ABD’ye Not Şoku

Dünya sonunda bunu da gördü! Dünya topyekün alarma geçti. G7 olağanüstü toplanıyor.

Global arenada işler yine karıştı. Dün ve önceki gün piyasalarda görülen sert ve sürpriz düzeltmelerin şaşkınlığı sürerken bir kötü haber daha geldi. Ve bu haber Amerikan tarihinde bir ilke işaret ediyor. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standart & Poor’s ülkenin “AAA” olankredi notunu “AA+”ya çekti. Ve bu hamleyle dünya liderleri teyakkuza geçerken, müthiş bir telefon trafiği başladı. Ve durumun kötüye gittiğine kanaat getiren gelişmiş ülke liderleri, piyasalarda oluşan not paniğini önüne geçmek için olağanüstü toplanma kararı aldı. Ayrıca bir çok Asya ülkesinden de değişik açıklamalar geliyor. Bu açıklamalar da açıkçası safların yeniden belirlendiği bir sürece girildiğine işaret ediyor.

GÖRÜNÜM NEGATİF
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s, ABD’nin kredi notunu tarihinde ilk kez düşürdü. Standard & Poor’s’un (S&P)bildirisinde, ABD’nin en üst seviye olan ”AAA” kredi notunun ”AA+”ya düşürüldüğü belirtildi. Kredi not görünümünü ise ”negatif” olarak belirlendi.

Bu kararın, hükümetin bütçe açıkları ve artan borç yükünden dolayı alındığı kaydedildi. S&P analistlerine göre ABD’nin borcunun GSYH’ye oranı 2012’de yüzde 85’e çıkacak.

“HATALI BİR KARAR”
ABD Hazine Bakanlığı sözcüsü ise açıklamasında, S&P’nin ABD’nin kredi notunu ”AA ”ya çekme kararını ”hatalı” olarak değerlendirerek, kuruluşun ABD’nin kamu harcamalarındaki kesintiye yönelik 2 trilyon dolarlık yanlış hesaplama yaptığını ve hatalı bir karar verdiğini belirtti.

Derecelendirme kuruluşu, son dönemde borç limitinin yükseltilmesine yönelik süreçte yaşanan istikrarsızlık ve yetkililerin rekor yüksekliklere çıkan bütçe açığını azaltmak için kamu harcamalarında yeterli kesintiye gidememesini neden olarak gösterdi.

Kredi not görünümünü negatifte tutan S&P, harcama kesintilerinin beklenenden daha düşük olması, faizlerin yükselmesi ya da devlet borcunu artıracak yeni “mali baskıların” baş göstermesi durumunda iki yıl içinde kredi notunun AA seviyesine indirilebileceğini belirtti.

ABD’de yetkililer ülkenin şu anda 14.3 trilyon dolar olan borç limiti tavanını yükseltmek ve önümüzdeki on yılda 2.4 trilyon dolarlık harcama kesintisine gitmek için uzun süren görüşmelere imza atmış ve karar vermek için son gün olan 2 Ağustos’ta uzun süren bir toplantının ardından anlaşmışlardı.

Ancak S&P kamu harcamalarındaki kesintinin 4 trilyon dolar olması gerektiğini ifade etmişti. Borç limiti tavanı yükseltilmesine yönelik tartışmalar devam ederken, kredi derecelendirme kuruluşlarından ABD’nin kredi notuna yönelik uyarılar gelmiş ancak geçen hafta hem Moody’s hem de Fitch ülkenin AAA olan notunu değiştirmeyeceklerini açıklamıştı.

DAHA ÖNCE UYARMIŞLARDI!
Öte yandan Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, ABD’yi kredi notunu düşürebileceği yönünde uyarmıştı. Ancak Moody’s ABD’nin kredi notu görünümünü negatif izlemeye almıştı.

Standard & Poor’s (S&P) ayrıca nisan ayında ABD’nin yüksek borcu nedeniyle, uzun vadeli kredi notu için benzer bir uyarı yaparak, not görünümü ”durağan”dan ”negatif”e çevirmişti.

Değerlendirmede, Washington’un harcamalarını ”dizginleyememesi” durumunda daha etkili kredi notu düşürülmesi ve küresel finansal sarsıntı olacağı savunuldu. Yorumda ayrıca ABD Doları üzerinde uluslararası denetim istenirken, yeni bir küresel rezerv birimi oluşturulması önerildi.

Daha üç gün önce Çin kredi derecelendirme kuruluşu Dagon, ABD’nin kredi notunu ”A+”dan ”A”ya düşürmüştü. 

SAFLAR BELİRLENİYOR!

ÇİN: DÜNYA EKONOMİSİNİ TEHDİT EDİYOR!

Kredi derecelendirme kurumu Standard & Poor’s’un (S&P), ABD’nin kredi notunu ”AAA”dan ”AA ”ya düşürmesi Çin’in resmi haber ajansı tarafından ”ABD’nin borç alışkanlığı dünya ekonomisini tehdit ediyor” şeklinde yorumlandı.

Şinhua’nın yorumunda, Washington’un savunma ve sosyal yardım harcamalarında kesinti yapması gerektiği savunuldu. Yorumda, kredi notunun düşürülmesine ABD’deki ”kısa vadeli görüş açısıyla hareket eden politikacıların” kavgalarının neden olduğu ileri sürüldü.
Çin şu anda 1.2 trilyon dolarla en çok ABD Hazine kağıdığı elinde bulunduran ülke.

JAPONYA: KARAR YATIRIM POLİTİKAMIZI ETKİLEMEZ
Japonya, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor’s’un (S&P) ABD’nin kredi notunu düşürme kararının yatırım politikalarını etkilemeyeceğini açıkladı.

Dünyada elinde en fazla ABD tahvili bulunduran ikinci ülke Japonya, S&P’nin dünyanın en büyük ekonomisi ABD’nin uzun vadeli kredi notunu ”AA ” ya indirmesi kararının bu ülkenin hazine tahvil alım politikalarında değişiklik yapmayacağı değerlendirmesinde bulundu.

Japonya hükümet yetkilisi Dow Jones Newswires’a yaptığı açıklamada, bu hareketin, yatırım olarak ABD Hazine tahvillerine olan güvenlerinde değişiklik meydana getirmediğini ifade etti.

Japonya, Çin ile birlikte elinde en fazla ABD Hazine tahvili bulunduran ülkeler arasında yer alıyor.

G. KORE ACİL TOPLANDI
Öte yandan Güney Kore Maliye Bakanlığı üst düzey yetkilileri, S&P’nin kararını değerlendirmek üzere acil toplandıkları belirtildi.

Güney Kore Maliye Bakan Yardımcısı Yim Jong-Yong, finansal piyasalar ve ekonomileri açısından çok endişeli olmadıklarının altını çizdi.

AVUSTRALYA’DAN SÜKUNET ÇAĞRISI
Avustralya Başbakanı Julia Gillard ise piyasalara sükunet çağrısı yaptı. Gillard, önde gelen diğer uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları Moody’s ve Fitch’in ABD’yi hala ”AAA” kredi notu ile derecelendirmeye devam ettiklerini hatırlatarak, konuyla ilgili ortak bir görüş oluşturulması gerektiğine dikkat çekti.

FRANSA: GÜVENİMİZ TAM
Fransa Maliye Bakanı François Baroin, ABD ekonomisinin sağlamlığına ve hükümetin Kongre’nin planını uygulamadaki kararlılığına güvenlerinin tam olduğunu belirtti.

Baroin, Fitch ve Moody’s’in ABD’yi hala ”AAA” ile notlandırdıklarına dikkati çekerek, S&P’nin notunun bu ülkenin finansal durumunu değerlendirmek için iyi bir unsur olduğunu ifade etti.

Böyle bir durumda fikir birliğiyle oluşturulmuş veri temeline dayalı bir karar olup olmadığı sorusunun yöneltilebileceğinin altını çizen Baroin, S&P’nin kararının tüm gelişmiş ülkelerin bugün özel ve kamu borcunu azaltmak ve büyüme gibi ortak sorunlarla karşı karşıya olduğunu vurguladı.

HİNDİSTAN: ÇOK CİDDİ BİR DURUM
Hindistan Maliye Bakanı Pranab Mukherjee, S&P’nin ABD’nin uzun vadeli kredi notunu düşürmesinin çok ciddi bir durum ortaya koyduğunu belirterek, durumu değerlendirdiklerini söyledi.

Hindistan Başbakanının Ekonomik Danışma Konseyi Başkanı C.Rangarajan da kararın Hindistan ekonomisini önemli oranda etkilemeyeceğine işaret ederek, ABD’nin güvenilir bir mali konsolidasyon planına sahip olduğunu göstermesi gerektiğini vurguladı.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor’s (S&P), dün akşam dünyanın en büyük ekonomisi ABD’nin ”AAA” olan uzun vadeli kredi notunu, tarihinde ilk kez düşürerek ”AA ”ya çekti, kredi not görünümünü ise ”negatif” olarak belirledi.

RUSYA
Rusya bu not indiriminin ABD’ye yönelik yatırım strateji politikalarını değiştirmeyeceğini açıkladı.

S&P’YE GÖRE KREDİ NOTU AAA VE AA+ OLAN ÜLKELER!
Şu anda kredi notu AA+ plan iki ülke bulunuyor. Bunlar Belçika ve Yeni Zellanda.

AAA katagorisinde geriye kalan ülkeler ise şöyle:
Avusturalya, Avusturya, Kanada, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, Hong Kong, Lüksemburg, Isle of Man (İrlanda-İngiltere arasında küçük bir ada), Hollanda, Norveç, Singapur, İsveç, İsviçre, İngiltere.

DEVLER ARASINDA TELEFON TRAFİĞİ!
ABD Başkanı Barack Obama; Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Almanya Başbakanı Angela Merkel ile ayrı ayrı telefon görüşmeleri yaparak, Euro bölgesi borç krizindeki son gelişmeleri ele aldı.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, “Euro bölgesi liderlerinin 21 Temmuz’daki zirvesinde atılan önemli adımlar ve bunların uygulanmasının önemi not edilerek, Başkan, Cumhurbaşkanı Sarkozy ve Başbakan Merkel’in Avrupa ekonomisinin karşı karşıya bulunduğu sıkıntıları ele almada gösterdikleri liderliği memnuniyetle karşıladığını ifade etti” denildi.

G7 MALİYE BAKANLARI TOPLANIYOR!
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Almanya Başbakanı Angela Merkel, İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, İspanya Başbakanı Zapatero ve İngiltere Başbakanı David Cameron ile dün ayrı ayrı telefon görüşmeleri yaparak, Euro Bölgesi borç krizindeki son gelişmeleri ele aldı.

Berlusconi, Sarkozy ile yaptığı görüşmede birkaç gün içinde G7 maliye bakanlarının toplanması kararı aldıklarını belirterek, durumun ciddi olduğunu ve koordineli bir müdahale gerektirdiğini vurguladı.
Associated Press’in yetkili kaynaklara dayandırarak verdiği habere göre, bu toplantıda, kredi notu paniğini önlemek için merkez bankalarının nasıl koordineli bir önlem alacağı masaya yatırılacak. 

Avrupa Merkez Bankası şimdiye kadar İtalya ve İspanya’nın borç sorununa müdahalesinde isteksiz davranmıştı. Bir çok yatırımcıs ayrıca, Amerika Merkez Bankası’nın harekete geçerek yeni önlemler alması yönünde çağrıda buluyor.

Belçik Merkez Bankası Başkanı ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) Karar Verme Kurulu üyesi Luc Coene ise ECB’nin İtalya ve İspanya’ya daha fazla yardımda bulunabileceğini aktardı.

İTALYA: KÜRESEL KRİZE GİDİYORUZ
Silvio Berlusconi, dünyanın, tüm ülkeleri ilgilendiren küresel finansal krize girdiğinin fark edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in sözcüsü, iki liderin görüşmelerinde AB hükümet ve devlet başkanlarının 21 Temmuz’da düzenlediği olağanüstü zirvede alınan kararların hızla hayata geçirilmesi gerektiği değerlendirmesinde bulunduklarını ifade etti.

İSPANYABU SPEKÜLASYONU ANLAMIYORUZ
İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero da Berlusconi ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, ülkelerine karşı yapılan spekülatif hareketlerin anlaşılamaz olduğunu vurguladı.

İTALYA ERKEN DAVRANDI VE OPERASYON BAŞLATTI!
İtalya’da dün uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları Moody’s ve Standard & Poors (S&P) hakkında soruşturma başlatıldı. Savcı Carlo Maria Capristo Sky TG4 televizyonuna yaptığı açıklamada, tüketici gruplarının iki kuruluşun raporları ve kredi notu değerlendirmelerinin piyasalarda çalkantıya yol açtığı şikayetinden sonra Moody’s ve S&P hakkında soruşturma başlattıklarını söyledi.

İki kuruluşun raporları ve kredi notu değerlendirmelerinin, hükümet daha tasarruf önlemlerini tamamlamadan önce İtalya’nın ”iflas ettiği” anlamına geldiğini belirten Capristo, bu kuruluşların bürolarında yapılan aramalarda bazı belgelere el konulduğunu ifade etti.

KÂHİN “RESESYON SIRAYLA GELECEK” DEDİ!
Business Insider’da yer alan habere göre 2008 krizini öngören Kâhin Roubini, Amerika ve İngiltere’nin resesyona yakın olduğunu aktardı. PIIGS ülkelerinin (Portekiz, İrlanda, İtalya, Yunanistan ve İspanya) resesyona çoktan girdiğini ve bunu da BRICS ülkelerinin (Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin) takip edeceğini ileri sürdü. Kâhin ayrıca, genel görünümün umut verici olmadığını söyledi.

PİYASALARIN GÖZÜ PAZARTESİDE!
ABD’den gelen bu sürpriz not indirimi haberlerinin piyasalarda refleks satışlar getirmesi olası görünüyor. Bazı uzmanlar görünümün bozulduğunu belirtirken bazıları da bunun çok etkili olmayacağını söylüyor.

AŞIRI BİR TEPKİ BEKLENMİYOR!
Kredi notunun düşürülmesi ABD’nin saygınlığına büyük darbe indirecek olsa da, Reuters haber ajansında geçen bir analizde, not indiriminin beklendiği ve bu durumun ABD tahvilleri üzerinde büyük bir olumsuz etki yaratmayacağı belirtildi. Pazartesi günkü işlemlerde bu durumun Asya piyasaları başta olmak üzere küresel çapta borsalar üzerindeki etkisinin az olacağı ileri sürüldü.

UZMANLAR NE DİYOR?
Reuters’a açıklama yapan bazı uzmanların da genel beklentisi negatif. CRT Capital Group’un tahvil stratejisti Ian Lyngen, Tokyo piyasalarını pazar günü açılmasıyla birlikte refleksle satışların artabileceğini ve bunun ralli şekline dönüşebileceğini aktardı.
GFT Araştırma Direktörü Boris Schlossberg, piyasaların negatif olacağını çünkü ABD tahvillerinden likide dönüşün hız kazanacağını aktardı.
1.2 trilyon dolarlık varlığı yöneten Pacific Investment Management’ın eşbaşkanı ve yatırım sorumlusu Mohamed El-Erian, bu not indirimiyle global sistemin şimdi daha belirsiz hale geldiğini kaydetti.

Bloomberg’e açıklamalarda bulunan Barclays Capital yöneticisi Ajay Rajadhyaksha ise bunun piyasalarlar için çok büyük bir sürpriz olmayacağını belirterek,
“Asıl konu, ‘piyasanın’ ABD tahvil marketinin notunu düşürüp düşürmeme konusunda, istekli olup olmayacağı” dedi.

En çok hangi ülkeler etkilenebilir?

kaynak

http://ekonomi.haberturk.com

“ABD’ye Not Şoku” ile ilgili 3 yorum

  1. hocam bunların hepsi bir oyun.ABD Q1-Q2 yaptı tutmadı.onların bu krizden çıkmasının bir tek yolu var üretimi artırmak onun yoluda doları zayıflatarak ülkelerine gelen ithalatı kısmak ve üretimi artırmaktır. böylece yakında diğer rating kurumlarındanda daha kötü kararlar bir birini izleyecek böylece doların değer kayıp etmesi ile birlikte ABD nin hem borcu azalacak hemde kaliteli malları fazlası ile üreterek issizliğe çare bulacaklar ve mallırı aşırı satılacak. yani sizin anlayacağınız tüketim toplumundan üretim topumuna geçecekler yalnızca böylece bu krizi atlatabilirler yoksa durum vahim.

  2. Ayrıca hisse senedi alan büyük fonların para kazanamıyorlar idi ellerinde sişmişti mal bunu calkantı yaptırarak tüm dünya borsa endekslerini dip yaptıma ve tekrar alttan toplayarak 3-5 sene sonra yine sonra yine sistem aynı şekilde devam edecektir. bundan sonra borsadan nane olmaz. altında şişti. pazartesi günü tüm emtia, hisse senedi ve altına müthiş bir şatış veya bir düzeltme olacak herkes nakde gecekler hocam.elinde hisse senedi olanlara da hiç acımam hocam. görünün köye klavuz istemez idi. ama bu hükümet alacakları tebbirleri geç alarak milletin özelliklede KY nin anasını ağlattı. ALLAH hepimizin yar ve yardımcısı olsun sayın hemşerim…

  3. cuma günü artan yabancı oranının sebebi yabancı girişimi yoksa yerli yatırımcının fazlasıyla kaçması mı

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir