Yeni Meclis Ekonomi ve Demokrasi

Yeni Meclis dün bazı sorunlarla açıldı. Yakın zamanda bu sorunlar aşılarak Meclis’in ülke insanının demokrasisini ve ekonomik refahını artırıcı adımları bir an önce atması toplumun bütün kesimleri tarafından isteniyor. Bu açıdan yeni Meclis’in önünde başta Anayasa değişikliği olmak üzere birçok konuda atması gereken adımlar ve hayata geçirmesi gereken reformlara ihtiyaç  var.

Yeni Meclis dün bazı üyeleri parmaklıklar arkasında olduğu için uzakta, bazı üyeleri arkadaşlarıyla ilgili bu olumsuzluğu protesto eder şekilde eksikli olarak açıldı. Bu olumsuz tablonun bir an önce son bulması yüzde 95 gibi çok yüksek katılımla yeni Meclis üyelerini seçen halkımızın büyük çoğunluğunu isteği. Halkımız yeni Meclis’ten demokrasi ve ekonomik sorunların halli için adımlar bekliyor…

Demokratik beklentilerin başında Anayasa değişikliği geliyor. 12 Eylül’ün haki renkli, değişikliklerle yamalı hal almış Anayasa’sının yerine, katılımcı yöntemle hazırlanmış, devleti değil halkı önde tutan, kişi haklarına saygılı, yasakçı olmayan kısa, Türkçesi yalın bir Anayasa’nın bir an önce hazırlanıp hayata geçirilmesi bekleniyor. Anayasa’nın toplumun bütün kesimlerinin ve Meclis’teki bütün partilerin önerileri dikkate alınarak, tam bir katılımcı yöntemle hazırlanmasının ancak istenen metni ortaya çıkaracağı biliniyor.

Demokratik açıdan ikinci üzerinde durulan konu Kürt sorununun çözümü. Bu alanda 30 yıldır 30 bin ölü 100 milyarlarca liralık kayba neden olan silahlı mücadelenin son bulması gerekliliği bütün taraflarca kabul edilmiş durumda. Ama bir yanda Kürt milliyetçilerinin diretmeleri, öte yanda Türk Milliyetçilerinin dayatmalarından uzak, aklı selimin hakim olduğu bir çözüm önerisine ve yol haritasına ihtiyaç var. Yeni Meclis’in yapısı ve siyasi partilerin seçim dönemindeki açıklamaları bu alanda demokratik sınırlar içersinde bu Meclis’in zor da olsa çözüm üretebilecek yapıda olduğunu gösteriyor.

Demokrasi alanında atılması gereken üçüncü adım, Hukukun üstünlüğünü hakim kılacak yeni düzenlemelerin yapılabilmesi. Son dönemde yaşadıklarımız, Anayasa ile birlikte yasalarda da değişiklikler yaparak hukuğu üstün kılacak bir ortama ihtiyacımız olduğunu ortaya koydu. Hemen her alanda yaşadığımız, “Geciken adalet adalet değildir” ilkesini hatırlatan uygulamalar bu yönde birçok reforma ihtiyaç olduğunu ortaya koyuyor. Yeni Meclis demokrasi yolunda bu reformları hayata geçirmekle görevli olmalıdır.

Yeni Meclis Cumhurbaşkanlığı görev süresi ile ilgili soruna çözüm getireceği gibi, dönemi içersinde seçimin yapılması ile halkın seçtiği yeni Cumhurbaşkanı da Çankaya’ya çıkacaktır.

Yeni Meclis’in demokrasi adım tartışmaları içersinde siyasi partiler ve seçim yasasının yenilenmesi ile seçim barajının aşağıya çekilmesi gibi konular da yer alacaktır. Bu tartışmaların hem parti içi demokrasinin işlemesine, hem seçim sisteminin adilleşmesine imkan tanıması demokrasimizi geliştirici adımlar olacaktır.

Yeni Meclis döneminde AB tam üyeliği yolunda müzakerelerin hızlandırılması gibi konularda atılacak adımlar da bizi AB normları ile daha demokratik bir konuma getirecektir.

Yeni Meclis’in oluşturacağı yeni Hükümet’ten beklenen ekonominin gündemin ön sıralarında yer almasıdır.  Meclisin ekonomik öncelikleri arasında 2012 yılında Vergisi reformunun tamamlanması, Türk Ticaret ve Borçlar kanunlarının hayata geçmesi, Gelir vergisi ve sermaye piyasası kanunlarının yenilenmesi gibi konular yer almaktadır. Yeni Meclis’in bu yoğun gündem arasında ilk önemli görevlerinden birisi de 17 Ekim’e kadar 2012 Bütçesini TBMM’ye sunulması olacaktır.

Türkiye’nin 80 milyar dolara giden cari açığının azaltılması, yüzde 40’lar seviyesindeki kayıt dışılığın azaltılması, yüzde 10 üzerine demirlemiş işsizliğin azaltılması, düşük enflasyonlu sürdürülebilir büyüme içinde refahın artırılması için bu Meclis’in ekonomi alanında reformları birbiri ardından hayata geçirmesi gerekir.

Partilerin projeye dayalı rekabet ettiği, ülkenin ekonomik ve demokratik gelişmesine katkı sağlayacak bir Meclis çalışması dileğiyle, bütün partilere ve milletvekillerine başarılar dilerim…

Osman AROLAT

 

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir