Seans İçinden – 30 Haziran 2011

15:45

Endeks sıkışık seyrini devam ettiriyor. 63.178 seviyesindeyiz. Az önce ABD’den işsizlik başvuruları verileri geldi. Veriler beklenenlere yakındı. Bu yüzden future piyasalarında fazla bir dalgalanma olmadı.  Dow future’ları yüzde 0.25 yukarıda bulunuyor. DAX yüzde 0.15 yukarıda seyrediyor. Bizim borsamız ise yüzde 0.30 yukarıda bulunuyor. Yani herşey sabah başladığı gibi dar bir bantta devam ediyor. Hisse almış olanlar umutla yükselişi bekliyorlar. Endeksin hacim ve fiyat hareketleri bugün düne göre daha olumlu bir seyir gösteriyor. Eğer dış pi,yasalardan kaynaklanan önemli bir sorun olmazsa, bugün seans sonuna doğru alımlar artabilir. Şu an genel hava iyi görünüyor. Türkiye’nin büyüme rakamı, henüz fiyatlara girmiş gibi görünse de bu rakamları analiz eden fonlar yarın daha farklı davranabilirler. Kurların yükseliyor olması borsa için bu seferki durumda bir avantaj olabilir. Çünkü artan kurlar Cari açığı azaltıcı etki yapacaktır. Pozisyonlar tutulmaya devam edilebilir. Seans sonuna doğru endeksin 63.500’ün üzerine atak yapmasını da bekliyorum. Bugün başka yorum veremeyeceğim. Sağlıcakla kalınız…

 

11:30

Bugün endeks yine yukarı hareketle güne başladı. Dün 63.002 seviyesinden kapanmıştı. Açılış sonrasında 63.250 civarı görüldü ve endeks tekrar 63 bin civarına geriledi. Yani şu sıralara dünkü kapanışına yakın bir yerlerdeyiz.  Dış piyasalara baktığımızda ise, genel olarak olumlu bir hava hakim. Avrupa’dan veriler açıklandı ve beklenenden kötü bir veri yoktu. Bu nedenle piyasalarda hava bozuk değil. Bugün Türkiye’nin ilk çeyrek büyüme oranı açıklandı ve yüzde 11 ile rekor kırıldı. Herhalde cari açığın önemi şu an anlaşılmıştır. Ben saat 14:00’de bu habrin gelmesini bekliyordum, fakat zannedersem saati yanlış hatırlıyormuşum…

Yorum bölümünde genel olarak hep hisse bazlı sorular soruyorsunuz. Ama ben bu soruları burada cevaplamaya kalkarsam ardından soru üzerine soru yağıyor.  Birinin sorusunu cevapladığımızda ise diğer benimkini neden cevaplamadın şeklinde sitem ediyor. Bu yüzden soruları cevaplamıyorum. Ama geneli ilgilendiren bir soru varsa onu cevaplamaya çalışıyorum.

Daha önceki webinar ya da yazılarımın birinde Yunanistan ile ilgili olarak Bu Eylül-Ekim ayına kadar işler daha vahim al alır ve Avrupa bölgesi borç sorunları daha da derinleşir mealinde şeyler söylemiştim. Tabi ki bunları söylerken şu an yazmakta olduğum kitaptan çıkan bazı öngörülerdi bunlar. Fakat hemen belirteyim ki,  bir sorunu teşhis etmekle bu sorunun ne zaman kriz çıkaracağını tahmin etmek çok farklı şeyler. Yani şu duruma benzetebiliriz. Bir adamın (mesela benim) kalbimdeki sol ana damarım tıkalıydı. Doktor, bu damarın açılamayacağını, bypass gerektiğini aksi halde kalp krizi geçirebileceğimi söyledi. Burada “kalp krizini ne zaman geçiririm” sorusuyla “Yunanistan nedeniyle Avrupa ne zaman kriz geçirir” sorusu aynı sorulardır. Fakat bizim bildiğimiz birşey var ki, Yunanistan’ın  Eylül-Ekim aylarındaki borç ödemelerini biliyoruz. Yani o tarihlerde Yunanistan’ın neleri yiyeceğini, nasıl koşturacağını bunun kalbini nasıl sıkıştıracağını biliyoruz. Dolayısıyla bu ülke kriz geçirmesin diye, bu tür zamanların öncesinde hemen kliniğe alınıyor ve sıkı bir diyet uygulattırılıyor ve parlamentodan gerekli yasalar çıkarttırılıyor, acı reçete sonuna kadar içirtiliyor. Bu yüzden krizin kaynağı illaki Yunanistan olmayabilir. Hiç beklemediğiniz bir şekilde başka bir ülke hastaneye düşebilir. Ya da Eylül-Ekim ayları çok sorunsuz da geçebilir. Bunları bilmemize gerçekten imkan yok. fakat bildiğim birşey var ki, dünyadaki gelişmiş ülkeler bu borç yapısıyla uzun süre gidemezler. Mutlaka büyümenin hız kazanması lazım. Eğer global büyüme oranları 2011’in ilk çeyreğinde olduğu gibi olursa, 2011 sonu veya 2012 yılı ciddi bir kriz yılı olabilir. Eğer büyümede toparlanma olursa ve tekrar 2009’un son çeyreği ve 2010’un ilk çeyreğindeki büyüme rakamlarına erişilirse, vergi gelirleri artacaktır. Dolayısıyla 2013’e sarkabilir. Ama unutulmamalı ki, dünyada büyüme hız kazanırsa başka bir problem ortaya çıkacaktır. Bu da enflasyon olacaktır. Aslında borç sorununun çözmenin en kısa ve kestirme yolu enflasyondur. İllaki ülkelerin kriz geçirmesine gerek kalmadan, maliyeti bütün dünyaya yaymanın biçimidir. Fakat enflasyon bir alır başını giderse, altın başta olmak üzere birçok emtia fiyatları yükselecektir. Fakat bu durum 2012 yılının son 6 ayında yavaş yavaş ortaya çıkmaya başlayabilir.  Dolayısıyla hisse senetleri alış satış zamanlarınız veya fiyatlarıyla şu anki kriz beklentisini birbirine karıştırmamak gerekiyor. Borsa’nın önemli bir desteği aşağı kırması durumunda genel olarak hisseler bundan etkilenir ama ucuz ve fiyatı uygun, sürekli kar eden bu karı dağıtan şirketler borsadan iyi getiri sağlayabilir.

Evet… ENdeks sıkışık seyrini sürdürüyor ve bugün endekste 62.700 ile 63.300 aralığındaki bantta dalgalanma bekliyorum. Dolar 1.6244 seviyesinde bulunuyor. Eğer 1.60’ın altına gelirse orta vadeli (2-3 ay) alınabilir.

NOT: Dün yaptığımız webinarın kayıtlarını malesef sizlere aktaramıyorum, çünkü kayıt dosyası bozuk çıktı. Bunun yerine tekrar webinar yapabiliriz. Bu konuda duyuru yaparım… Bir sonraki yorum saat 15:45’de.

“Seans İçinden – 30 Haziran 2011” ile ilgili 18 yorum

  1. Hocam sizleri aksamleyin Bloomberg de dört değil hatta sekiz gözle bekledik adam bu proğramda siz olmayınca o proğramın ne tadı oluyor nede tuzu….proğrama katılanlar sizin kadar akıcı akıcı olduğu kadar siz bir piyasa adama gibi hemde bir bilim adamı gibi yorumlarınızın tadı tabiki bambaşka. onlar ise aynen bozuk plak gibi her proğramlarında aynı şeyleri söyle söylere artık çürüttüler sözçükleri.küçük oğlum bile artık baba diyor bu amcalar her proğramda aynı şeyleri söylüyorlar, benim artık bunları seyretmek istemiyorum çünkü beynim sulanmaya başladı ve bana zarar verecek diye korkuyorum endişesi ile proğramı seyir ettiyor dahi…..

  2. Hocam Yunanistan ı nasılda sistem tuzağa düşürdü değil mi…Ben papenderu nun yerinde olsam rest çekerdim ve derdim ki arkadaş bizim gibi üretimi olmayan bir ülkeye neden bu parayı verdiniz der ve euro danda çıkar ve drahmi ye tekrar geçerdim. aynen Nasrettin hoca nın dediği gibi koyunları büyüteğim etrafına çit çekeceğim çitin üzerinden atlayacak olan ve yünü takılacak olan koyunların yünün olur ise onları satıp borcunu ödeyeceğim der idim. malesef yunanistan ı darağacına değil kazığa oturtular derim. yunanistan kesinlikle Türkiye gibi bu krizden kurtulamayacak ve eninde sununda battınığını resmen ilan edecektir.

  3. Hocam bugün mayıs ayı verilerinde büyümede dünya birincisi olduk bugünleride göreceğime pekde inanmıyor idim ama gördüm. ben diyorum ki imkb kesilikle 80 000 endeksine ulaşacaktır.siz ne dersiniz.

  4. Ya vallahi hocam,su bilgilerin degeri cok buyuk,hicbir sey talep etmeden bizleri bilgilendiriyorsunuzya gercrkden Size minnettarim,dunku webinAr icinde cok gesellig Dre

    Hocam dunku webinAr icin cok Tsk ederim
    Beni cok mutlu ettinizlütten hakkinizi Hella ediniz

    Ben sizden dun cok faydalandim lütten hakkinizi Hella ediniz bu bizim icinden cok onemli,bu hirsizlarin kol Gehrock gezdigi bu acimAsiz abmelde siz benim hep Rehberim olacaksiniz

  5. Cok ozurdilerim ben ustteki yorumu iPhone den yazdigim icin karisdirdim beceremedim benim iphonem Turnfest uyarli olmadigi icin kontrol etmeden Gonderdim yukarAki yorumumda yayin hocama minnetdarligimi belügender calisdim ,PARDON

  6. Merhaba Hocam

    Dün akşam yaptıgınız webinara katılamadık kayıtlarının bozulmasına üzüldüm. webinarda gelen hisselere yönelik sorulardan önemli olanları özet geçseniz çok şey mi istemiş oluruz:)
    Sayenizde borsadan para kazanıyoruz. Herşey için teşekürler

  7. arkadaşlar ben webinarın son 1 saatini izleyebildim.hocamız İHLAS ile ilgili fikirde bulundumu?(SON BİR SAATTE rastlamadım da.)

  8. Hocam şu saatlerde Prof.Dr.Oral Erdoğan Bloomber tv de proğrama katılarak yorum yapmaktadır. Hoca diyor ki donunuza kadar satıp İMKB ye girin kesinlikle İMKB endeksi yükselecek diyor.Çünkü başbakan erdoğan ın tek isteğininde bu olduğunu söylemekte aynen benim gibi. sizce İMKB endeksi uçuşa geçermi.

    1. Sevgili Zamirberkli,
      Bu konuda karar sizindir. Benim konu hakkında yani sayın Başbakan’In borsanın yükselmesini istediği ve bu konuda birşeyler yapılmasını emrettiği yolunda bir bilgim yok. Ama Oral Erdoğan’ın bilgisi olabilir. Bu yüzden başkalarının yorumlarına yorum yapmak için benim de benzer bilgilere sahip olmam gerekir. Ama bilgim yok. Herkes her yorumu ve analizi okumalı ama son kararı kendisi vermelidir. Karar sizindir.

  9. Sayın SAYGIN,
    sorunuza cevap vermek çok zor. Bence bu durumda çok güvendiğiniz bir portföy yönetim şirketine giderek paranızı yönettirebilir veya hiç birşey bilimiyorsanız, İMKB’nin yeni oluşturduğu Temettü endeksine dahil hisselerden bir portföy oluşturarak uzun vadeli bekleyebilirsiniz. Bu durumda kazanırsınız. Çünkü asıl kaybedenler sürekli piyasayı izley,p hergün işlem yapmak durumunda olanlardır. Kağıt seçerken en temel kriteriniz; her yıl kar eden, bu karın en az yüzde 50′sini dağıtan şirketler olmalıdır. Borsa düştüğünde bunlar da düşer ama toparlamaları ve yükselerek eski fiyatlarına gelmeleri çok daha çabuk olur. Dilerim bu cevap yeterli olmuştur.

    ********************************************************

    SAYIN YAŞAR ERDİNÇ,

    SİZE BU YAZIYI BENİM DURUMUMDA OLAN BİRİ İÇİN NASIL BİR YÖNTEM/DAVRANIŞ/TEKNİK/SİSTEM UYGULANABİLECEĞİNİ MERAK ETTİĞİM VE ÖNEMLİ BULDUĞUM İÇİN YAZIYORUM.

    2006 YILINDA BİR KAMU HİZMETİ VEREN YERDE MEMUR OLARAK ÇALIŞMAYA BAŞLADIM. İLK KAZANCIMDAN İTİBAREN YATIRIMLA İLGİLENİYORUM. İLK ÖNCE B TİPİ İNTERNET LİKİT FON, ARDINDAN MEVDUAT FAİZİ TAHVİL BONO DERKEN 2007 YILININ KASIM AYINDAN BERİ İLK ÖNCE ARALIKLARLA SONRA İSE SÜREKLİ BORSA İLE İLGİLENMEYE BAŞLADIM. BORSA’YA YATIRIM YAPMAMIN NEDENİ DÜRÜSTÇE SÖYLEMEM GEREKİRSE KISA SÜRELİ İYİ PARA KAZANMA HIRSI DİĞER YATIRIM ARAÇLARININ BORSA KARŞISINDAKİ YETERSİZLİĞİ İDİ. 3,5 SENELİK BORSA HAYATIMDA (Kİ BU 3,5 SENE HİÇBİR ŞEY İFADE ETMEZ) BİRÇOK KERELER KAZANDIĞIM VE KAYBETTİĞİM OLMUŞTUR. KAYBETTİKLERİM KAZANDIKLARIMDAN FAZLADIR ANCAK STOP-LOSS DİSİPLİNİM SAYESİNDE ASLA PARAMIN TAMAMINI KAYBETMEDİM. ALMIŞ OLDUĞUM MAAŞ VE İKRAMİYELER BU ZARARI TELAFİ EDİYORDU.

    ARADAN GEÇEN YILLARDA EDİNDİĞİM UFAK DENEYİMDE YATIRIM DÜNYASININ BAŞLI BAŞINA BİR İŞ/MESLEK OLDUĞU İDİ. SİZİN YAZILARINIZI VE WEBİNAR YAYINLARINIZI ELİMDEN GELDİĞİNCE TAKİP EDİYORUM. BİLGİ EDİNMEYE ÇALIŞIYORUM ANCAK BENİM BİR SORUNUM VAR. O DA ŞU,

    ÇALIŞAN BİR İNSANIM BÜTÜN GÜN PİYASALARA BAKMAK VE VERİLERİ BİLGİLERİ TAKİP ETMEK GİBİ BİR ŞANSIM NE YAZIK Kİ YOK. BORSADA YATIRIM YAPARKEN SİZLERİN VE BAZI SİTELERİN TAVSİYESİNE GÖRE HAREKET ETMEK DURUMUNDAYIM (SORUMLUSU TABİİ Kİ BENİM). WEBİNAR YAYINLARINIZDA BİR ŞİRKET NASIL İNCELENİR BİZE GÖSTERMİŞTİNİZ. ANCAK FİNANSAL/MALİ ANALİZ KONUSUNDA HİÇBİR BİLGİM OLMADIĞI GİBİ NE YAZIK Kİ KONUYU KAVRAYABİLECEK DURUMUMDA BULUNMAMAKTADIR. PİYASA DEĞERİ DEFTER DEĞERİ FİYAT KAZANÇ ORANI, BİLONÇOLAR MALİ TABLOLAR VS. BİR YIĞIN PROSEDÜRDEN HİÇ ANLAMAMAKTAYIM. AYRICA PARA KARŞILIĞINDA İNTERNET ÜZERİNDEN EĞİTİM HİZMETİ VERİYORSUNUZ. ANCAK İNTERNET ALIŞVERİŞİNE BİR VATANDAŞ OLARAK DA HİÇ GÜVENMEMEKTEYİM (DOLANDIRILICILIK RİSKİ BULUNDUĞUNDAN)

    ŞİMDİ BÜTÜN BUNLAR DAHİLİNDE BENİM GİBİ BİRİNİN GELECEKTE KENDİNİ EKONOMİK AÇIDAN GÜVENCE ALTINA ALMAK AMACIYLA PARASINI DOĞRU BİÇİMDE NASIL KULLANABİLECEĞİNİ VE NE ŞEKİLDE YATIRIMINI GERÇEKLEŞTİREBİLECEĞİNİ ANLATABİLİRSENİZ ÇOK SEVİNİRİM. ÇÜNKÜ YAPTIĞIM HESAPLAMALARDA EĞER HİÇ YATIRIM YAPMAYIP SADECE PARA BİRİKTİRSEYDİM ŞU AN HESABIMDA ELİMDEKİNİN İKİ KATI KADAR PARA OLURDU. ŞİMDİKİ MEVCUT PİYASA KOŞULLARINDA İSE BORSADAN BAŞKA YATIRIM ARACIDA İYİ KAZANDIRMAMAKTADIR.

    İLGİNİZ İÇİN ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER, KENDİNİZE İYİ BAKIN

    REHA SAYGIN GÖKÇEBAĞ

  10. Sayın Saygın Bey cevap vermek haddime değil ama sizin istedikleriniz şu deyime uymuş sanırım. Hikayeyi bilenler bilir. Bilmeyenler için net’te mevcut. Hem cam kenarı, hem şoför mahalli hemde 25 krş. :)

  11. Merhaba Hocam; Bir süredir sitenizi ve yorumlarınızı takip ediyorum. Geçen akşam Webinar a da iştirak ettim.
    Zaman ayırdığınız ve birikimlerinizi özveriyle bizlerle paylaştığınız için çok teşekkür ediyorum.
    Zaman zaman eğitimlerinizden bahsediyorsunuz. Bu eğitimlere katılmak isterim. Bilgi verirseniz memnun olurum. Saygılar..Sevgiler

  12. Sayın hocam birikimlerinizi esirgemeden bizlerle paylaştığınız için size çok teşekkür ediyorum. Gerçekten çok değerli ve aydınlatıcı bilgiler sunuyorsunuz. Benim kafama takılan şöyle bir soru var: Biliyorsunuz Türkiye de petrol üzerinde çok büyük vergiler var, diğer taraftan bu petrol dünyada sınırlı olan ve yakında bitmek üzere bir olan bir kaynak ve dünyada çok sayıda ülke bu nimetten bize göre daha ucuz şekilde faydalanıyor. Bir de üretimde en önemli girdi enerji yani petrol (en basitinden tarladaki buğday ekmek olana kadar defalarca nakliye maliyeti oluşuyor) . Şimdi benim sorum şu; Hükümet kademeli olarak petrol üzerindeki vergileri azaltma yönünde bir politika izlese, yerli üretimimiz dünya piyasalarında daha rekabet edebilir bir hale gelmez mi? Üretim maliyeti önemli ölçüde azalmış olmaz mı? Yatırım için daha fazla yabancı sermaye gelmez mi? Petrol ucuz olsa Avrupa ve Amerika daki gibi konut yerleşmeleri daha yatay gelişmez mi.? buda konut maliyetlerini düşürmez mi? (Çünkü şehir dışında arsalar daha ucuz) Sonuçta bu durumda hem sanayi üretimimiz, hem de iç talep artışı olması dolayısıyla azalan vergi gelirleri orta vadede geri kazanılmış olmaz mı?
    Teşekürler, saygılar

  13. Sayın Hocam,
    Sitenizi uzun süredir takip etmeme rağmen yeni üye oldum. Geçen aylarda yaptığınız gibi, excel tablosunda kısa-orta-uzun vadede alınabilecek hisse önerileriniz olabilir mi? Ayrıca şu an sadece TL’de olan birikimimi, farklı yatırım araçlarına bölmek istiyorum(sepet olayı). Ama ben aldığımda dolar dşüyor, sattığında çıkıyor. Aylardır altın hep yüksek gibi geliyor, buradan da alınmaz artık diyorum. Şu an sürekli vadelide tuttuğum TL’yi ancak enflansyona karşı korumaya çalışıyorum.
    Yanıtınız için şimdiden tşk

  14. Hocam dünya borsaları tabiri caizse kudurdu kudur du….Temmuz ayında borsalar her zaman ralliler üzerine rallilerle geçirir.Bence tüm paranızını ve neyiniz var neyiniz yok basın bence imkb 1 koyun 3-5 sene alabilirsiniz kısa süre içerisinde.

  15. hocam bu günlerde yorumlardan sonra pek hisse önermiyorsunuz.neden acaba.yaptıgınız vebinara sınırlı oldugu için katılamıyorum.sizin yorumlarınızdan başkada kimseye inanmıyorum.eger mümkünse hisse önerilerinizi bekliyorum sayın hocam.birde sayın hocam bir miktar paramı emtia fonlarına yatırdım ama memnun degilim.pek iyi gitmiyor.emtiafonları ve emtialar hakkında bir iki kelime yorum rica edebilirmiyim.saygılarımla.iyi günler

  16. hocam merhabalar mail atmıştım size bilemiyorum arada kaynadımı burdan kısaca sorsam 1-3 ay civarında gümüş fiyatının geleceğini nsl düşünüyorsunuz okuyabilirseniz maili gene attım şimdiden teşekkürler

  17. sevgili hocam;
    Değerli yorumlarınız için tekrar teşekkürler.Fırsatınız olduğunda NETAŞ ve ÜlKER’i inceleyebilirmisiniz.Saygılar.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir