Yabancılar Faiz Kararını Nasıl Değerlendirdi?

İşte faiz değiştirmeyen fakat önemli mesajlar veren Merkez Bankası’nın kararını değerlendiren üç bankanın görüşü!

JP Morgan’a göre; güvercin tonlamasını artırsa da Lira’daki gevşemeden endişeli. JP Morgan tarafından yayınlanan bir araştırma notundaTCMB’nin dünkü faiz kararı ve karar sonrası yapılan açıklamalar değerlendirildi. TCMB’nin dünkü faiz kararı ve karar sonrası yapılan açıklamalarında güvercin tonlamasını güçlendirdiğine dikkat çeken JP Morgan, bir yandan da TCMB’nin Türk Lirası’nın değerinde yaşanan düşüşten rahatsız olduğunu vurguladı. Morgan’ın raporunda şöyle denildi; “genel beklentilere uygun olarak TCMB bir haftalık faiz oranlarını değiştirmedi ve yüzde 6.25 seviyesinde bıraktı. Piyasaların asıl beklediği TCMB’nin bu karar ardından yaptığı bir sayfalık açıklama idi. Bu açıklamada kullanılan ton açık bir şekilde öncekilere oranla daha fazla güvercin tonlamaları içerdi. Ayrıca bankanın TL’de yaşanan değer kaybına karşı gözlerini daha fazla kapalı tutamayacağını gösterdi. TCMB uygulamakta olduğu ortodoks politikaların ve bu politikaların yerel talep üzerindeki etkileri konusunda daha ikna olmuş görünüyor. Yapılan açıklama ayrıca bizim Türk otoritelerin Avrupa’daki borç krizi konusunda endişelerinin arttığı yönündeki değerlendirmelerimizi de doğruladı. Genel tabloya bakıldığında TCMB’nin yakın bir zamanda faiz artırımı planlamadığı yönündeki görüşümüz de destek bulmuş görünüyor.

TCMB’nin temel senaryosunda Avrupa’ya yönelik risklerin yüksek olduğu ve kredilerdeki artışın yavaşladığı temel alınıyor. Bu senaryo değişmedikçe TCMB faizler konusunda rahat tutumunu sürdürecektir. Bu da kasım ayında artacağını düşündüğümüz faizlere dair beklentimizin değişmesine neden olabilir. Bu senaryo altında faizlerdeki artış beklentimiz yıl sonuna kayabilir. Avrupa’ya ilişkin sorunlar risk iştahının azalmasına ve sermaye çıkışına dolayısıyla TL’deki değer kaybının sürmesine neden olabilir.

TCMB, TL’deki değer kaybını önlemek için gecelik borçlanma faizlerini önümüzdeki toplantıda artırırsa bu bizim için sürpriz olmayacaktır. Sonuç olarak bu sorunların sürmesi ve daha ciddi bir hal alması ile yerel ekonominin durgunlaşması halinde TCMB genişleme yönündeki araçları kullanacaktır. Bizim düşüncemize göre TCMB orta vadede ekonomiye yönelik risklerin yukarı yönlü değil aşağı yönlü olduğunu düşünüyoruz. Ancak bu senaryo hakkında konuşmak için henüz çok erken.”

GOLDMAN SACHS
TCMB Para Politikası Kurulu’nun bugünkü toplantısından çıkan kararları ve yapılan açıklamayı değerlendiren Goldman Sachs, TCMB’nin Türkiye’nin büyüme görünümü için yukarı yönlü olanlardan çok aşağı yönlü riskler gördüğünü ortaya koyduğunu ve TCMB’nin yaptığı açıklama ile resesyonist risklerin gelişimin durumuna karşı hazır olduğunu gösterdiğini açıkladı.

Türkiye’ye yönelik olumsuz bir senaryodan bahsetmek için erken olduğunu ifade eden Goldman Sachs, ancak TCMB’nin yaptığı açıklamanın riskleri nelerde gördüğünü göstermesi açısından önemli olduğunu vurguladı. Goldman Sachs, TCMB’nin yakın bir zamanda her hangi bir şahin adım atmasının muhtemel görünmediğini de belirtti.

NORDEA
TCMB Para Politikası Kurulu’nun bugünkü toplantısında alınan kararları ve yapılan açıklamayı değerlendiren Nordea, son gelişmelerin TCMB’nin geleneksel olmayan politika karışımına duyduğu güveni artırdığını ve buna bağlı olarak TCMB’nin faizlerde ve açıklamalarının tonunda değişikliğe gitmediğini belirtti.

TL’deki zayıflığın şu ana kadar enflasyona gösterdiği geçişkenliği önemsenmeyecek seviyede olması, kredi büyümesinde yavaşlama işaretleri ve artan kredi faizlerinin TCMB’nin faizleri değiştirmemesini desteklediğini ifade eden Nordea, Fed, BOE, ECB gibi bankaların faiz artırımlarnın yaklaşmasına, sermaye çıkışları yaşanmasına ve zayıf TL’den gelecek güçlü enflasyon etkisine rağmen TCMB’nin önümüzdeki dönemde de faiz artırımı yerine ilk seçenek olarak geleneksel olmayan tedbirleri tercih edeceğini öngördüklerini vurguladı.

TL’nin yakın gelecek zayıflayacağını düşündüklerini vurgulayan Nordea, bu ortamda Euro/TL paritesi tahminlerini yukarı yönlü ve faiz tahminlerini aşağı yönlü revize etme niyetinde olduklarını ifade etti.

kaynak

http://ekonomi.haberturk.com

“Yabancılar Faiz Kararını Nasıl Değerlendirdi?” ile ilgili 2 yorum

  1. Hocam merhaba…..Bizim hükümet yeni uyandı bence….diyor ki ABD de para basıyor bir şey olmuyor, AB para basıyor bir şey olmuyor anasına satayım bende faizleri indiririm sürekli gerekir ise sıfıra çekirim o zamanda KUR YÜKSELİR gerekir ise daha rekabetci olurum hatta gerekir ise çaktırmadan para da basarım diyor. helal olsun. işte erkek gibi ekonomide de kararlarını kararlı bir şekilde alacaksın bence.

  2. Arkadaşlar imkb yakında 30 000 leri görecek çokkkkkkkkkkkkkk dikkatliiiiiiiiiiiiiiiiiiiii olun…………………

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir