Piyasalar İçin Kritik Cuma

Tüm dünya piyasalarının gözü kulağı bugün Avrupa’da olacak. Avrupa Bankacılık Otoritesi, 91 bankaya uyguladığı stres testi sonuçlarını açıklayacak.

Borç krizinin sıçramasından korkulan İtalya’da dün Senato’nun kabul ettiği 48 milyar euroluk tedbir paketi bugün Parlamento’da da oylanacak.

Son dönemde tüm dünya piyasalarını etkisi altına alan Avrupa’daki borç krizi konusunda bugün 2 kritik gündem maddesi bulunuyor. Avrupa Bankacılık Otoritesi (EBA), Avrupa Birliği’nin aktiflerinin yüzde 65’ini oluşturan 21 ülkeden 91 bankaya uyguladığı stres testi sonuçları bugün açıklanacak. Dün İtalya Senatosu’nda onaylanan 48 milyar euroluk tedbir paketi bugün Parlamento’da da oylanacak. Piyasaların bu iki gelişmeden çıkacak sonuçlara göre hareket etmesi bekleniyor.

Avrupalı bankalara uygulanan stres testinde iki senaryo uygulandı. İlk senaryoda, makroekonomik tahminler temel alındı. İkinci senaryoda 2011-2012 döneminde yaşanabilecek ekonomik bir şok senaryosu uygulandı. Bu kriz senaryosuna göre, Euro Bölgesi’nde gayri safiyurtiçi hasıla (GSYH) bu yıl yüzde 0.5 daralacak, Avrupa Birliği borsaları yüzde 15’ten fazla değer kaybedecek, emlak piyasasında yine bir patlama yaşanacak.

Finansal çevrelerin tahminlerine göre, yaklaşık 10-15 banka bu testte başarısız olabilir. Bunlardan altısının İspanyol bankası, birinin de Almanya’da faaliyet gösteren bölgesel bir banka olan Helaba olabileceği ifade ediliyor. Uluslararası Finans Enstitüsü, EBA’nın stres testi sonuçlarını yayımlamasının piyasalarda kaygıyı şiddetlendirebileceğini belirtiyor. Stres testine en fazla 25 banka ile İspanya, 13 banka ile Almanya, 6 banka ile Yunanistan katıldı. Moody’s, daha önce 25 bankanın testte başarısız olabileceğini açıklayınca, gazetelere AB’nin bir taslak raporu yansımıştı. Raporda, Avrupa ülkelerinin sermayelerini artıramamaları durumunda stres testinde başarısız olan bankaları destekleyeceği belirtilmişti.

48 milyar euroluk tasarrufa onay

İtalya’da Senato, 48 milyar euro tutarındaki tasarruf paketini onayladı. İtalya Senatosu, Euro Bölgesi’nde yaşanan borç krizinin İtalya’ya sıçrayabileceği baskılarının gölgesinde Bakanlar Kurulu’nun, 30 Haziran’da onayladığı 3 yıllık 48 milyar euro tutarındaki tasarruf planını kabul etti. Paketin yürürlüğe girebilmesi için bugün Parlamentoda, Pazar günü Alt Komisyon’da onaylanması gerekiyor. İtalya, Euro Bölgesi’nde Yunanistan’ın ardından kamu borç yükü en yüksek ikinci ülke. Ülkenin kamu borç yükü, gayrisafi yurt içi hasılasının yüzde 120’sine ulaşmış durumda. Söz konusu tasarruf paketi, dev boyutlara ulaşan kamu borcunu 2014 yılına kadar görece dengeye oturtmayı hedefliyor.

İtalya’da faiz tarihi zirvesinde

İtalya’nın dün gerçekleştirdiği 5 yıl vadeli tahvil ihalesinde faiz Haziran 2008’den bu yana görülen en yüksek seviyeye ulaşırken, 15 yıl vadelideki faiz ise bugüne kadar görülen en yüksek seviyede gerçekleşti. İtalya 2026 vadeli tahvil ihracında ise 1.716 milyar euro borçlanırken, faiz yüzde 5.90 seviyesinde gerçekleşti. Bu ihalede talep karşılama oranı 1.487 oldu. İtalya 2016 vadeli tahvil ihracında 1.25 milyar euro borçlanırken, faiz yüzde 4.93 seviyesinde gerçekleşti. Bu ihalede talep karşılama oranı 1.931 olarak açıklandı.

kaynak

http://bigpara.ekolay.net

“Piyasalar İçin Kritik Cuma” ile ilgili 2 yorum

  1. ÇOK büyük ihtimalle 1 HAFTA İÇERİSİNDE Türkiye’nin notu artırılacak.2 kademe BİRDEN artırılacağını sanıyorum.İMKB100 hedefi 67500 ler.
    NOT:tavsiye değildir.sadece benim piyasa görüşümdür.
    sağlıcakla kalın

  2. Hocam…….. bence hide kritik cuma değil arkadaş…… yok kara pazartesi yok kara çarşamba. yok….. şu…. yok bu diye diye milletin cebindeki paraları üçkağıtcılar, dalavereciler, soyğuncular, veeeeeeeeeeeee bunların tescilli hırsızları…veya modern çağın tescilli hırsızları olan süpakülatörler, fon yöneticileri, borsacılar milleti bu tür teknik haberler ile soyma haberlerinden başka bir şey değil bence..bence hırsızlık yapma hikayelerinin artık sonuna yaklaşmakta olunup, deniz bitti yeni bir deniz bulunacak ve bu tür haberler ile piyasaları panikletecekler borsaları düşürecekler malları yine ellerinden toplayacaklar yeni bir dip oluşturacaklar 1-3 sene sonra endeksler yine aynı olacaktır.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir