorunda. Aslında Avrupayı ABD ve Avrupa değil, çin kurtarabilir. Şu an Çin’in yapacağı bir açıklama ile bütün dünyada büyüme yeniden hız kazanabilir. Dese ki “ben Avrupa borçlarının 300 milyar euro’luk kısmını daha alıyorum” o zaman zaten borç sorununu önemli ölçüde bitirir. Fakat şu an sadece izlemekle ve azıcık tahvil almakla yetiniyorlar.

Neyse, borsa olumlu seyrini sürdürüyor.  tahminen 63 bine doğru hareketini sürdürecektir. 62.250 altında bir kapanış beklemiyorum.

NOT: Bugün saat 18:00’de webinar yapacağımı belirtmiştim. he yorum yazanlar oldu hem de maila tarak daha geç bir saati isteyenler oldu. Bu gece Miraç kandili olduğu için geç saatte yapmak istemedim. Bu yüzde webinarı ayrın akşam saat 21:00’de yapmaya karar verdim. Dolayısıyla bugün webinar yapmıyoruz ve 29 Haziran çarşamba günü saat 21:00’de yapacağız. Webinarda genel olarak sizlerin sorularını cevaplayacağım.  Bugün başka yorum verilmeyecektir. Okuyucularımın, namazın farz kılındığı gün olan Mübarek Miraç Kandilini kutluyor, bütün dünya için hayırlara vesile olmasını diliyorum.

 

11:45

Dün gece dış piyasalarda genel hava olumluydu. Asya borsalarında genel bir tedirginlik hakim olsa da, ABD ve Avrupa fena değildi. Yunanistan bugün istikrar paketini oyluyor ve piyasalar paketin geçeceği yönünde pozisyon alıyorlar. Dün ABD’de önemli veriler açıklandı. Kişisel gelir ve harcamalar beklentilerin altında kalsa da, Obama’nın borç limitinin artırılması konusunda yaptığı gaz verici açıklamalar ve aynı zamanda Avrupa’lı bankaların Yunan kağıtlarını çevirecekleri haberleri olumlu havanın arkasındaki faktörlerdi.

Türkiye’ye baktığımızda ise, bu haftaya başlarken verdiğim yorumda da belirttiğim üzere, dış piyasalardan pozitif bir ayrışmamız var. Bu çok belirgin değildi. Dün de genel olarak dış piyasalar haftaya olumsuz başladığı için, biz de olumsuz başladık ve dün sabah yaptığım yorumda vurguladığım üzere, sıkışık bir aralıkta dalgalanan bir endeks gördük.

Bugün ise yine dışarıdaki olumlu havanın etkisiyle endeks düne göre 200 puan civarında boşluk bırakarak yukarıda açıldı. Bir önceki gün de boşluk bırakarak aşağıda açıldığı için, aslında cuma günkü konuma geri döndük. Bu aşamadan sonra endeksin yönünün bir süre daha artı olmasını bekliyorum. Özellikle Yunanistan oylaması sonrasında eğer sonuç olumlu olursa ki, dün yazdığım yorumda açıkladığım üzere ben olumlu olmasını bekliyorum, piyasalar kısa süreli bir coşku yaşarlar. Fakat bu coşku satış yapmak için bir fırsat olarak değerlendirilecektir. Çünkü parlamentonun bu onayı Yunanistan’ın sorununu sadece geciktiriyor ve kökten çözmüyor. Önemli olan konu, Yunanistan onayı sonrasında piyasaların neyi satın alacağıdır.

Piyasalar, en azından Yunanistan stresi bitmiş olacağı için, başka cephelerden gol gelip gelmeyeceğine bakacaklardır. Global büyümenin hız kazanıyor olması önemli bir konu olacaktır. Diğer taraftan ABD ekonomisinin büyümesine ve toparlanmasına ilişkin veriler çok önemli olacaktır. Bu arada Çin’in daralması devam ediyor ve global piyasalarda emtiaların düşüyor olması, ekonomik büyümenin rayına girmesi konusunda endişeleri yüksek tutarken, en azından bol para döneminin devam edeceği gerçeği piyasaların elindeki koz olacaktır.

Türkiye açısından ise, cari açık ve enflasyon bekleyişleri konusu önemli olmaya devam edecektir. Okan Müderrisoğlu AKP hükümetinin cari açık konusunda alacağı önlemlere ilişkin bir yazı yazdı. Bu yazının ayrıntılarını Okan Müderrisoğlu’nun sağ alt köşede verilen ismini tıklayarak okuyabilirsiniz. Bu konuda Atilla Yeşilada ayrıntılı bir yorum yazmış, bu yüzden ben tekrar yazmayacağım. Atilla’ya bir noktada katılamıyorum. Şu an kurların yukarı gidiyor olması bir süre sonra ithal malı talebini önemli ölçüde kısacaktır. Ayrıca petrol fiyatlarının bir süre daha düşük kalmasını bekleyebiliriz. Çünkü ulusal enerji ajansı kendi 37 yıllık tarihinde üçüncü defa stratejik rezervlerinden bir kısmını (60 milyon varil) serbest bırakacağını açıkladı. Yani Bernanke vasıtasıyla ABD bu ajansa sinyal gönderdi. “ABD’nin ekonomik büyümesini, artan petrol fiyatları çok olumsuz etkiliyor, ne yapıp yapıp petrol fiyatlarını düşürün” dedi. Dolayısıyla şu an baskı altında kalacak olan bir fiyattan bahsedebiliriz. Ama tarih göstermiştir ki, baskı altına alınan fiyatlar daha sonra sıçrama gösterirler. Bu yüzde eğer Brent petrol 95 dolar seviyelerine gerilerse hiç korkmadan future piyasalardan petrol alabilirsiniz. Zaten OPEC üyeleri petrol arzını artırmak istemiyorlar ve Kuzey Afrika ile Ortadoğu’daki karışıklıklar petrol arzı üzerinde baskı oluşturacaktır.

Sonuç olarak, kısa vadede piyasalar olumlu bir hava sergiliyor. Endeks 62.568 seviyesinde bulunuyor. 62.890 seviyeleri de görüldü. Bu aşamada bir süre 62.000 ile 62.950 aralığındaki kanalda yatay hareket bekleriz.  Şu an dış piyasalarda DOW future’ları yüzde 0.13, DAX ise yüzde 0.22 aşağıda bulunuyor. Endekste 200-300 puanlık bir gerileme daha bekleyebiliriz. 21 haziran tarihindeki yorumumda 60.500 seviyesinde iken 1-2 ay vadeli alım önermiştim ve kağıt isimleri de belirtmiştim. Bu şekilde pozisyon almış olanlar beklemede kalabilirler. Satış zamanı geldiğini düşündüğüm zaman, seans içi yorumlarda bilgi vereceğim.

Bir sonraki yorum saat 15.30’da… Bugün sizlerden gelen istek üzerine saat 18:00’de canlı webinar yapacağım. Webinar linki bu sayfada saat 17:45’den itibaren verilmiş olacaktır.  Sadece 200 kişi izleyebilecektir. Çünkü Webinar kapasitemiz bu kadar.

“Seans İçinden – 28 Haziran 2011” ile ilgili 21 yorum

  1. Hocam altın fiyatlarının sene sonuna kadar seyri ile ilgili öngörünüzden bahsedebilirseniz çok memnun olurum.

  2. Hocam tam dediğim gibi imkb 75 000- 80 000 doğru hızlı bir ivme kazandı.temmuz ayının ortalarında bu rakamları göreceğiz gibi…

  3. hocam nakitteliz bizim için bir öneriniz varmı endeks 62500 direncini kırdı..alım zamanımıdır bekeleyelimmi? teşekkürler (hateks hissesi için şakaydı)

  4. hocam webinarları biraz daha geç en azından saat 7 den sonra yapsak olmaz mı? işten çıkınca o saatte evde olamıyoruz o yüzden kaçırıp daha sonra izlemek zorunda kalıyoruz

  5. yaşar hocam TSGYO da çok anormal şeyler oluyor .1,11 den halka arzı olan bir şirket kimsenin elinde 0,77 den kağıt yokken nasıl oluyorda devamlı satılıyor.küçük yatırımcıyı çarpma girişimimi var acaba.yada nitelikli dolandırıcılık diyebilirmiyiz.şirketin taşınmazlarının hisseye bölümü 1,34-1,84 aralığında olması lazım ama malesef 0,77 de kağıt .vurgun mu yaptılar bize satarak.sizin yorumlarınız nedir acaba .teşekkür ediyorum şimdiden.

  6. 23 Haziran 2011 tarihinde SAYGIN tarafından
    SAYIN YAŞAR ERDİNÇ,

    SİZE BU YAZIYI BENİM DURUMUMDA OLAN BİRİ İÇİN NASIL BİR YÖNTEM/DAVRANIŞ/TEKNİK/SİSTEM UYGULANABİLECEĞİNİ MERAK ETTİĞİM VE ÖNEMLİ BULDUĞUM İÇİN YAZIYORUM.

    2006 YILINDA BİR KAMU HİZMETİ VEREN YERDE MEMUR OLARAK ÇALIŞMAYA BAŞLADIM. İLK KAZANCIMDAN İTİBAREN YATIRIMLA İLGİLENİYORUM. İLK ÖNCE B TİPİ İNTERNET LİKİT FON, ARDINDAN MEVDUAT FAİZİ TAHVİL BONO DERKEN 2007 YILININ KASIM AYINDAN BERİ İLK ÖNCE ARALIKLARLA SONRA İSE SÜREKLİ BORSA İLE İLGİLENMEYE BAŞLADIM. BORSA’YA YATIRIM YAPMAMIN NEDENİ DÜRÜSTÇE SÖYLEMEM GEREKİRSE KISA SÜRELİ İYİ PARA KAZANMA HIRSI DİĞER YATIRIM ARAÇLARININ BORSA KARŞISINDAKİ YETERSİZLİĞİ İDİ. 3,5 SENELİK BORSA HAYATIMDA (Kİ BU 3,5 SENE HİÇBİR ŞEY İFADE ETMEZ) BİRÇOK KERELER KAZANDIĞIM VE KAYBETTİĞİM OLMUŞTUR. KAYBETTİKLERİM KAZANDIKLARIMDAN FAZLADIR ANCAK STOP-LOSS DİSİPLİNİM SAYESİNDE ASLA PARAMIN TAMAMINI KAYBETMEDİM. ALMIŞ OLDUĞUM MAAŞ VE İKRAMİYELER BU ZARARI TELAFİ EDİYORDU.

    ARADAN GEÇEN YILLARDA EDİNDİĞİM UFAK DENEYİMDE YATIRIM DÜNYASININ BAŞLI BAŞINA BİR İŞ/MESLEK OLDUĞU İDİ. SİZİN YAZILARINIZI VE WEBİNAR YAYINLARINIZI ELİMDEN GELDİĞİNCE TAKİP EDİYORUM. BİLGİ EDİNMEYE ÇALIŞIYORUM ANCAK BENİM BİR SORUNUM VAR. O DA ŞU,

    ÇALIŞAN BİR İNSANIM BÜTÜN GÜN PİYASALARA BAKMAK VE VERİLERİ BİLGİLERİ TAKİP ETMEK GİBİ BİR ŞANSIM NE YAZIK Kİ YOK. BORSADA YATIRIM YAPARKEN SİZLERİN VE BAZI SİTELERİN TAVSİYESİNE GÖRE HAREKET ETMEK DURUMUNDAYIM (SORUMLUSU TABİİ Kİ BENİM). WEBİNAR YAYINLARINIZDA BİR ŞİRKET NASIL İNCELENİR BİZE GÖSTERMİŞTİNİZ. ANCAK FİNANSAL/MALİ ANALİZ KONUSUNDA HİÇBİR BİLGİM OLMADIĞI GİBİ NE YAZIK Kİ KONUYU KAVRAYABİLECEK DURUMUMDA BULUNMAMAKTADIR. PİYASA DEĞERİ DEFTER DEĞERİ FİYAT KAZANÇ ORANI, BİLONÇOLAR MALİ TABLOLAR VS. BİR YIĞIN PROSEDÜRDEN HİÇ ANLAMAMAKTAYIM. AYRICA PARA KARŞILIĞINDA İNTERNET ÜZERİNDEN EĞİTİM HİZMETİ VERİYORSUNUZ. ANCAK İNTERNET ALIŞVERİŞİNE BİR VATANDAŞ OLARAK DA HİÇ GÜVENMEMEKTEYİM (DOLANDIRILICILIK RİSKİ BULUNDUĞUNDAN)

    ŞİMDİ BÜTÜN BUNLAR DAHİLİNDE BENİM GİBİ BİRİNİN GELECEKTE KENDİNİ EKONOMİK AÇIDAN GÜVENCE ALTINA ALMAK AMACIYLA PARASINI DOĞRU BİÇİMDE NASIL KULLANABİLECEĞİNİ VE NE ŞEKİLDE YATIRIMINI GERÇEKLEŞTİREBİLECEĞİNİ ANLATABİLİRSENİZ ÇOK SEVİNİRİM. ÇÜNKÜ YAPTIĞIM HESAPLAMALARDA EĞER HİÇ YATIRIM YAPMAYIP SADECE PARA BİRİKTİRSEYDİM ŞU AN HESABIMDA ELİMDEKİNİN İKİ KATI KADAR PARA OLURDU. ŞİMDİKİ MEVCUT PİYASA KOŞULLARINDA İSE BORSADAN BAŞKA YATIRIM ARACIDA İYİ KAZANDIRMAMAKTADIR.

    İLGİNİZ İÇİN ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER, KENDİNİZE İYİ BAKIN

    REHA SAYGIN GÖKÇEBAĞ

  7. hocam bize verdiğiniz bilgileriniz için size tşk ediyorum mübarek kandiliniz hayırlı olsun

  8. verdiğiniz bilgiler ve emekleriniz için çok teşekkür ederim.
    kandiliniz kutlu, hayatınız sevdiklerinizle mutlu olsun

  9. Hocam Mübareket MİRAÇ KANDİLİ niz kutlarım….Hocam tam dediğim gibi İMKB de 75 000-80 000 lere sert bir şekilde geleceğine dair tezim adım adım ateşleme fitili yakıldığını düşünmekteyim…..Bence temmuz ayının sonuna kadar endeks dediğim rakamlara ulaşacaktır.sizin bu konudaki görüşlerinizi alabilirmiyim…

  10. Hocam herşey yükseliyor…ama TL ise sürekli değer kayıp ediyor. bence hiç bir zaman TL taşımamalı portföylerde öyle değilmi…

  11. Yaşar Hocam sizin ,ailenizin ve tüm islam aleminin mübarek Mirac kandilini hayırlara vesile olmasını Yüce Mevlamdan niyaz ederim.

  12. hocam size bize “DOAS”i tavsiy<e etmekle bize ikinci bir "KLMSN"hareki yasatiyorsunuz bundan dolayi size minnettarim,ayrica ailecek mübarek mirac kandilinizi kutlar islerinizde üstün basarilar dilerim…

  13. Yaşar hocam , bir de webinar izleme sayınız 200 kişi ile sınırlanınca , inanın çevremde 10 arkadaşıma muhakkak bu webinarı izlemesi için tavsiyede bulunmuştum , hiç bir tanesi izleyemedi ve ben çok üzüldüm, serverınızda GB ile ilgili sıkıntı var ise destek seviyesinden bir kaç GB destek atabiliriz :)….işin şakası bir tarafa bu kotayı lütfen bir şekilde yukarı çekmeye çalışırsanız çok seviniriz.

    Tekrar kandilinizi tebrik ederim.

  14. Merhaba Yaşar bey,
    Kandiliniz kutlu olsun.
    LÜTFEN OKUYUN
    Lütfen Aksigorta ve İhlas Gazete hk bilginize ihtiyacım var.
    Her ikisinde de ciddi zararım var 4-5 aydır zararım için beklemekteyim şu an ne yapacağımı bilemiyorum. bana bir yol gösterin kaç ay daha beklemem lazım?
    İhlas alışım : 3.68
    Aksigorta alışım 1.94 Webinarda bilgi verirseniz çok memnun olurum Saygılar

  15. Hocam DOW bugünde çok çok olumlu olup, DOW un da bir kaç aya 15 000 endekse ulaşmasını beklemekteyim. sizce bu mümkün mü ??????????????????

  16. HOCAM KEŞKE BEN VAR YA…..OKUSA İDİM ADAM OLSA İDİM VEDE SİZİN DERS VERDİĞİNİZ ÜNİVERSİTELERİ KAZANSAM SİZİN ÖĞRENCİNİZ OLSA İDİM…. HAYATA BAZEN ATTIĞIN TAŞLAR YERİNİ MALESEF VE MALESEF BULMUYOR. AMA OLSUN BEN YİNEDE MUTLUYUM Kİ SİZLER GİBİ DEĞERLİ VE EKONOMİST HOCALARIN KRALI İLE TANIŞMA MÜŞERREFİNE ULAŞTIM BUDA BANA YETER VE MUTLU EDER.

  17. hocam buarada DOAS için yazdığıma hemen cevap veremediğiniz için trene biraz geç atladım….marj biraz kısa oldu ama yinede sağolun:)

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir