Seans İçinden – 4 Ağustos 2011

16:55

Nordea şirketi aşağıdaki yorumunda haftalık faiz indirimini sürpriz buluyor ve raporun başlığını “Bir zamanlar Bir Merkez bankası Vardı” şeklinde atmış durumdalar.  Aynı   şekilde gelen diğer üç tane daha yabancı rapor bu kararın bir şok olduğunu belirtiyor. Tabi ki piyasalar üzerindeki etkisi çok olumsuz oldu. Bu arada dış piyasalarda hava çok fena bozdu. Dow Jones endeksi yüzde 1.44, Dax endeksi de yüzde 1.68 aşağıda bulunurken, S&P500 endeksi de yüzde 1.60 aşağıda. Bizim endeks de 60 bine kadar inmiş durumda. İlk seansı 60.500 seviyesinden kapatmıştı. Şu an yüzde 2.20 aşağıda bulunuyor. Dış piyasalara göre daha olumsuz bir seyir izlememizin ana sebebi, Merkez Bankası’ndan gelen sürpriz karar olduğunu söyleyebiliriz. Endeksin 58 bin seviyesine kadar yeniden gerileme riski ortaya çıktı. Sabah yorumunda verdiğim olumlu havayı bozacak çok  fazla gelişme oldu. Bu yüzden  daha önce  verdiğim alım önerisini geri çekiyorum. Alım yapan varsa henüz daha kağıtlar stop-lossa gelmemiş olsa bile satabilirler. Çünkü iç dengeleri de bozan bir karar oldu. Yarın ne olacağını kestirmek çok güç. Bakarsınız FED QE3’e niyetlendiğini söyler ve borsalar hızla yukarı döner. Fakat şu an bütün dünyayı etkileyen ana unsur Avrupa’daki gelişmeler oluyor. Avrupa Merkez Bankası Trichet’in açıklamaları var. Bugün Avrupa Merkez bankası’nın faiz  kararı vardı. Son verilerin ekonomide büyümenin zayıfladığına işaret ettiği açıklandı. Refinansman ihalelerini uzatma kararı aldıklarını duyurdu. Geç ödeme penceresi ile piyasalara likidite verileceği açıklandı. Ayrıca likiditeyi artıracak önlemler alınacağı belirtildi. Bunlar aslında olumlu haberler olmasına rağmen, aynı Trichet enflasyonun da yüksek seyredeceğini belirtti. Sonuç olarak piyasalarda çok bozuk bir gün yaşıyoruz. Zannedersem piyasalar FED’i QE3’e zorlamak istiyor olabilirler.  İtalya konusundaki aşağıdaki haber önemli olduğu için buraya aktardım.   Bu aşamada piyasa için izlemede kalmak en iyisi.

CEBR: ITALYA MUHTEMELEN TEMERRUTE DUSEBILIR, ISPANYA GUCBELA BU DURUMDAN KURTULABILIR                               

	INGILTERE MERKEZLI DUSUNCE KURULUSU EKONOMI
 VE IS DUNYASI ARASTIRMALARI MERKEZI (CEBR), ''ITALYA'NIN MUHTEMELEN TEMERRUTE
 DUSEBILECEGINI, ISPANYA'NIN ISE GUCBELA BU DURUMDAN KURTULABILECEGINI''
 BILDIRDI.
         CEBR UST YONETICISI (CEO) DOUG MCWILLIAMS YAPTIGI ACIKLAMADA, ITALYA VE
 ISPANYA'DAKI DURUMUN FARKLI DINAMIKLERE SAHIP BULUNDUGUNU ANLAMANIN ONEMLI
 OLDUGUNU, BORC YUKU ALTINDAKI HER IKI ULKE ICIN ''IYI'' VE ''KOTU'' SENARYOLAR
 HAZIRLADIKLARINI BELIRTTI.
         ITALYA'NIN, EKONOMIK BUYUMESINDE MUMKUN GORUNMEYEN BUYUK BIR SICRAMA
 OLMAZSA TEMERRUTE DUSMEKTEN KACINAMAYACAGININ ORTAYA CIKTIGINI IFADE EDEN
 MCWILLIAMS, ''ISPANYA'NIN TEMERRUTTEN KURTULABILME SANSI BULUNDUGUNU''
 KAYDETTI.
         MCWILLIAMS, YAPTIKLARI HESAPLAMADA ITALYA'NIN GAYRI SAFI YURTICI
 HASILANIN (GSYH) YUZDE 128'I OLAN TOPLAM BORC ORANININ, ULKENIN BORCLANMA
 MALIYETLERININ YUZDE 6'NIN UZERINDE KALMASI VE BUYUMENIN SIFIRA YAKIN SEYRETMESI
 HALINDE GSYH'NIN YUZDE 150'SINE CIKACAGINA ISARET ETTI.  MCWILLIAMS, BORCLANMA
 MALIYETLERI YUZDE 4 BILE OLSA EKONOMIDEKI BUYUMENIN COK ZAYIF OLMASI NEDENIYLE
 TOPLAM BORCUN GSYH'YE ORANININ 2018 YILINDA YUZDE 123 SEVIYESINDE BULUNACAGINI
 BILDIRDI.
         ITALYA'NIN SIKI BUTCE IDARESINI BASABILMESI VE 2014 YILINA KADAR BUTCE
 ACIGI SORUNUNUN USTESINDEN GELMESI DURUMUNDA BILE EKONOMININ BUYUMEDE ONEMLI
 DESTEGE IHTIYACI OLDUGUNA ISARET EDILDI. ITALYA EKONOMISI YILIN ILK CEYREGINDE
 SADECE YUZDE 0,1 ORANINDA BUYUDU.
         ITALYA BASBAKANI SILVIO BERLUSCONI DUN PARLAMENTODA YAPTIGI KONUSMADA,
 EKONOMININ VE BANKALARIN ''GUCLU'' OLDUGUNU SOYLEMISTI.
         ISPANYA'DA BORCUN GSYH'YE ORANININ DUSUK OLMASI NEDENIYLE KOSULLARIN DAHA
 IYI OLDUGUNU IFADE EDEN MCWILLIAMS, ''KOTU'' SENARYODA BILE MADRID YONETIMININ
 TOPLAM BORCUNUN GSYH'YE ORANININ YUZDE 75'I ASMAYACAGINI BELIRTTI.
         MCWILLIAMS, ''ISPANYA'NIN TEMERRUTTEN VE BORC YENIDEN YAPILANDIRMADAN
 KURTULABILME SANSI BULUNDUGUNU'' KAYDETTI.

 

Nordea Comment: The hike in the overnight borrowing rate was expected and is positive for the TRY, as this is the interest rate that is important for foreign “carry investors”. The cut in the benchmark rate to stimulate the economy was a surprise, as we have not seen any major signs that it has cooled down yet. The markets are worried about an overheated economy and this decision makes naturally markets more worried and confused and questions the TCMB’s credibility. We think, however, once the markets have digested the news, the decision could be TRY positive. But we might need to see a cooling off in indicators such as the current account and credit data before we can see a sustainable turnaround in the TRY.

Market impact: The immediate impact has been TRY negative.

11:25

Merkez Bankası’nın bugün yapacağı Para Politikası Kurulu toplantısı sonrasında yapacağı açıklamalar elbette ki önemli olacaktır. Fakat sabah Paranın Rotaso programında da vurguladığım üzere ki sadece benim görüşüm değil, birçok analistin ortak görüşü olarak merkez Bankası’nın gecelik faiz oranını yüzde 1.5 seviyesinden en az 4.00 veya 5 seviyelerine kadar çıkarması bekleniyor. Bu beklentiyle piyasanın açılışında, dolar aşağı yönlü bir hareket yaptı ve faizler de aşağı gitti. Dolar 1.720 seviyelerinden 1.69 seviyelerine kadar indikten sonra yukarı yönlü bir tepki de yaparak 1.6950 seviyesine kadar gelmiş durumda. Gösterge faizin de 8.55 seviyelerini görmesi sonrasında bir miktar kar satışının gelmesiyle şu an 8.61 seviyesinden işlem görüyor.

Borsaya gelince, borsa da yaklaşık 500 puanlık yükselişle açıldı ve şu an açıldığı seviyenin altına gerilemiş durumda. Sabahki yayında borsanın yükselerek açılabileceğini ve daha sonra bir gerileme yapacağını bu gerileme sırasında borsada alımın uygun olabileceğini söylemiştim. Fakat 61.260 seviyesinin altına kadar bir gerileme beklemiyordum. Şu an 61.100 seviyesinde bulunuyor ve bu gerilemenin temelinde yine dış piyasalardaki hareketler var. Aşağıda üç grafiği alt alta verdim;

