Türkiye Ekonomisi İlk Çeyrekte % 11 ile Dünya Rekoru Kırdı

DIŞ  TİCARET AÇIĞI  MAYIS AYINDA 10 MİLYAR DOLARI AŞTI

Türkiye Ekonomisi, 2011 yılı 1. çeyrek rakamları, TÜİK tarafından bugün açıklandı.  TÜİK verilerine göre, Türkiye ekonomisi 2011 yılının ilk çeyreğinde yüzde 11 oranında büyüyerek aynı zamanda ilk çeyrek itibari ile en fazla  büyüyen dünya ekonomisi oldu .Ocak – Mart 2011 döneminde, cari fiyatlarla Gayri Safi Yurtiçi Hasıla 284 milyar 868 milyon lira ya yükseldi. Türkiye’yi yüzde 9.9 büyüme oranı ile Arjantin ve yüzde 9.7 ile de Çin takip etti. Piyasa beklentilerinin yüzde 9.6 seviyelerinde olacağı tahmin edilen 2011 yılı ilk çeyrek büyümesinde  en hızlı büyüyen sektör ise yüzde 21.4 ile imalat sanayi oldu. Türkiye ekonomisi 2010 yılının son çeyreğinde yüzde 9.2, 2010 yılı genelinde ise  yüzde 8.9 büyüme kaydetmişti.

Dış ticaret açığı rakamları ise, 2011 yılı  Mayıs ayında 10 milyar doları aşarak yeni bir rekora imza attı. Beklentiler ise, Dış Ticaret rakamının, 9.4 milyar dolar seviyelerinde olacağı yönünde idi. Mayıs ayında ihracat rakamının  yüzde 7 gerilemeye başlaması dikkatimi çeken en önemli gösterge olurken, ithalat da düşüş  yüzde 2.4’de kaldı .İhracat rakamlarında ki oransal azalış ithalatı karşılama oranı  yüzde 52.1 seviyelerine düşürdü.

Madalyonun diğer yüzüne bakacak olursak, Türkiye Ekonomisi, ithalata dayalı büyümeye devam ediyor. Dış Ticaret rakamlarının Mayıs ayında rekor seviyelere çıkması, ikinci çeyrek büyüme rakamlarının da  % 9-10 aralığında geleceğinin önemli göstergesi niteliğini taşıyor. Merkez Bankası ve BDDK’nın ekonomiyi soğutmak amacı ile, 2011 yılı Ocak ayından bu yana aldığı yeni tedbirlerin, bugün açıklanan mayıs ayı  dış ticaret rakamları ile  çok değişiklik yaratmadığı da önümüzde ki aylarda yeni tedbirlerin önünü açacak gibi gözüküyor.

http://bigyatirim.blogspot.com/

Dr. İsmet DEMİRKOL


Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir