Seans İçinden- 12 temmuz 2011

15:00

Gözler İtalyan piyasasındaydı. Bir ara artıya geçen piyasa şu an yeniden ekside ama düne göre yüzde 0.87 aşağıda bulunuyor. Fakat günlük grafiklerde teknik olarak dip görüldü diyebiliriz. Bu aşamada piyasalar alım konusunda kararsız davranıyorlar fakat yer yer Avrupa borsalarında alımlar güçleniyor. Aşağıdaki kağıtlarda alım yapılabileceğini düşünüyorum. Nakitte olanlar bu kağıtlarda kısa vadeli alım düşünebilirler.

ISGYOAlış :1.30-1.32  Satış hedefi: 1.39-1.40  STOP-LOSS: 1.26   VADE: 2-4 Hafta  En fazla Miktar: 15.000 Lot

AKBNK– Alış :7.26-7.28  Satış hedefi: 7.38-7.44  STOP-LOSS: 7.02   VADE: 4-6 Hafta  En fazla Miktar: 12.000 Lot

MUTLU– Alış :5.38-5.40  Satış hedefi: 5.64-5.70  STOP-LOSS: 5.28   VADE: 4-6 Hafta  En fazla Miktar: 450 Lot

NOT: Bu kağıtlarda stop değerlerine düştüğü anda satış yapmalısınız. Bu zarar katlanamayacak olanlar önerileri uygulamasınlar.

Bu hafta  başka yorum vermeyeceğim. Eğer çok çok önemli gördüğüm gelişmeler olursa (yani bana göre çok önemli gelişmeler olursa) yorum geçerim. Yorum bölümünü, yorumlarda seviye çok düştüğü için kapattım. Hepinize sağlıklı ve bol kazançlı bir hafta olmasını diliyorum.

 

11:40

Dün Avrupa’da İtalya’nın açığa satışı yasaklamasıyla birlikte, global bazda sert düşüşler oldu. Global bazda borsaların dünkü düşüşlerini gösteren grafik aşağıdadır.

Bu  listede İtalya yok. Çünkü hazır bir grafik olarak Matriks tarafından sunuluyor. ama İtalya’nın grafiğini de aşağıda vereceğim. İtalya’nın şu ana kadarki düşüş oranı yüzde 2.86 fakat sabah saatlerinde yüzde 4.5 üzerinde düşüş vardı. IMKB ise diğer borsalara göre çok daha iyi bir performans gösteriyor. En az düşen 5 endeksten biri konumunda. Şu an İtalya’da alışlar olduğunu gördük. Aşağıda İtalya borsasının günlük grafiği veriliyor.

İtalya 2009’daki dip seviyesinden sonra en düşük seviyeye indi. 18.000 seviyeleri daha önce de dört defa test edilmiş ve yukarı dönüş olmuştu. Bu sefer de illaki yukarı dönüş olacak diye birşey yok ama, bu tür zamanlarda genellikle gelen bir açıklamayla yön değişebiliyor. Avrupa borsalarında da sert düşüşler var.

İtalya’nın sorunları zaten çok önecden beri borsasında kendini gösteriyordu. Aşağıdaki grafikte de haftalık bazda Italya MIB30 endeksinin hareketini görüyorsunuz. 2008 kirizi öncesi 45 bin civarından 18 binin altına gerilemiş durumda.

 

Fakat iyi olan şey, bizim borsadaki düşüşler diğerlerine göre daha sınırlı seviyede kalıyor. Bu arada CITIGROUP Türkiye için tavsiyesini yükseltti. Aynı zamanda Polonya ve Tayland için de tavsiyesini yükseltti. Kısa vadede yukarı yönlü dönüşler olacaktır. ama orta vadede artık Avrupa’nın borç sorunları dünyayı sallamaya da devam edecektir. Bizim yatırımcıların bu tür zamanlarda genel olarak panik düşüşlerde çok fazla hareket yapmaları kendi zararlarına olur. Pozisyonlarda önemli bir değişiklik yapmadan bu fırtınanın geçmesi beklenmelidir. Şu anki düşüşler eğer türkiye’den kaynaklanan sebeplerden ortaya çıksaydı daha farklı değerlendirme yapılabilirdi. Ama bu tür zamanlarda İtalyan makamları ve avrupalı liderlerden gelecek yeni önlem ve açıklamalarla bir anda her şey tersine dönebilir. Grafiklerde ortaya çıkan sert düşüşler V tipi formasyon şeklinde kendini düzeltebilir. Bu yüzden Türkiye’de de önemli bir düşüş trendi başladığını hala söyleyemiyorum. Bizim için kritik seviye 58 bin seviyesidir. Endeks şu an 62.250 seviyesinde bulunuyor. Bildiğiniz üzere en son endeks 60.500’de iken 21 haziran’da alım önermiş ve satış önermemiştim. Hala da satış önermiyorum. Nakitte bekleyenler varsa, bu aşamada alım düşünebilirler. 60 bin seviyesi tekrar aşağı kırılmadığı sürece önerimde bir değişiklik olmayacak. Sonuçta Türk şirketlerinin fiyatları hem F/K hem de PD/DD bazında uygundur. Dün tabancı takas oranının da yüzde 62.31’den yüzde 62.39’a çıkması da olumludur.

Bu tür dalgalı zamanlarda gelen haberlere göre satış yapıp, sonradan almaya çalışmak veya iyi bir haber geldiğinde kısa vadede satmaya çalışmak zararları artırır. Şu an sakin olup fazla al-sat yapılmayacak zamandır.  Endeksin bugünkü gün içi hareketleri aşağıdaki grafikte veriliyor. Bugün 61.800 civarındaki trend desteğinden toparlanma görülüyor fakat hemen bir yukarı yönlü trendin başlaması beklenmemeli. 62.000-63.000 aralığında aşağı yukarı dalgalı bir seyir bekleyebiliriz.

Bir sonraki yorum saat 14:30’da verilecektir.