Bu grafiklerde görüldüğü üzere saat 10 itibariyle yükselişte olan borsaların hepsi aşağı gelmeye başlamış durumda. Bizim endeks için en üst grafikte 4 Agustos tarihinde (yani bugün) 450 puanlık yukarı açılış sonrasındaki hareket ile dow future’ları ve DAx’ın hareketleri çok benzer. Dolayısıyla bizim piyasaya özgü bir nedenden dolayı gerilemiyoruz. Dış dünyada hisse senetleri piyasasında tedirgin devam ediyor. Bu tedirginlik devam etse de, dün özellikle İtalya ve İspanya’nın stresinin azaldığını ve İspanya’nın bugün yapacağı tahvil ihalesine yeterli talep geleceği beklentisi var. İspanya 2.5-3 milyar Euro’yu bulabilecek mi sorusu dün piyasaları sallamıştı. Şu an tabi ki Avrupa rahatlamış gibi görünse de asıl kabus Eylül ayında yaşanacak. Ama  kısa vadede Avrupa ve ABD’nin daha kötü olması olasılığı var mı? Bugün açıklanacak olan işsizlik başvuruları verileri ABD için çok çok önemli. Eğer bu cephede de olumsuz bir sinyal gelirse, artık piyasalar, yarın açıklanacak olan tarım dışı istihdam ve işsizlik oranı öncesinde iyice allka bullak olur ve sert düşüşler devam eder. Tam bu sırada herkes satışa geçer, ortalık toz duman olur ve beklnene açıklama gelir “QE3’ü düşünebiliriz” tabi ki bu açıklama FED’den bekleniyor. Şimdi bile bu hafiften konuşulmaya başlandı ve bu ses kanımca gitgide artacak. Dün çok olumsuzdum ve sizlere genelde hisselerde nakitte kalınmasını önerdim. Bugün ise, şartların değiştiğini düşünüyorum. Yani bugünden itibaren piyasaların (DOW, DAX ve İMKB) diplerini gördüğünü ve destek çalışması içine girip yükselişe geçmek için yavaş yavaş hazırlanacağını düşünüyorum. Bu görüşümde yanılabilirim ama bir alım önerirken, stop-loss belirlemişseniz senaryonuz üzerine yatırım yapabilirsiniz. Çünkü zararı belirli bir seviyede sınırlamış ve o riski almış oluyorsunuz. Zaten o riski aldığınız için kazanabiliyorsunuz.  BEn bunları yazarken İMKB 61 bini görüp tekrar yukarı döndü. Hisselerin şu an analizini yapıyorum ve uygun gördüklerimide alım satım aralıklarını yazacağım.

(aşağıdaki yorum 11:58’de yapıldı)

Gördüğüm ucuzlamış ve teknik göstergeleri aykırılık oluşturmaya başlamış olan kağıtlardan bir kaçı aşağıdadır. Bu kağıtlarda ortak özellik kar ediyor olmaları, son dönemde fiyatlarının çok ucuzlamış olmaları ve TKE göstergesinin de olumlu aykırılık oluşturmasıdır. Stop-Loss fiyatlarına dikkat etmelisiniz. Eğer stop yaptığınızda oluşacak zarara razıysanız alım düşününüz. Bazı durumlarda sto fiyatın altına da hızlı sarkmalar olabileceğini gözönünde bulundurunuz.

Endeks şu an 61.250 seviyesinde bulunuyor ve yatay harekete girdi. Bu aşamadan sonra düşük işlem hacmiyle 61.000-61.500 aralığında kalabilir. Az sonra Merkez Bankası kararı açıklanacak. Bu açıklama sonrasında yoruma devam edeceğim. Merkez Bankası’nın kararı sonrasında borsada ani hareket olabilir, bu durumda acil ve acele karar vermemek ve dalgalanmanın geçmesini beklemek gerek.

(aşağıdaki haber ve yorum 12:15’de yapıldı)

Az önce MErkez Bankası kararları geldi.. BU kararlar sonrasında borsaya satış geldi ve Kararlar şöyle…

TCMB, POLITIKA FAIZI ORANINI % 6,25’TEN % 5,75’E DUSURDU, BORCLANMA FAIZ ORANINI

 %1,50'DEN %5'E YUKSELTTI

BANKANIN KONUYA ILISKIN ACIKLAMASI ASAGIDA BULUNUYOR:

 PARA POLITIKASI KURULU (KURUL), POLITIKA FAIZI OLAN BIR HAFTA VADELI REPO IHALE FAIZ
ORANI ILE BANKAMIZ BUNYESINDEKI BANKALARARASI PARA PIYASASI VE ISTANBUL MENKUL KIYMETLER
BORSASI REPO-TERS REPO PAZARI'NDA UYGULANMAKTA OLAN FAIZ ORANLARININ ASAGIDAKI GIBI
BELIRLENMESINE KARAR VERMISTIR:

A) POLITIKA FAIZI OLAN BIR HAFTA VADELI REPO IHALE FAIZ ORANI YUZDE 6,25'TEN YUZDE
5,75'E DUSURULMUSTUR.

B) GECELIK FAIZ ORANLARI: MERKEZ BANKASI BORCLANMA FAIZ ORANI YUZDE 1,50'DEN YUZDE 5'E
YUKSELTILMIS; BORC VERME FAIZ ORANI YUZDE 9, ACIK PIYASA ISLEMLERI CERCEVESINDE PIYASA
YAPICISI BANKALARA REPO ISLEMLERI YOLUYLA TANINAN BORCLANMA IMKANI FAIZ ORANI YUZDE 8
DUZEYINDE SABIT TUTULMUSTUR,

C) GEC LIKIDITE PENCERESI FAIZ ORANLARI: GEC LIKIDITE PENCERESI UYGULAMASI CERCEVESINDE,
BANKALARARASI PARA PIYASASI'NDA SAAT 16.00-17.00 ARASI GECELIK VADEDE UYGULANAN MERKEZ
BANKASI BORCLANMA FAIZ ORANI YUZDE 0, BORC VERME FAIZ ORANI YUZDE 12 DUZEYINDE SABIT
TUTULMUSTUR.

BAZI AVRUPA ULKELERINDEKI KAMU BORCU SORUNUNA VE KURESEL BUYUMEYE ILISKIN ENDISELER
GIDEREK GUCLENMIS VE TEMMUZ AYI KURUL TOPLANTISINDA ISARET EDILEN RISKLER
BELIRGINLESMISTIR. BU CERCEVEDE KURUL, KISA VADELI FAIZLERDE OLUSABILECEK ASAGI YONLU
OYNAKLIGI AZALTMAK AMACIYLA, GECELIK BORCLANMA FAIZINI ONEMLI OLCUDE ARTIRARAK FAIZ
KORIDORUNU DARALTMAYA KARAR VERMISTIR. AYRICA, TURK LIRASI PIYASALARINDAKI LIKIDITE
YONETIMININ ETKINLIGINI ARTIRMAK VE MERKEZ BANKASINCA SAGLANAN LIKIDITENIN SISTEM ICINDE
DAHA DENGELI DAGILMASINA KATKIDA BULUNMAK AMACIYLA TEKNIK BIR DUZENLEME YAPILMASINI
UYGUN GORMUSTUR.

BUNUN YANI SIRA KURUL, KURESEL EKONOMIYE DAIR GIDEREK ARTAN SORUNLARIN YURT ICI IKTISADI
FAALIYET UZERINDE DURGUNLUGA YOL ACMA RISKINI AZALTMAK AMACIYLA POLITIKA FAIZINDE OLCULU
BIR INDIRIME GITMISTIR. (MATRIX)

Bu haberin neden piyasalarda ve özellikle de borsada düşüş yaratırken, doları yükselttiğini analiz edelim…

Merkez Bankasının gecelik faizleri artırması ve faiz koridorunu daraltması bekleniyordu ama, Haftalık repo faizini de düşürmesi hiç beklenmiyordu. Şu an Merkez Bankası sanki çok büyük bir döviz kaçışı görmüş gibi hareket ediyor. Son global gelişmelerden dolayı çok ciddi panik olduklarını düşünüyorum. Halbuki haftalık faizleri artırmalarına gerek yoktu. Şu a merkez Bankası sıcak paraya gel derken, diğer yandan haftalık faizleri indirerek, cari açığın daha da bir hız kazanmasına sebep olabilir. Piyasa bunu beklemiyordu. Çünkü merkez Bankasının bütün söylemlerinde iç talebin zayıflamaya başlayacağı ve yıl sonuna doğru cari açığın azalacağı belirtiliyordu. Eğer haftalık faizler bu şekilde indirilirse, içeride yeniden krediler hızlanacaktır. Ama zannedersem bu aşamada yeniden BDDK’ya görev düşecek ve haftalık faizlerin düşürülmesi nedeniyle oluşacak kredi talebini kısmak üzere, BDDK’dan yeni tedbirler gelebilir. Şu an gerçekten de sağlıklı bir para politikası görünümünden sapma var. Aslında Merkez Bankası’nın dövizi artırma arzusunu ve cari açığı bu yolla dengeleme stratejisini beğeniyordum ama, şu an borsaya gelen satışların, dövize gelen alımların ve gösterge faizdeki yükselişin temel sebebi Merkez Bankası’nın bu aşamada tutarsız bir görünüm sergilemesi. Yani iç talebin ileride düşebileceğini öngörerek şimdiden faiz indirmek anlamlı değildi ve piyasa için tam anlamıyla şok oldu. Biraz sonra yerli ve yabancı raporlardan yorumlar da düşmeye başlar.  Şu an borsa satış baskısı altında bulunuyor. Bu karar borsada yatırım yapan yabancıların tekrar oturup düşünmelerini gerektirecek bir karardır.

Borsa şu an 61.250 seviyesinden 60.500 seviyesine kadar geriledi. yalnız önemle vurgulayalım bu arada Amerikan borsa future’larında ve DAX endeksinde de ciddi gerileme var. Bizim borsadaki gerileme de yüzde 1’in üzerinde bulunuyor. Şu an borsamıza bir miktar alım geliyor ve dolarda da gevşeme var. Bir sonraki yorumumu saat 16:45’de vereceğim…

 

 

YASAL UYARI : Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri “Yatırım Danışmanlığı” kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, Aracı Kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.