İMKB’de Hisse Senedini Belli Süre Tutana Ödül

Merkezi Kayıt Kurumu yöneticisi Yakup Engincan, Ekim ayından başlayarak hisse senedini belli süre elinde tutanların ödüllendirileceği bir sistemi başlatacaklarını açıklıyor. “Müşteri ortağımız, ortağımız müşterimiz olacak” sloganıyla gündeme gelecek uygulama ile halka açık şirketlerin ortakları için ürün ve hizmetlerinde indirimler ile özel promosyonlar uygulamaya başlayacaklar. Bu uygulama belli süre hisse senetlerini ellerinde tutanların ödüllendirilmesi sonucunu getirecek.

Merkez Kayıt Kuruluşu yöneticisi Yakup Engincan, arkadaşımız Jülide Yiğittürk Gürdamar”a  İMKB”de halka açık şirketlerle, yatırımcılar arasındaki bağı kuvvetlendirici çalışmalar başlattıklarını, özellikle yeni Türk Ticaret Kanunu’nun hayata geçmesiyle Türkiye sermaye Piyasasıyla ilgili sürekli yeni projeler üretmeye devam edeceklerini açıklıyor.

Engincan, hisse senetlerini belli bir süre elinde tutan yatırımcılara Ekim ayından başlayarak ortak promosyon kampanyaları yapacaklarını belirterek, başlatacakları kampanyanın sloganının “müşteri ortağımız, ortağımız müşterimiz olacak” diye niteliyor. Bu kampanya ile bir yandan yerli yatırımcıların hisse senedini ellerinde tutmasının süresini artırırlarken, bir yandan da bu kampanyalarla binlerce yeni yatırımcı çekeceklerine inancını belirtiyor.

Ergincan, kampanyaların işleyişiyle ilgili bilgi verirken, “Mesela dayanıklı tüketim malı üreten şirket, iletişim ve teknoloji şirketi yada turizm  şirketi gibi şirketler,  elinde hisse senedi olan ortakları için ürün ve hizmetlerinde indirim, çekilişlerle ödüllendirmeler yapabilecekler. MKK bu noktada ortak ve şirket arasında iletişim köprüsü görevi üslenerek, yatırımcıların başvurularını elektronik ortamda toplayacak, tüm hesapları şirket adına yapıp gerekli bilgileri ilgili taraflara aktaracak.” Bilgisini verdi.

Merkezi Kayıt Kuuruluşu 2001 yılında Takasbank, İMKB, Aracı kuruluşlar Birliği ve Altın Borsası ortaklığıyla kurulmuş bir Anonim şirket. Yönetim kurulunda SPK’dan bir üye İMKB ve Takaüsbank’tan 2′şer üye, Altın Borsası ve Aracı kurumlardan da bir üye bulunuyor.Ergincan, şirket genel kurulları dahil bir çok işlemin yeni dönemde TTK’nın yürürlüğe girmesinin ardından elektronik ortamda  yapılabileceğini belirtiyor.

Ergincan’ın Ekim ayından itibaren başlatacaklarını açıkladığı “Promosyon” kampanyalarının yerli yatırımcıların ellerinde hisse senedi tutma sürelerini de değiştirmesi ve süre uzanımına gitmeleri sonucunu doğuracağını söylemek yanlış olmaz.

2000′li yıllarda İMKB’de yerli ve yabancıların hisse senetlerini ellerinde tutma sürelerine baktığımızda şu sonuçla karşılaşıyoruz. Yıllara göre yerli yatırımcılar hisseleri en az ortalama 28 gün en çok ortalama 37 gün tutmuşlar. Buna karşılık yabancılar aldıkları hisseleri en az 2008 yılında ortalama 231 gün tutarlarken, 2010 yılında bu süre en çok 341 güne yükselmiş. 2010 yılında yabancılar 64 milyarlık toplam hisselerine 2.8 kat devir yaptırıp toplam 131 milyarlık işlem yaparlarken, yerliler 31 milyarlık toplam hisselerine 22 kez devir yaptırıp toplam 718 milyarlık işlem yapmışlar.

MKK’nın yeni  promosyonlu uygulamalarının bir yandan yeni yatırımcıları İMKB’ye  çekerken bir yandan da şüphesiz yerlilerin  hisse senetlerini elde tutma sürelerini artırıp, devir işlemleri azaltacaktır.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir