MB`nin Sürprizi Faiz İndirimi Olabilir

Avrupa’daki borç sorunu üzerine Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, bugün sürpriz bir şekilde toplanma kararı aldı. Gecelik faiz artışı ve dövizde munzam karşılıkların düşmesinin yanı sıra sürpriz karar politika faizinde düşüş olabilir.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, Avrupa ülkelerindeki borç sorununa ve küresel büyüme görünümüne ilişkin yakın zamanda artan endişeleri değerlendirmek üzere 4 Ağustos’ta toplanacağını açıkladı. Merkez’in bugün yapacağı ara toplantı sonucunda yüzde 6.25 olan politika faizinde indirime gidebileceği belirtiliyor. Avrupa ülkelerinden İtalya ve İspanya ekonomilerinde oluşan tansiyon nedeniyle ara toplantı kararı alan Merkez’in Avrupa ekonomisinde ciddi bir durgunluk beklentisinde olduğu ve bu nedenle ekonominin desteklenmesi amacıyla politika faizi olan haftalık politika faizini ölçülü bir şekilde indirme yoluna gideceği kaydediliyor.

GECELİK FAİZ ARTIRILACAK

Merkez, 29 Temmuz’da yaptığı sunumunda, Avrupa ve küresel ekonomiyle ilgili endişelerin artması halinde faiz koridorunun kademeli olarak daraltılabileceği ayrıca, gelişmiş ülke ekonomilerindeki sorunların daha da derinleşmesi ve yurt içi iktisadi faaliyetin durgunluk sürecine girmesi halinde bütün politika araçlarını genişletici yönde kullanılabileceği belirtilmişti. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın ekonomistlerle yaptığı toplantıda verdiği işaretleri değerlendiren uzmanlar, dövizin Türk Lirası karşısında güçlenmeye devam etmesi nedeniyle Merkez’in ağırlıklı olarak yabancı fonların ve yatırımcıların kullandığı gecelik faizi artırarak zayıflayan TL üzerinde ek negatif etki yapabilecek unsurları ortadan kaldırmayı amaçlayabileceğini belirtiyor.

Yüzde 9 olan gecelik borç verme faiz oranının da borç alma kadar değil ama 50 ile 100 baz puan arasında düşürülebileceği de ihtimaller arasında. Ekonomistlerin olası gözle baktıkları bir başka önlem hem yabancı para hem de TL cinsi zorunlu karşılık oranlarında indirim yapılması. Piyasada döviz likiditesinin artırılması için 1 yıldan daha kısa vadeli döviz cinsi zorunlu karşılık oranlarının indirilmesinin daha olasılık dahilinde olduğu dile getiriliyor. Döviz satış ihalelerine başlanmasının da mümkün olduğu belirtiliyor.

GÜÇLÜ BEKLENTİ

-Gecelik faizde yüksek artırım
TL üzerinde ek negatif etki yapmaması için yabancı fonların kullandığı gecelik faizin yüzde 1.5’ten yüzde 5.5’e çıkarılması.

-Döviz munzamı düşürülecek
Piyasaya döviz likiditesi sağlamak için özelilkle 1 yıldan daha az vadeli döviz mevduatı munzam karşılıklarının indirilmesi.

ZAYIF BEKLENTİ SÜRPRİZ

-Döviz satış ihalesi başlayacak
Avrupa’daki kaygılarla dolar 1.73’in üstüne çıkınca Türkiye’ye para akışının duracağı beklentisi oluştu.

-Politika faizinde ölçülü indirim
AB’de krizin derinleşmesi beklentisi MB’nin faiz indirimi ile ekonomiye destek vermeye itecek.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir