İMKB’deki Düşüş Mantıklı mı?

Düşüş Merkez’in açıklamalarının yanlış anlaşılmasından mı kaynaklanıyor? İMKB seansları durdurulmalı mı?

ABD’de yaşanan borçlanma limiti ve AAA kredi notunun düşürülmesi, Avrupa’da ise krizin ceza sahasına girebileceği korkusu, önce ABD borsasını ardından Avrupa borsalarını salladı.

Fakat ilginçtir ki, kamu borcu sorunu bulunmayan, Avrupa ve ABD’nin aksine bankaları taş gibi sağlam bir finansal bünyeye sahip olan Türkiye’nin finansal kalbi, bütün borsaların iki katı tekledi.

Merkez Bankası’nın para politikasında yaptığı değişikliğinin ardından hızlanan satışlar aslında ortada garip bir durum olduğuna işaret ediyordu. Neden İMKB, ikinci kez batma noktasına gelip ikinci kez kurtarılan Yunanistan’ın borsası kadar düşüyor? Neden Avrupa borsalarındaki düşüşü 3’e hatta 4’e katlıyor?

Cuma günü yüzde 5’in üzerinde değer yitiren endeksin, hafta bazındaki kaybı yüzde 10’a ulaşmıştı. Bugünkü kayıpla birlikte düşüş trendinin başladığı 7 gün içerisindeki kayıp yüzde 14’ü aştı. Aynı dönemde Yunan borsası da yaklaşık yüzde 15 değer yitirdi. Yani İMKB bu 7 günlük süreçte Yunan borsası kadar değer yitirdi.

Satışların ikinci seansta da sürdüğü borsada kayıplar saat 16:02 itibariyle yüzde 7’ye yaklaştı. 53 bin seviyesinin de altına gelen endeks 52.200’lerde tutunma çabası veriyor.

Ortada bir panik sorunu olduğu verilerden anlaşılıyordu. Fakat düşüşün sakinleşmesi konusunda piyasa girdiği psikozdan bir türlü çıkamıyordu.

İşte bu psikolojiyi ve bunu engelleyebilecek psikolojik önlemleri piyasa uzmanlarına sorduk. Küçük yatırımcıyı temsilen konuşan BORYAD Başkanı Ali Bahçuvan, Başbakan Erdoğan’ın çok yüksek güven katsayısı nedeniyel Başbakan’ın çıkıp telkin mesajları vermesi önerisini söylüyor. Piyasanın doğrudan içinden bir isim olan Figen Özavcı ise piyasanın tamamen bir iletişim kazası nedeniyle düştüğü inancında. Onun önerisi ise Avrupa’da çok sık kullanılan seans durdurma.

Özavcı’nın önerisi sadece yanlış algılamayı düzeltmenin ötesinde aslında bir başka kritik sorunu da çözebilecek nitelikte görünüyor. Piyasa uzmanlarının hemen hemen hepsinin ortak kanaati, borsadaki aşırı hızlı düşüşün sebebi sadece panik. Fakat piyasada açığa satış yapan bazı oyuncular düşüş dönemlerinde bunu kâra çevirmeye çalıştığı için düşüş olması gerekenden misli misli fazla gerçekleşiyor. Son düşüşte açığa satışçıların düşüşün restleşmesinde yine büyük rolü olduğu gelen bilgiler arasında. Seans durdurma, açığa satışçıları açıkta kalma korkusuyla dizginleyebilecek bir yöntem olarak nitelendiriliyor. Bahçuvan da seans durdurmanın ugyulanabileceği kanaatinde.

İşte HABERTURK.COM’un uzmanlardan aldığı yanıtlar…

Delta Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Figen Özavcı

DÜŞÜŞ MANTIKSIZ; DURGUNLUK SORUNU YOK, LİKİDİTE SORUNU VAR

Merkez Bankası’nın son politika kararları piyasalar ve birçok uzman tarafından yanlış anlaşıldı. Sanki Merkez Bankası’nın faiz indirimi ve zorunlu karşılık oranlarını düşürme kararlarını bir durgunluk korkusuyla yaptığı düşünüldü. Halbuki Erdem Başçı’nın açıklamaları bu çok net bir şekilde gösteriyor ki kararların nedeni bir durgunluk korkusu değil, Avrupa’da oluşan bir likidite sorunu.
Çünkü son gelişmeler üzerine Avrupa’da bir kaos senaryosu çalışmaya başladı. Bankalar birbirinde ne kadar Yunan tahvili olduğunu bilmediği için aynen 2008’deki subprime mortgage krizinde olduğu gibi birbirine güvenmiyor ve kredi hatlarını kapatıyor. Yani birbirine borç vermiyor. Bu da bir likidite sorunu yaratıyor.

Ayrıca geçen haftanın son günlerinde 2008 krizinde yumuşak geçişi sağlayan ABD’den Avrupa’ya (FED’ten Avrupa Merkez Bankası’na) swap hattını bu defa açmayacağını söylediği yönünde bir dedikodu yayıldı.

Fakat bunların hiçbirinin olmayacağı ve piyasalara merkez bankaları tarafından likidite verileceği ortaya çıkmış oldu.

Dolayısıyla Merkez’in kararı aslında bu riske yönelikti. Durgunluğa yönelik değil.

Şimdi tekrar başa dönmüş olduk. Yani nedir? Piyasalarda likidite bolluğu yaşanacak.

Fakat bu süreçteki yanlış algılama, Merkez’in kararının sebebiyle ilgili bir iletişim kazası yüzde 12 düşürdü İMKB’yi.

SEANS DURDURULMALI
Bu sorunu çözmek için bence düzenleyici kurumlar harekete geçmeliydi. Hâlâ da geçmeliler. Diğer ülkelerin borsalarında bu türden yanlış anlama dönemlerinde veya algılamaların paniğe dönüştüğü durumlarda tedbir olarak borsa seansları kapanır. Sonuçta Türkiye’de de bir kriz sözkonusu değil. Eğer seans durdurulursa insanlara daha sağlıklı düşünme ve gerçek manzarayı görme fırsatı yaratılmış olur. Çünkü mevcut durumda yatırımcıların doğru fiyat algısı kayboluyor.

bu nedenle İMKB yönetimi, seans durdurmayı bir tedbir olarak gözönüne almalı. Sonuçta son dalgalanmada da Kore, İsrail gibi ülkeler seansı durdurdu ve bu yöntem dışarıda çok sıklıkla kullanılan bir tedbir.

Borsa Yatırımcıları Derneği (BORYAD) Başkanı Ali Bahçuvan

“BORSA KAPATMALARI PANİĞİN ÖNÜNE GEÇER”
Bahçuvan, global piyasalardan kaynaklanan panik ortamlarda borsaların geçici bir süreliğine kapatılabileceğini bunun ise küçük yatırımcının daha fazla zarar görmesinin önüne geçeceğini dile getirdi. Yarım saatlik ya da 15 dakikalık işlem kapatmalarının ABD, Güney Kore ve diğer bazı ülkelerde uygulandığına işaret eden Bahçuvan, “Panik geçene kadar bunların uygulanması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

ABD’de yaşanan tombul parmak örneğini de veren Bahçuvan, bu gibi durumlarda dahi piyasaların kapatıldığını aktardı. Yalnız Türkiye’de 10-15 senedir böyle bir uygulamanın bulunmadığını aktaran Ali Bahçuvan şunları aktardı:
“2008 krizinde bile böyle bir uygulama İMKB’de yapılmadı. Bizde piyasaların bütün gelişmelere açık olduuğ imajı yaratılmaya çalışılıyor. Ve dışardan hiçbir müdahalede bulunulmuyor. En son 1998 yılında yaşadığımız büyük depremde kapalı günler yaşadık. Ondan sonra da teknik nedenler dışında hiçbir müdahalede bulunulmadı.
Açıkçası bizim piyasamız bazen çok panik yaşayabiliyor. Birden hızla rekorlar kırarken, bazen de sert düşüşler yaşayabiliryor. Buyüzden Amerika bunu yapıyorsa biz de yapabiliriz. Bunun bir müdahale olarak değerlendirilemeyeceğini düşünüyorum. Amaç oradaki panik psikolojini kırmak. Durdurmanın amacı budur. Nihayetinde fiyatlar gitmesi gereken yere gidecektir. Kısa vadeli de olasa yatırımcıların hissseleri çok ucuza alıp çok ucuza satmalarının önüne geçilmiş olunacak.

“BAŞBAKAN KONUŞURSA KAN KAYBI AZALIR”
Tabii burada en önemli görev Başbakan’a geçiyor. Başbakan’ın açıklamaları gerçekten piyasalar tarafından en son yaptığı açıklamaların ardından daha da izlenir oldu. O yüzden bu kan kaybını azaltır diye düşünüyorum. Çünkü, piyasalarda kimin güven katsayısı yüksekse onun tarafından yapılan açıklamalar daha etkili oluyor. Bu yüzden Başbakan’ın açıklamaları çok büyük öneme sahip. Yani hükümetin bu durumda hasta çocuğu iyileştirmek için biraz daha aktif olması gerekiyor.
Ayrıca, borsadaki mağduriyet sorunlarının çözülmesi de bir çok yatırımcıyı tekrar piyasaya çekecek ve bu da piyasaya para girişinihızlandıracaktır.”

kaynak

http://ekonomi.haberturk.com

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir