Seans İçinden – 1 Temmuz 2011

17:20
borsa ikinci seansta yatay hareketine devam ediyor. Dar bir islem hacmi var ve endeks 63,200 civarinda bulunuyor. Bugun bu seviyelerden kapanis olur. Bugun haber acisindan zayif bir gundu. Bu asamadan sonra enflasyon verisi onemli olacaktir. Enflasyon eger beklendigi sekilde -0,50 civarinda gelirse piyasalar icin olumlu olacaktir. Su an ekleyecek fazla onemli birsey yok. Bugun webinar yapmaycagiz. Yapacagim zaman sizlere buradan duyuracagim. Saglicakla kaliniz.

12:00

Bugün dışarıda olduğu için piyasalarla ilgili olarak yorum gecikti. Sabah NTV’de büyüme konusunu değerlendirdik. Türk halkı tüketiyor ve bunu yaparken de sadece maaşını harcamakla kalmıyor, aynı zamanda üzerine kredi de alıyor. Bu arada, özel sektör de ciddi anlamda yatırıma girmiş durumda. Aslında cari açığın artamasını da bu analize katarsak, yabancıdan borç alıp, yine onlardan ithal malları alıyoruz. Yani bakkal bize borç veriyor, biz de bakkaldan alışveriş yapıyoruz.

Bu gelişmeler büyüme açısından olumlu. Hizmetler ve inşaat sektörü inanılmaz bir hızla artıyor. Ekonomi tarihi bu tür çok hızlı büyümelerin riskli olduğunu göstermiştir. Bu yüzden de ekonomi yönetimimiz bu deli gibi büyüyen iç talebi kırmak üzere BDDK tarafından yeni kararlar aldı ama yeterli değil. Bu büyüme sonrasında merkez Bankası’nın da yeniden değerlendirme yapması gerek.

Piyasalara baktığımızda ise, dış piyasalarda olumlu bir hava var. Dün ABD borsaları oldukça güçlü artışlar yaptılar. Zannedersem, bol para döneminin devam ediyor olması yeniden risk iştahını artırıyor. Aynı zamanda Yunanistan sorunun da şimdilik halledilmiş olması, piyasaları rahatlatıyor.

İç piyasalara baktığımızda ise çok önemli bir gelişme yok. Borsa açılışta dış piyasaların gazıyla 63.500 civarını gördükten sonra, 63 binin altına geriledi ve şu an 63 bin seviyelerinde bulunuyor. Oldukça düşük bir hacimli hareket görüyoruz.  Endeksin 63.000 civarında dalgalanmasını sürdüreceğini söyleyebiliriz.  Hisse bazında hareketler oluyor. Yorumlarda daha önce hisse önerdiğim belirtiliyor. Uygun hisse görrüsm yazıyorum. 21 haziran’da endeks 60500 civarındayken bazı hisseleri önermiştim. O hisselere tekrar bakabilirsinz. Ama göze çarpan birşey olursa yeni önerilerim olacaktır. Bugün bir sonraki yorum saat 17:00 civarında verilecektir.

 

 

“Seans İçinden – 1 Temmuz 2011” ile ilgili 13 yorum

  1. Muhterem hocam. yaklaşık 25 yıllık banka ve özel sektör yöneticisi iken 2 yıl önce emekli oldum ancak piyasaları haklen çok yakından takip etmeye çalışıyorum.
    Ben hiç böylesine derin bir global kriz hatırlamıyorum. Kitaplardan dataylarını okuduğumuz 1930 büyük buhranını
    bu krizden daha ehven görüyorum. Zira o dönemlerde küreselleşme bu kadar derin değildi ve ülkeler ürettikleri ve aldıkları
    kağıtlerla birbirlerine göbek bağı ile bağlı değillerdi. Ayrıca türev piyasaları da gelişmiş değildi. Şimdi tüm Dünyanın bir yılda ürettiği GSMH 65 trilyon dolar iken,
    sadece türev piyasaların günlük işlem hacmi 3 trilyon dolara ulaşmış durumda. olmayan ve üretilmeyen
    değerler taklalar attırılarak satılıp alınıyor. Ülkeler artık çok aşırı borç doygunluğu yaşıyor ancak borçlanmadan ekonomiyi döndüremedikleri
    için de borçlanma tavanları habire yüksltiliyor.Artık önde gelen ülkelerin borç/gsmh oranları iki kat, beş kat gibi ifadelerle
    izah ediliyor. Bu gidiş tam bir sistem çöküşüne doğru gidiyor. Bu çoküşü mevcut
    iktisat ilminin durdurması bana imkansız gibi geliyor. Bir bedel (bu bedel uzun süreli enflasyon dönemi şeklinde de
    olabilir ki bunun sonuçları da kesinlikle çok ağır olur) ödenmeden kesinlikle iyileşme olmayacak sanki.
    Sistem krizi durumu nispi olarak batı ile aramızdaki farkı kapatacak gibi bir etki yapsa da çöküş anında
    bizim de ağır bir ekonomik zorluk yaşayacağımız tabiidir.Sonuçta nisbi olarak dışa bağlı bir ülke durumundayız.Sizce batı bu oyalamayı
    ne kadar sürdürecek ve fay hattı ne zaman kırılacak?

  2. Sayın Hocam,
    Borsada uzun vadeli yatırım yapabileceğimiz (en az 2 yıl ortak olabileceğimiz) 2-3 kağıt ve alınabilir fiyat aralığı verebilirseniz benim gibi borsada uzun vadeli yatırım düşünen arkadaşlara çok yardımcı olursunuz.Sağlıklı ve huzurlu günler dilerim.Saygılarımla , Oğuz Tokalak

  3. hcam şunu anlamıyorum.açıklarsanız sevinirim.ekonomi büyüyor endişeleniyoruz.durgunlaşıyor yine endişeleniyoruz.ne olması gerekiyorki endişe konusu olmasın.ekonomi büyüyorsa ben millet iş buluyor,refah artıyor diye anlıyorum.ekonomistler bundan niye endişeleniyor.samimi olarak ögrenmek istiyorum.herkes çine özeniyor devamlı büyüyor diye,biz ise endişeleniyoruz.uygun bir anınızda cevaplayabilirmisiniz.gerçi ben hükümetin açıkladıgı hiç bir rakama inanmıyorum.ama bunlar olumlu rakamlar degilmi sizce.saygılarımla.iyi günler.

  4. HOCAM GÜNLÜK AL-SATÇI YATIRIMCILAR NEDEN ÇOĞALDI BUGÜNLERDE, BU BİZE BİR SÜRE UZAK DURMAMIZIMI BELİRTİYOR ? NASIL DAVRANSAK BUDURUMU DAHADA KAR’A ÇEVİREBİLİRİZ SİZCE?

  5. Hocam,

    Yine 63.000 duvarına çarptık. Bu aşamada beklemede mi kalalım yoksa nakde mi geçelim. Herkese hayırlı kazançlar dilerim.

  6. Hocam Koza Altın konusundaki görüşleriniz neler? Yabancı payı yüksek olan bir hisse. Hisse için 30 Tl fiyatını biçiyorlar. Sizin görüşünüz nedir? Teşekkürler.

  7. Hocam, bu akşam veya yarın webinar yapacak mısınız, önceden yapacağım demiştiniz. Ben herkes ve kendim adına verdiğiniz doğru ve doyurucu bilgilerden dolayı teşekür ederim…

  8. sayın hocam daha önceden de size sormuştum ama yoğunluğunuzdan dolayı cevap alamadım ;
    mtemteks te neler oluyor şirtek birleşmesi var hisse bir artıyor bir düşüyor bir ara işlem hacmi artıyor bu konuda bir aydınlatma yapabilirmisiniz

  9. Hocam tam dediğim gibi DOWWWWWWWWWWWWWWW ÇILDIRDIIIIIIIIIIIIIIII soluksuz 13 000 oradanda 15 000 gidecek bu artık kesin. biz de buna ister istemez ayak uyduracakğız bakın göreceksiniz. çarşambaya kalmaz endeks 70 000 bu ay sonunada 80 000 olacak.

  10. Hocam………..Ne S&P “muş valla hiç anlamadım gitti bundan sonra da her halde anlamayacağım. Hocam bu bu reating kurumlarını ile ne yapacağız bilemiyorum artık onlar hiç durmadan şu ülkenin notunu dürürüz yok bu ülkenin notunu düşürürüz der iken AB ve ABD borsaları aldı başını gittiler.Hocam aslına bakarsanız benim burnuma çok pis kokular gelmektedir ama sizin gibi değerli bir hocanın karşı söylemekten esef ve utanarak hatta çekinerek söylemek istiyorum. yoksa bu reating kuruluşları bu haberleri bilinçli olarak ve büyük fon yöneticilerin adamı olarak kasıtlı çıkartıp altan KY lerden mal mı topluyorlar ve onlar ne kadar olumsuzluk haberleri yaydıkca borsalar uçmaktadırlar. bizler kimlere inanacağız hocam ALLAHAŞKINA BİR GÜZEL YORUMLARMIZSINIZ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  11. Hisseni oyle bir fiyata sat ki sende kazan, senden alanda kazansın ! Yok , en yuksekten satıcam dıyorsan sende kazanamazsın….

  12. Yaşar Erdinç hocam uzerinde calistiginiz ve tavsiye edebiliceginiz hisse/ler varmi? al/sat, kisa/uzun donem… saygilar hocam…

  13. hocam kusura bakmayin ama size sizin cevap veremeyeiniz bir soru sormak istiyorum,biliyorum cevap vermiyeceksiniz size bu konuda mailde atacam,DEVA holding benim cok ilgimi cekiyor su andaki pozisyonuyla lütfen söyleyiniz bu hisse is yaparmi?

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir