Seans İçinden 1 Ağustos 2011

17:00

Endeks bu dakikalar itibariyle açıldığı noktaya gelmiş bulunuyor. Amerikan borsaları biraz önce açıldı. Dow Jones endeksi cuma gününe göre yüzde 0.45 yukarıda bulunurken, S&P500 endeksi de yüzde 0.40 yukarıda ulunuyor. Sabah future piyasalarda görülen coşku bu açılışta pek görülmüyor. Çünkü Avrupa’da yine sıkıntı var. Borçlu ülkelerin CDS’leri yeniden yükselişe geçti. Geçen hafta Moodys notunu düşürmek üzere İspanya’yı izlemeye aldı. Yani her an yeni bir not düşürmesi gelebilir.  Sabah saatlerinde DAX endeksi yukarı yönlü hareket yaptı ve bir ara yüzde 1’in üzerinde artış vardı. Şu an ise DAX endeksi cuma gününe göre yüzde 1’e yakın düşüşte bulunuyor.  Bu durum bizim piyasalarımıza da aynen yansıyor. Endeks son 20 dakikada 62.650 civarından 62.150 civarına gerilemiş bulunuyor. Sabahki yorumda da belirttiğim üzere bugün borsa yüksek açıldı ve alım günü değil, biraz nakde geçip ortalığı izleme günüydü. Bu aşamadan itibaren, endeksin 63 bin direncini kırması zor. Bu düşüş trendi çok uzun sürmez ve endeks yeniden 62.250 civarında bir destek bulur. Son zamanlarda endeks yukarı hareket yapsa da, çok güçlü alışlar ve işlem miktarı görmüyoruz.  Bugün endeks, Cuma günü bıraktığı noktaya yakın bitiriyor. Demek ki, fiyatları etkileyecek çok önemli bir haber yokmuş.  Bu yorumu yazarken Amerikan borsaları sert bir şekilde eksiye döndü DAX yüzde 2.5 aşağıda ve Dow da yüzde 0.60 aşağıda bulunuyor. NAkde geçip nakitte beklemekte fayda var. Hepinizin mübarek ramazan ayını ve ilk iftarınızı candan kutluyorum.

 

11:00

AMerika’da borç limiti kriznin çözülmesinin ardından, ABD borsalarının future’ları yüzde 1.20 civarında yukarıda bulunuyor.  DAX endeksinde de yüzde 1.1’lik bir artış var. Geçen hafta dış piyasalara göre çok ciddi prim yapan İMKB100 endeksi bu sabah yükselerek açıldı ve cuma gününe göre yüzde 0.31 yukarıda bulunuyor. Yani dışarıdaki coşku bizim piyasaya tam yansımış değil.

Endeks cuma gününü 62.300 civarından kapatmıştı ve borsa yaklaşık 500 puan yukarıdan güne başladı ve şu an 62.500 civarında bulunuyor. Bugün bizim için aslında önemli bir hafta olmaya adaydır. Çünkü geçen hafta, endeks dış piyasalara göre artı getiriler sağlamıştı. Bu hafta yine benzer hareket yapıp yamayacağı önemlidir. Ama haftaya başlangıç değerlerine bakacak olursak çok umutlu olmamak gerekiyor. Bu hafta için 63.150 seviyesinde ve 64.500 civarında önemli dirençler var. 63 bine yaklaşan endeks görebiliriz ama 64.000-64.500 seviyesinin yukarı geçilmesi oldukça zor görünüyor.  Bugün alım önermiyorum. Eğer iyi durumda ve kar etmiş olduğunuz kağıtlar varsa yukarı yönlü bugünküne benzer hareketlerde nakde geçilerek beklenebilir. “Nakde geçip de ne yapacağız, düşüş mü olacak?” diyorsanız, Hayır tam da öyle değil. Borsa genel olarak sıkışık bir trende girebilir. Şu an bilançolar açıklanmaya başladı. Sürpriz şirketler gündeme gelecektir. Bu dönem,  portföylerde değişiklik yapmak için uygun dönemlerdir. Nakitte olanlar daha esnek portföy yönetebilirler. Elinde kağıt olanlar çeşitli sebeplerle elindeki kağıdı satıp yenisi almak konusunda ço zorlanırlar. Ya elindeki kağıt zarardadır, ya da karda olsa bile, tüyo almıştır ve önemli beklentileri vardır vs.. Bilançolar geldikçe dikkat çeken kağıt ve hisseleri bildireceğim.

Dolarda ise sabah saatlerinde geri çekilme vardı ve şu an yukarı yönlü bir trend izlemeye başladı ve 1.68 seviyesine geldi. 1.6725 ve 1.65 civarında önemli destekleri var. Özellikle 1.65  civarına gerilerse alım yapılabilir.  Doların 1.67 seviyesini destek yaparak, bugün 1.67-1.69 arasında kalması olasılığı yüksektir. Bu hafta için ise üst direnç noktası olarak 1.7150 seviyesini verebiliriz.

Altın bir süreliğine gevşeyebilir ve 1.500-1.550 dolar seviyelerine kadar gerileyebilir.  Tl bazında eğer 75-80 TL aralığına gerilerse veya çeyrek altın bazında 125-130 seviyelerine gerilerse orta vadeli (1-2 yıl) yatırım amaçlı düşünlebilir. Ama kısa vade içinde ihtiyacınız olacak parayı altına yatırmak riskli olur.

Bugün bir sonraki yorumu ne zaman vereceğimi bilemiyorum. Saat 17.00’de kontrol edebilirsiniz.

NOT: BUGÜN TV’deki programımın başlaması nedeniyle mesaj atan bütün arkadaşlara çok teşekkür ediyorum. Sorularınızı twitter’de @paraninrotasi adresine gönderebilirsiniz.  Bugün TV’yi internetten canlı izleyebilirsiniz. Hafta içi her sabah saat 09:10’da Bugün TV’de olacağım.