Ana yön aşağıya döndü fakat bu hafta….

Ana yön aşağıya döndü fakat bu hafta tepki haftası olabilir 

ABD’de düşük faize devam:

Önceki haftasonu S&P’nin ABD’nin notunu düşürmesiyle başlayan türbülans, not indirimi sırası Fransa’da spekülasyonlarıyla derinleşti. Gelen her olumsuz haberin paniği körüklediği borsalarda volatilite son zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. S&P’nin ABD’nin notunu kırmasıyla ilgili detaylı yorumumuzu geçen hafta yaptığımız için bu konunun ayrıntılarına bu hafta girmiyoruz. Zaten bu haberin etkisinin artık fiyatlara tam olarak yansıdığını da düşünüyoruz. ABD’de not indiriminin ardından geçtiğimiz hafta yaşanan en önemli gelişme hiç şüphesiz ki FED’in faiz oranını 2013 ortalarına kadar şuan ki düşük seviyelerde tutacağını açıklaması oldu. Daha önce kendini bir takvimle sınırlamak istemeyen FED bu konuda uzunca bir süre ya da uzatılmış bir süre ifadelerini kullanırken, ilk defa kendisini bir tarihle bağlaması önemli bir adım olarak yorumlandı. FED’in bu kararı almasında, şuana kadar atılan adımların ekonomik büyümeyi ve istihdamı destekleyememiş olması etkili oldu. Karar dolarla borçlanıp diğer yatırım araçlarına yatırım yapan carry trade olarak adlandırılan işlemlerin yeniden yaygınlaşmasını sağlayabilir ve bu durum da çok kısa vadede olmasa da önümüzdeki günlerde etkisini gösterebilir.

AB bankaları spekülasyona açık:

ABD cephesinde not indirimi ve ardından düşük faiz sürecinin devam edeceği mesajlarının verilmesinin ardından, geçtiğimiz hafta gözler yeniden Avrupa’ya döndü. ABD’nin ardından S&P’nin Fransa’nın da notunu indirebileceği spekülasyonları borsalarda sert satışlara neden oldu. Ardından Moody’s, Fitch ve S&P’den Fransa’nın AAA olan notunun tehlikede olmadığına dair açıklamaların gelmesi yatırımcıları bir miktar rahatlatsa da Asya’da bir bankanın Fransız bankaları ile kredi kanallarını kapattığı haberi yeni bir bankacılık krizimi doğuyor şeklinde yorumlandı ve başta banka hisselerinde olmak üzere borsalarda sert satışlara neden oldu. Endişelerin kaynağı konumuna gelen  Societe General batacak mı endişelerinin atlatılmasıyla haftanın son günü bir miktar rahatlama sağlandı. Bu süreçte Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) başta İtalya ve İspanya olmak üzere bono alımlarına hız vermesiyle faizlerin yönünü aşağı çevirmesi önemli bir rahatlama sağladı. Eğer AMB’nin bu hareketini ilerleyen günlerde de tekrarlayacağı ve bankacılık sektörü her zora girdiğinde bono alımları başta olmak üzere bankacılık sektörünün ihtiyaç duyacağı likiditenin AMB tarafından sağlanacağı algısı oluşursa bankacılık sektörü kaynaklı panikler daha kolay ve daha az hasarla atlatılabilir. Bu nedenle AMB’nin ilerleyen günlerde atacağı adımları izlemekte fayda var.

Merkel ile Sarkozy görüşecek ama…

Bu haftanın önemli gündemlerinden biri de salı günü gerçekleştirilecek olan Merkel-Sarkozy görüşmesi. Biz buradan somut bir karar çıkmasını beklemediğimizi belirtmek istiyoruz. Bu nedenle Salı günü buradan çıkabilecek bir karara bel bağlayarak alım yapılmasını doğru bulmuyoruz.

Japonya beklenenden daha az daraldı:

Bu sabah Asya piyasalarına moral veren önemli bir gelişme de Japonya’da ekonominin beklentilerin altında daralma göstermesi. İkinci çeyrekte %2,6 oranında daralması beklenen Japon ekonomisinde küçülme %1,3 oranında kaldı. Beklentilerden iyi gelen bu rakamlar sonrası Asya tarafında endekslerin haftanın ilk gününü yükselişlerle tamamladığını görüyoruz.

Resesyon: İsmi bile korkutuyor:

İlerleyen günlerde piyasaların izleyeceği veriler arasında öne çıkacak olanların, büyüme ile ilişkilendirilebilecekler olduğunu düşünüyoruz. Küresel piyasalarda bir resesyon korkusu başlamış olsa da bu korkunun tam olarak fiyatlara yansıdığını söylemek zor. Eğer gelecek veriler bu korkuları teyit edecek ve resesyon beklentileri ve derinliği hakkındaki endişeler artacak olursa hisse senedi fiyatlamalarında bu rakamların dahi iyimser kaldığını görebiliriz. Bu nedenle bu hafta açıklanacak kapasite kullanımı, sanayi siparişleri, harcamalar, işsizlik başvuruları gibi veriler daha dikkatli takip edilmeli.

Bu hafta açıklanacak verilerden ön plana çıkanlar: 

15 Ağustos  2011 Pazartesi:

•          10:00 –  Türkiye Mayıs Ayı İşsizlik Oranı

•          15:00 – Türkiye Ekonomi Koordinasyon Kurulu Toplanacak

•          15:30 – ABD Ağustos Ayı Empire İmalat Endeksi

•          17:00 – ABD Ağustos Ayı NAHB Konut Piyasası Endeksi

16 Ağustos  2011 Salı:

•          09:00 – Almanya 2. Çeyrek GSYH – Mevsimsel Düzeltilmiş

•          12:00 – Euro Bölgesi 2. Çeyrek GSYH – Mevsimsel Düzeltilmiş

•          15:30 – ABD Temmuz Ayı Yeni Konut Başlangıçları

•          16:15 – ABD Temmuz Ayı Sanayi Üretimi

•          16:15 – ABD Temmuz Ayı Kapasite Kullanım Oranı

17 Ağustos  2011 Çarşamba:

•          12:00 –  Euro Bölgesi Temmuz Ayı TÜFE

•          15:30 – ABD Temmuz Ayı ÜFE

18 Ağustos  2011 Perşembe: 

•          15:30 – ABD Temmuz Ayı TÜFE

•          15:30 – ABD Haftalık İşsizlik Başvuruları

•          17:00 – ABD Temmuz Ayı Öncü Göstergeler

•          17:00 – ABD Ağustos Ayı Philadelphia FED İmalat Endeksi

•          17:00 – ABD Temmuz Ayı Mevcut Konut Satışları

19 Ağustos  2011 Cuma: 

•          09:00 – Almanya Temmuz Ayı ÜFE

İMKB 30 TEKNİK ANALİZİ         :

İMKB’DE önceki hafta başlayan düşüş geçtiğimiz hafta da panik havasında devam etti. Son yılların en yüksek volatilitelerinden birinin yaşandığı hafta da İMKB 30’da kayıplar bir ara 10 bin puana yaklaşırken, haftalık kayıp 5 bin puan civarında oldu. Gün içlerinde 60,000 altına sarkılmasına karşın, bu bölgen güçlü destek oluşturduğunu ve bu seviye altında alımların hızlandığını gördük. Özellikle son birkaç günlük harekete baktığımızda endeksin bir dip oluşturma eğiliminde olduğunu görüyoruz. Bu durum endekste bir tepki potansiyelini artırıyor. Zaten son birkaç gündür yorumlarımızda da bu tepki ihtimali üzerinde duruyoruz. Bu tepkinin devam edebileceği ve en sert dirençle karşılaşmasını beklediğimiz seviyelerden ilki 64,500/65,500 aralığı. Bu seviyelere doğru olacak bir hareket tepki için pozisyon alanlar tarafından nakde geçiş için kullanılabilir ve bu seviyelerden yeni bir geri çekilme gelebilir. Tepkinin devam edebilmesi için endeksin 61,500 üzerinde tutunabilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu nedenle olası bir gerilemede bu seviyenin altına sarkılacak olursa yukarı yönlü pozisyonların kapatılması gerektiği kanaatindeyiz. Endeksteki tepkinin devam etmesi ve 65,500’ün de aşılması durumunda yükselişin 69,500 civarına kadar devam etmesi beklenebilir. Bu bölge şuan ki stratejimiz içinde endekste görülmesini beklediğimiz en yüksek seviyeleri işaret ediyor. Bu hafta bu seviyelere doğru olacak bir harekette nakde geçmek gerektiğini düşünüyoruz.

Son olarak endeksteki verilere karşı hassasiyetin ve volatilitenin geçtiğimiz haftaya göre azalmasını beklesek de yine de ortalamanın üzerinde bir oynaklık görmemiz muhtemel. Bu nedenle özellikle gün içi kısa vadeli ve dar hedefli pozisyonlarda mutlaka stop loss bulundurulmalı ve oluşabilecek ani fırsatlarda kullanabilmek için bir miktar nakit mutlaka kenarda tutulmalı diye düşünüyoruz.

USD/TL TEKNİK ANALİZİ               :

Geçtiğimiz hafta piyasalarda yaşanan kargaşa Dolar/TL kurunda da 1,80 seviyesinin test edilmesini sağladı. Böylece kurda en kritik seviyelerden biri bu harekette görülmüş oldu. Kurdaki bu hareketlilik TCMB’nin de adımlarını hızlandırmasına neden oldu ve TCMB uzun bir aradan sonra yeniden döviz satış ihalelerine başladı. Kurda teknik ve temel dinamiklere baktığımızda 1,80 üzerindeki hareketlerin kalıcı olma ihtimalini düşük görüyoruz. Bu nedenle kur için son dönemde sürekli vurguladığımız “düşüşler alım fırsatı” stratejimizi bu haftadan itibaren “yükselişler satış fırsatı” olarak değiştiriyoruz. Bu nedenle fiyatların 1,80 civarına yaklaşması ya da 1,80’i aşması durumunda kademeli olarak döviz pozisyonlarının azaltılması gerektiğini düşünüyoruz. Kurda teknik olarak ilk etapta 1,72 civarına kadar bir geri çekilme bekliyoruz. Önümüzdeki birkaç aylık dönemde ise bu gerilemenin 1,62-1,66 aralığına kadar olması beklenebilir. Bu yönde bir gerileme olması durumunda yeni değerlendirmeler yapacak olmakla birlikte yıl sonu hedefi olarak kurda bu seviyeleri öngörüyor ve bu seviyelerin de altına sarkma olasılığını düşük görüyoruz.

 Üzeyir DOĞAN
Kapital Menkul Değerler A.Ş.

Türev Araçlar Birimi / Uzman

Tel: 0212 330 04 70
Fax: 0212 330 0 369

www.kapitalmenkul.com.tr
[email protected]

UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danısmanlıgı kapsamında degildir. Yatırım danısmanlıgı hizmeti; Aracı kurumlar, portföy yönetim sirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müsteri arasında imzalanacak yatırım danısmanlıgı sözlesmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kisisel görüslerine dayanmaktadır. Bu görüsler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar dogurmayabilir.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir