Bankacılık Testi Açıklandı, Sonuçları Stres Yaratmaya Devam Etti

Rönesans kıtasının merakla beklediği, Bankacılık Stress testlerinin sonuçları geçen Cuma ( 15 Temmuz 2011 ) açıklandı ancak, Avrupa kıtasında stress hala geçmedi. Nedeni ise, Avrupa Bankacılık Otoritesi’nin açıkladığı stres testlerinin ne derece gerçeği yansıttığı ? Piyasa analistleri; açıklanan sonuçların yatırımcının finans sektörüne olan güvenini arttırmadığı kanısında. Bazı ülkeler ise,  sonuçların güven yaratmadığını ve testin yetersiz kaldığını belirtmekteler.

Ernst & Young ekonomi danışmanlarından, Marie Diron ise, “Açıklanan sonuçlar yatırımcıyı Avrupa Bankacılık sektörünün dirençliliği konusunda tatmin etmedi” diyerek , endişesini dile getirmekte.

Sonuçları incelersek, Avrupa kıtasının, en zayıf halkalarından olan, İspanya’da 5 bankanın  testini geçemediği görülürken,  İspanya Merkez Bankası Başkanı Miguel Angel Fernandez Ordonez, açıklanan sonuçları kabul etmediğini  gerçekleştirdiği basın toplantısında açıkladı.

Trichet ise, Euro bölgesinde, herhangi bir ülkenin temerrüde düşmesi durumunda, Avrupa  Merkez Bankasının, bu ülke bonolarını teminat olarak kabul etmeyeceği belirtmesi, gecelik fonlama da Avrupa Merkez Bankasına güvenen, Yunan kuruluşlarının Merkez bankasının yeni yaklaşımına karşın, ne yapacağı büyük merak konusu olarak kalmaya devam ediyor.

Görünen o ki, Cuma günü açıklanan Avrupa bankacılık stress testi sonuçları euro bölgesinde  olumlu bir etki gösteremedi. Parite, 1.4067 seviyelerine geriledi. Muhtemelen bu düşüşün, gelecek aylarda, 1,38-1,40 bandına inmesi kaçınılmaz görülüyor. Altın ise, yükselişini sürdürmeye devam ediyor. Rönesans kıtasında ki  borç endişeleri, ve ABD’de borçlanma limiti konusundaki belirsizliklerin devam etmesi,  altın talebini artırmaya devam ediyor.

http://bigyatirim.blogspot.com/

Dr. İsmet DEMİRKOL

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir