Seans İçinden – 4 Temmuz 2011

SAAT 16:00 CANLI YAYIN LİNKİ: (yayın saat 16.15’de başlayacaktır)

http://www.ustream.tv/channel/dr-erdinc-tv

 

15:15

Bir arkadaş lokman hekim hissesini sormuş. Ağustosta ortakların yüzde 80 hissesini daha arz edeceğini belirtmiş ve bunun kağıt fiyatı hakkında nasıl bir etkide bulabileceğini öğrenmek istiyor. Bu konuda, yani ağustos ayında ortakların nasıl yüzde 80 daha hisse arz edeceği konusunda bir bilgim yok. Bu yüzden cevap vermem zor. Ama şu bilinmeli ki, eğer piyasada kağıt sayısı artacaksa genelde kağıdı düşürücü etki yapar.

FENER hisseleriyle ilgili olarak, bir okuyucumuz eğer Aziz Yıldırım suçlu bulunursa, oluşan zarardan sorumlu olup olmayacağına ilişkin bir soru sormuş.  Eğer sayın yıldırım suçlu bulunursa, yatırımcılar Aziz Yıldırım aleyhine dava açarak, şirket hisselerinde büyük kayıplara neden olduğu için tazminat davası açabilirler. Fakat bu durum her hisse için ortaya çıkabilecek bir risktir. Sizler hisse alırken bu riskleri de satın aldığınızı unutmayınız. Bu tür zamanlarda panik davranmak yerine, en azından birkaç ay bu hisseyi izlememek kararı almak daha sağlıklıdır. Ama büyük miktarda para yatırmışsanız tabi ki kayıtsız kalmak zordur.  Burada da portföy mantığı öne çıkıyor. Hiç bir hisseye paranızın yüzde 20’sinden fazlasını yatırmamalı ve riski her zaman dağıtmalısınız. Genel olarak bu tür durumlarda dava kazanmak ve  zararın boyutunu ispatlamak zordur. Bu konuda daha önceleri George Soros TBORG hakkında şirketin kötü yönetildiği ve kendisinin zarar ettiği için dava açmış ve kaybetmişti.  Yani hissenin fiyatının Aziz Yıldırım nedeniyle düştüğünü ispatlamak çok kolay gibi görünse de, öyle kolay değildir.

PİYASALAR: Borsa 63.300 üzerinde yatay, sıkışık ve hacimsiz bir hareket yapıyor. Bugün sizlere USTREAN TV’den canlı yayın yapacağım. Görüntü kalitesi biraz daha kötü oluyor ve ses kesilebiliyor ama en azından o yayını kaydedip yayınlamak için hiç çaba sarfetmiyoruz. Yayın bittikten 3-5 dakika sonra  tekrar izlenebiliyor. Saat 15:50’de yayın linkini bu sayfada vereceğim. Linki tıklayarak canlı yayını izleyebilirsiniz.  Ayrıca bu yayın sırasında en fazla 200 kişi katılım sınırlaması da olmayacaktır. Piyasa ile ilgili genel görüşlerimi ve sorularınızı bu yayında cevaplayacağım. Sorularınızı chat penceresine yazabilirsiniz.  yayında görüşmek üzere….

 

11:30

Amerikan piyasaları geçen  Cuma oldukça güçlüydü.  Dow (12582,77) %1,36, Nasdaq (2816,03) ise %1,53 oranında yükseldi. Dow endeksindeki ivme hayli güçlü bu nedenle yeniden 13 bin seviyesine doğru hareketini devam ettirebilir.  ABD bağımsızlık günü nedeniyle ABD piyasaları bugün kapalı olacak. Bu yüzden haftaya sakin başlayacağız.  Asya borsalarında da yukarı yönlü hareketler etkili.  Nikkei (9971,59) %0.94, Şangay ise (2790,46) %1,94 oranında yükseldi.

Bu sabah bizim Haziran ayı enflasyon oranımız açıklandı. Aylık bazda TÜFE 1.43 azalırken, ÜFE yüzde 0.01 arttı. Haziran aylarında görülen en düşük aylık enflasyon eksi yüzde 0.56 idi. Bu rakam gerçekten beklenmeyen bir rakamdı. En fazla düşüş bekleyenler bile yüzde 1 düşüş bekliyorlardı ve yıllık enflasyonun yüzde 6.95 civarında olacağı öngörülüyordu. Fakat Haziran ayı rakamıyla yıllık bazda geçen ay 7.17 seviyesine yükselmiş olan TÜFE, Haziran ayında tekrar 6.24 seviyesine inmiş oldu. Bu enflasyon rakamları Merkez Bankası’nın söylediği şekilde gerçekleşti. Fakat şunu da belirteyim ki geçen ay enflasyon rakamları çok yüksek gelince, sayın Babacan “TUIK bunları yanlış mı hesaplıyor” diyerek sert çıkmıştı. Ben de bu yüzden TUIK’in Haziran rakamına o kadar da güvenmediğimi ve içine katkı yapıldığını düşündüğümü söylemeliyim. Şu ana kadar açıklanan hiç bir ekonomik veriden hiç şüphe etmedim. İlk defa TUIK’in açıkladığı bir rakama şüpheyle bakıyorum. Güven erozyonuna izin verilmemelidir.  Hiç bir zaman hiç bir veri hakkında yönetimde olanlar asla bu şekilde müdahalede bulunmamalıdır. Bunu bizler yapabiliriz ama hesaplama yönteminiz doğru mu diye bir bakan tarafından TUIK’e sorulmaz. O zaman orada yerinden korkan insanlar, veri maniplasyonuna gidebilir. Yunanistan’da da çeşitli oyunlarla borç verileri gizlenmişti ve şu an geldikleri durumu görüyoruz.

FAİZLER: Enflasyon haberi sonrasında en çok faizlerin etkilenmesi beklenirdi. Enflayson rakamı açıklandığında faizler yüzde 9.05 seviyesindeydi ve 9 seviyesine kadar hızlı geriledi ama şu sıralar tekrar 9.05 seviyelerine kadar yükseldi. Tahminen faizler 8.85 seviyelerine kadar gerileyebilir. Çünkü enflasyon oranı beklentilerden çok daha düşük geldi.

Enflasyon bilgisi sızmış olabilir; DOLAR: Dolar 1.61:10 seviyelerinden, enflasyon açıklandığında 1.6075 seviyelerine kadar geriledi. Fakat dolar grafiği gerilemenin enflasyon açıklanmadan en az 30 dakika önce başladığını gösteriyor. Saat 09:30’da dolar hızla aşağı inmeye başlamış. Saat 10:00’da enflasyon açıklandığı anda ise, dolara alımlar gelmiş. Aşağıdaki grafik bunu net bir şekilde gösteriyor.

Bu grafikteki bu hareket sorgulanmalı ve bilgi sızması olup olmadığı araştırmalıdır. Grafik çok net. Sanki haber saat 09:30’da açıklanmış da, dolarda düşüş başlamış görüntüsü var. Enflasyon beklentilerden çok düşük gelince dolar niye artsın ki?

BORSA:

Enflasyon haberi sonrasında borsa hızla yukarı gitti. Endeks güne dış piyasalardaki geçen haftaki kapanışların olumlu etkisiyle yüksek açılarak başlamıştı ve 63.300 civarındaydı. Enflasyson haberiyle birlikte 300 puanlık artış daha yaptı ve ardından hemen kar satışları gelince endeks 63.400’e kadar indi. Burada önemli olan konu endeksin yeniden 63.300 veya bu seviyelerin altına inmemiş olmasıdır. Bu nedenle, enflasyonun olumlu etkisinin bir süre daha devam edeceğini ve yabancıların ilgilerinin artacağını söyleyebiliriz.

Endeksin bu aşamadan sonra 63.000 seviyelerini destek yaparak, 65-66 bine doğru yol alacağını düşünüyorum. Bunun diğer bir sebebi de artmaya başlayan yabancı alımlarıdır. Ayrıca gelişmekte olan ülke borsalarına yeniden girişlerin başladığına dair güçlü sinyaller de var. Bu nedenle daha önce alım önerdiğimde (kağıt da belirtmiştim) alım yapanlar, beklemede kalmaya devam edebilirler. Alım yapmayı düşünenler için kağıt taraması yapacağım. Eğer uygun gördüğüm kağıtlar olursa sizlere saat 15:00’de vereceğim yorumda belirteceğim. Bu arada bugün saat 16:00’da webinar yapacağım. Arzu eden katılabilir. Saati değiştirmeyeceğim. İnşallah bu webinar kaydında sorun olmaz ve herkese yeniden izletebiliriz.

Emtialar (Uzman foreks analizi)

Petrol (95,33) 93,50 ve 96 seviyeleri arasında hareket ediyor. 96 seviyesinin güçlü bir şekilde yukarı kırılması durumunda 100 seviyesine doğru bir hareket görülmesi mümkün.  91-90 bölgesinde destek var.

Altın fiyatları Cuma günü 1500 seviyesinin altına indi. Daha sonra ise fiyatlar 1478,30 seviyesinden yükselişe başladı.  1480 seviyesinin de aşağı kırılması durumunda 1430-20 seviyelerine kadar düşüş görülebilir.

Gümüş fiyatları aşağı yönlü hareketlerini sürdürüyor. 32-31 seviyelerine kadar düşüş görülebilir.

Bakır fiyatları güçlü seyrini sürdürüyor.  4,35-40 direnç bölgesi çalışırsa bu hafta 4,20 seviyesine kadar geri çekilme görülebilir.

Bir sonraki yorum saat 15:00’de

“Seans İçinden – 4 Temmuz 2011” ile ilgili 23 yorum

  1. ÇOK KIYMETLİ HOCAM AKSEN DE AÇIKLANMAYAN YADA SIZAN BİR KÖTÜ HABER Mİ VAR ? ENDEKSE AYAK UYDURAMIYOR 5 TL DEN BAŞLAYAN DÜŞÜŞ 4,10 SEVİYELERİNE KADAR GELDİ SAĞLAM BİR KAĞIT DİYE DÜŞÜNÜYORDUM ŞİMDİ TEDİRGİNİM NAPMALIYIM GENEL BİR YORUM YAPABİLİRMİSİNİZ….SAYGILARIMI SUNUYORUM..ADNAN

  2. hocam büyüme konusunu sormuştum.burda cevaplamadınız ama para dergisinde benimde anlayabilecegim sekilde anlatmışsınız.çok sagolun teşekkür ederim.çok faydalı oldu.dediginiz gibi BÜYÜMEile büyüme arasındaki farkı çok iyi anladım.belki bir çok kişi için çok basit soru olabilir ama benim için degildi.iyi günler SAYGILARIMLA

  3. Türkiye’nin sayılı şirketlerine yatırım yapıyorsunuz. Yatırımınız Aziz Yıldırımın ellerinde. Eğer bu dolandırıcılık mahkeme sürecinde kanıtlanırsa zararımızı karşılamaları gerekmez mi? Sayın Erdinç bu konuda yorumunuzu ve yasal haklarımızı açıklayabilirmisiniz?

  4. yaşar abim lokman hekim hisse senetlerinin %20 si halka arz olmuştu.ortakların yaklaşık %80 hisseside ağustosta işlem görmeye başlayacak.bu hisseyi nasıl etkiler kucağımıza bir bombamı aldık.? abimsin

  5. hocam iyi günler enflasyon dataları iyi geldi diyorsunuz tuik in raporunun içine müdahale var deniliyor ve doların düşmesi gerekirken yükseliyor bunda bir tezat var yabancılar tüik e değil piyasaya bakarlar diyorsunuz ..bir yandanda borsa yükselecek deniliyor bu kadar katakulleli hileli bir verinin ardından nasıl olurda borsa yükselir şu an sağ elimin işaret parmağımla kafamımı, kulğımımı yoksa ensemimi kaşıyayım şaşırdımmm …yorumlarınız için teşekkür ederiz..dış ticaret açığı bu denli fazla gelmişken rubini türk ekonomisi ısınıyor derken ayın 14 ü merkez toplantısında soğuma tedbirleri alınacak derken, 1 agustosta yüksek askeri şura toplantısı gergin geçemesi beklenirken ,yunanistan olmadı italyayı verelimm derken, ecb faizi 0.25 arttıracağı sinyali ortadayken … bu piyasada hala hisse alınabilirmi …açıkcası ben bu piyasaya artık güvenmiyorum…önce siyasi gerginlik bitmeli…

    1. Sayın Tuna yorumunuz ve vurguladığınız önemli noktalar için teşekkürler. “Piyasa” dediğimiz ki; buna “yaratık mı” dersiniz “nesne mi” dersiniz, ya da “piyasa” kelimesini nasıl tarif edersek edelim. Bu piyasa bilgiyi alır yoğurur ve sonrasında bir karar verir. Belirttiğiniz noktaların hepsi bilinen noktalar. Yani söyledikleriniz içinde bilinmeyen birşey yok. Unutmayınız KEynes’in sözünü her daim hatırlayınız. Piyasa sizin güzelinizi ya onaylar ya da onaylamaz. Bizim güzelimiz ise elimizdeki senaryomuzdur. Sizin söylediğiniz noktaları sonrasında bir senaryonuz var. Bu senaryo da piyasaya güvenmemek. Merak etmeyiniz zaman sizi de haklı çıkaracaktır. Çünkü piyasa her zaman herkesi haklı çıkarır. Şu an için yapılacak tek yorum; piyasa sizin güzelinize en azından bugün için prim vermiyor ve kendi güzeli var. Ama belki de yarın ya da yarından sonra sizin güzelinize prim verebilir. Bu yüzden ben burada borsanın 65-66 bine kadar yükselebileceğini belirtirken, tek yapmaya çalıştığım şey, piyasa şu an hangi senaryoya göre davranıyor sorusuna cevap vermektir. Piyasayı yanlış okursam yanılıyorum, doğru okursam doğru çıkıyorum. Benim doğru olduğumu iddia edemem. Sadece görüşlerimi paylaşıyorum. ama her zaman vurguladığı üzere piyasa bukalemundur, her an renk değişebilir. önemli olan nokta beynin “statükocu ve çıpalama” özelliğine meydan vermeden, yani belirli bir fikre saplanıp kalmadan, eğer hergün piyasayı izleyen biriyseniz piyasa gibi bukalemun olabilmektir. Piyasada değişen havayı önceden koklayabilmektir ve hiç kimse bunu önceden çok iyi kokladığını iddia edemez. Ben de iddia edemem. Ama elimdeki verileri yorumluyorum ve sonucumu sizlerle paylaşıyorum. Bu sorunuzla bence önemli bir konuyu açıklamamı sağladığınız için teşekkürler…

  6. hocam değerli görükşlerinizi ve yorumlarınızı herzaman,günlük takip ediyorum..vermiş olduğunuz yorumları akıl süzgecinden geçirdikten sonra hissede pozisyon aldığımı söyleyebilirim….bu konuda bir sıkıntımız yok kar edince satmayı ve stoplosu sizin sayenizde öğrendim..serzenişim piyasadada bulanık hava yaratıp bulanak suda avlanmaya çalışanlar içindir… aeo..

  7. S.A Hocam yıllardır imkb nin içindeyim ve sizi ciddi takip eden biriyim ama son 2 – 3 ay yangılardayım……

    hisse öneriniz olacaktı !!!!!!!!!!

    birde sabahları erken yorumlarınızı alsak inanın çok iyi
    gelecek.

    saygılar
    martı….

  8. hocam slm
    yayında soru soranlar nasıl yaptılar bunu ben izliyorum ama yazamıyorum size mango ve karsu tekstil hakkındaki yorumunuz çok önemli benim için

  9. hocam ihlas holding için fikrinizi sormak istiyorum.tavsiyeniz bizler için çok önemli.sağlıcakla kalın.

  10. Hocam tam dediğim gibi…. yabancılar sabahleyin millete paniklettirip ellerindeki hisse senetlerini sattırıyorlar öğleden sonra ise güm………..sabah topladıkları hisse senetlerini öğleden sonra toplayıp borsayı yükseltiyorlar. ne güzel hayat değil hocam….ayrıca adamlar doları yüksek fiyattan bozdurup çukka yapıyorlar yabancılar tammmmmmmmm iki defa kazanıyorlar hocam…. bu hükümetin veya MB bankasının sıcak paraya dur deyecek hiç bir güçü yoktur….her ikiside uyumaktalar, rehavet içindeler.ikiside sıcak para nedir bilmiyorlar ki tebbirinide alsınlar. ama iş işten geçtimmi alırlar işte o zaman da sonuçu veya faturası garibanlara çıkar…yabancılar Türkiye de her platformda olduğu gibi ekonomide onların ellerinde istedileri gibi piyasayı indiriyorlar çıkartıyorlar. istedikleri gibi at oynatıp çirit atıyorlar o yüzden ilk defa erdoğan a oyumu vermedi fakat karşısındaki muhalef ise tam bir palyaço gibi adamlar .hocam bunlar uzaydanmı getirip bu partilerin başlarına getirdiler desem.uzaylılar bunlardan daha akıllı olurlar gibi me geliyor hocam.bu muhalefet parti milletvekillerini ve başkanlarını nereden alıp getiriyorlar ki bilemiyorum.haaaaaaaaaa çağlar öncesinden……konuşmalarını benim çoçuk dahi ikna edememişlerki büyükleri nasıl ikna etsinler hocam…nese…hocam erdoğan imkb de hedefi göster di. 75 000-80 000 arasın kesin durmak yokmuş yola devam imiş…İNŞALLAH sonumuz hayır olur hocam…

  11. Yaktın beni Aziz Yıldırım sende yanasın hemi……hemde çayır çayır…..duman ettin beni duman arkadaş…ne vardı bu tür hileli haretlere bizim takım şapkasını koysa kesinlikle her sene şampiyon ulurdu be adam… bir çuval inçiri berbat ettin.bari şike yapıyorsun neden eline yüzüne bulaştırdın bari FB takımına bulaştımasa idin be adam….arkadaş senin yüzünden sokağa çıkamaz oldum. arkadaşların yüzüne bakamaz oldum. üstünü üstelik servetimde eridi. birde takım küme düşer ise işte o zaman voyvodanın asıl kazığına biz yatırımcılar oturacağız…

  12. zamirberkli kardes, sen en iyisi yarin hic durma fener hisselerini elden cikarmaya bak :-(
    ne olur ne olmaz bakarsin birde mahkeme karari var, ondan önce avrupa kupasi sampiyonlar ligi var, bu isi bir an evel yargi bitirmeye calisacak bu fener hisseleri bir darbede ordan yiyecek,sen gene eniyisi bu pozisyondan cik…
    Not:genede sen bilirsin,zararin neresinden dönersen kar diyor halkimiz,hem fenerbahceyi kümeye dürürseler bu hisse o zaman hic adam olmaz…

  13. hocam ustream tvdeki yorumlariniz yarim kaldi,tesekkür ediyoruz cok güzel faydalandik,birdahaki WEBINAR da bulusmak dileiyle… birdahaki yorumlarinizi hisse önerilerinizi hasretle bekliyoruz… benim icin dünyada en iyi borsa nalizcisi, en iyi hisse yorumcusu, en iyi borsa bilim adami SIZ siniz…

  14. Sayın Hocam,
    Bypass ameliyatı geçirdiniz. sağlık durumunuzu merak ediyorum. nasılsınız?

    Borsa,Para,altın ve döviz her şey boş!önce insan sağlığı ondan sonra doğru ,dürüst olarak hayatta yaşamak.

    Son günlerde görüyoruz ne baba adamlar zor duruma düşüyor.

    SAYGILARIMLA,

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir