24 Saatte Dev Kar

Avrupa’daki kriz nedeniyle Avrupa bankaları sürekli kan kaybederken Türk bankaları beklentilerin üzerinde gelen karlarıyla yatırımcılarının yüzünü güldürdü.

Hafta başında Halkbankası kârının beklentilerin üzerinde gelmesinden sonra dün de Garanti Bankası ve Yapı  Kredi Bankası beklentilerin üzerinde kar açıkladı. Olumlu bilanço etkisiyle, İMKB endeksi düşerken bankacılık endeksi günü yüzde 1,46 primli 129,937 puandan kapadı.  Bilançolar sonrası yüzde 2,43 primle 7.58 TL’ye yükselirken Yapı  Kredi hisseleri yüzde 1,24 oranında yükselişle 4.08’e ulaştı.

Denizbank ve Şekerbank’ın dün açıklanan ikinci çeyrek karlarıyla birlikte dört bankanın 2011 yılı ilk yarı yıl toplam karı 3,467 milyar lira olarak gerçekleşti.

‘KUR ZAYIFLIĞI TEHDİT DEĞİL’

Renaissace Capital Raporu’nda, kurdaki zayıflığın Türk bankacılık sektörüne direkt tehdit oluşturmayacağına yönelik görüşün altı çizildi. 2011-2012 arası dönemde Türk bankalarının marjları için iyi olabilecek keskin bir yavaşlamaya işaret eden %6/%4 gsyih büyümesi beklendiği belirtildi.

Vade uygunsuzluğunun kısa vadede yapısal zayıflığın anahtarı olarak kalmaya devam edeceği kaydedildi.  Kısa dönemde faiz oranlarının yukarı çıkmasıyla gelirlerin etkileneceği, uzun dönemde ise Türk bankalarının marjlarının düşme yönünde dengeleneceği belirtildi.

GARANTİ İYİMSER BEKLENTİLERİ DE AŞTI

Garanti Bankası, 2011 yılının ilk yarısında, 1 milyar 928 milyon 929 bin lira ile beklentilerin üzerinde net kar açıkladı.

Aktif büyüklüğü 154 milyar 208 milyon 258 bin lira seviyesine ulaşan Garanti Bankası, nakdi ve gayri nakdi krediler aracılığıyla ekonomiye 101 milyar 398 milyon 495 bin lira destek sağladı, aktif karlılığı yüzde 2,5 seviyesinde gerçekleşti.  Özkaynakları yüzde 3,4’lük artışla 17,2 milyar liraya ulaşan bankanın özkaynak karlılığı ise yüzde 21,4 seviyesinde gerçekleşti.

Bankanın TL krediler pazar payı yüzde 11, YP krediler pazar payı yüzde 19,1 oldu. Mevduat toplamı 2010 yıl sonuna göre yüzde 6,9 artarak, 84 milyar 528 milyon 791 milyon lira seviyesine ulaştı.

Global Menkul Değerler Bankacılık Analisti Sevgi Onur Gazeteport’a yaptığı açıklamada, Euroka sigorta satışı ile Mastercarddaki hisselerin satışının kara olumlu etki yapacağı beklentisi içinde olduklarını kaydetti.

Citi Bank analisti Emre İzgi Gazeteport’a yaptığı açıklamada, Garanti Bankası 2. Çeyrek kar beklentisinin 900 milyon lira olduğunu kaydetti. İzgi, deflasyon endeksinde tahvillerin yaptığı genel net faiz gelirlerine katkıların artacağını ve pozitif etkisinin görüleceğini kaydederek Garanti Bankası tarafından özel karşılık ayrılmaması durumunda pozitif etkisinin görülebileceğini belirtti.

BEŞ YILLIK YÜZDE 1 EK KAZANCI ‘GARANTİ’LEDİ

Renaissace Capital Raporu’nda, BBVA’nın Garanti Bankası’nın yüzde 24.9 oranındaki hissesini Kasım 2010’da satın almasıyla birlikte bankanın  5 yıllık ilaveten yüzde 1 oranında kazanç kontrolü sağlamış olduğu kaydedildi. Garanti Bankası’nın gelir elde etmedeki başarısının sonraki aşamalarda uygunmaliyetlilikle eşleşeceğinin altı çizildi.

Garanti Bankası’nın ortağı İspanyol BBVA, Türkiye ve Meksika’daki operasyonlarının kârlılığı sayesinde bu yılın ilk yarısında 2.34 milyar Euro kâr elde ettiğini açıklamıştı.

Bankanın 2011 yılı ilk çeyrek sonuçlarında işlem kazancından ve takipteki kredilerdeki azalmadan kaynaklı yüksek ivme kaydedildiği ve 2. Çeyrekte daha iyi eğilim göstererek karında iyileşme beklendiğinin altı çizildi.

YAPI KREDİ’DEN BEKLENEN DARALMA GELMEDİ

Yapı  Kredi , 2011 yılının ilk yarısında 1 milyar 101 milyon TL’lik net kâr elde etti. Bankanın kârı, 961.2 milyon TL olan piyasa beklentisinin üzerinde geldi. Bankanın temettü geliri olmamasından kaynaklı beklenen daralma gerçekleşmedi.

Yılın ikinci çeyreğinde, bir önceki çeyreğe göre yüzde 7 artışla net kârını 569 milyon TL’ye yükselten Yapı  Kredi ’nin toplam gelirleri yılın ilk 6 ayında, bir önceki senenin aynı dönemine kıyasla, yüzde 3 artarak 3 milyar 218 milyon TL’ye ulaştı. Yapı  Kredi ’nin sermaye yeterlilik oranı Banka bazında yüzde 14,1, Grup bazında ise yüzde 13,8 olarak gerçekleşti. Ekonomiye yılın ilk yarısında toplam 63,7 milyar TL tutarında kredi desteği veren Yapı  Kredi ’nin konsolide aktif büyüklüğü ise 107,5 milyar TL’ye yükseldi.

Bankanın kredilerinin toplam aktifleri içindeki payı yüzde 59’a ulaşırken, toplam kredi hacmi 2010 yılsonuna göre yüzde 17 oranında artış kaydetti. Banka, TL cinsinden kredilerde yüzde 19, yabancı para cinsinden kredilerde ise dolar bazında yüzde 9’luk artış gerçekleştirdi.

Renaissace Capital Raporu’nda, Yapı  Kredi ’nin son birkaç yıldır etkin maliyet yönetimi uyguladığının altı çizildi. Faiz marjlarındaki düşüşün YKB için bir avantaj olabileceğine değinilirken, limitli faiz marjı erozyonu ve başarılı maliyet yönetimiyle bankanın ilk çeyrekte iyi bir sonuç elde ettiği ve ikinci çeyrekte de başarısını sürdürmesinin beklendiğinin altı çizildi.

Yapı  Kredi ’nin ortağı Unicredit ikinci çeyrekte beklentilerin üzerinde 511 milyon euro kar etmişti.

DENİZBANK’TAN 426 MİLYON TL NET KAR

2011 yılının ilk yarısında net kârını 426 milyon TL olarak gerçekleştiren Denizbank’ın aktifleri yüzde 16 oranında büyüterek 39 milyar 188 milyon TL’ye ulaştı. Banka, sektör ortalamasının üzerinde bir artış ile özkaynaklarını 2010 yıl sonuna göre yüzde 11 büyüterek 4 milyar 49 milyon TL’ye çıkardı.

Mevduatını ilk altı ayda yüzde 19, yıllık bazda yüzde 41 artırarak sektörün üç katından fazla büyüyerek 23 milyar 393 milyon TL’ye ulaştı.

Nakit kredilerini yılın ilk yarısında yüzde 19’luk bir büyüme ile 28 milyar 343 milyon TL’ye, gayrinakdi kredilerini 10 milyar 98 milyon TL’ye yükseltti.

Net kârını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30’luk bir artış ile 426 milyon TL’ye çıkardı. Banka’nın konsolide sermaye yeterlilik rasyosu ise yüzde 14.36 olarak gerçekleşti.

Denizbank’ın 2011 yılının ilk yarısında 40 yeni şube açarak özel bankalar arasında en çok şube açan banka olduğu ve yeni şubeleriyle birlikte yurt içinde ve yurt dışında toplam 552 noktaya ulaşıldığı kaydedildi.

ŞEKERBANK’IN KARI BEKLENTİLERİN ALTINDA

Şekerbank’ın 2011 yılı ilk yarısında net karı 38 milyon TL olarak gerçekleşti. Bankanın toplam kredi hacmi ise ilk altı ayda yüzde 11,2’lik artışla 8.4 milyar TL’ye ulaştı.

Bankanın  yarı yıl sonu itibariyle aktif büyüklüğü, yıllık yüzde 35’lik artışla 14 milyar TL’ye ulaşırken mevduat büyüklüğü ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 23 artarak 8,5 milyar TL’ye yükseldi.

kaynak

http://bigpara.ekolay.net

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir