Yarını için plan isteyen kent Çanakkale

“Üreten kentler anlatıyor” çalışmalarından 12.’sini Çanakkale ziyaretiyle gerçekleştirdik. Önce sanayi  odasında sohbet yaptık, sonra Gestaş’ı ziyaret ettik. Ardından kentteki önemli sanayi kuruluşlarından üretim bilgileri aldık. Kent sanayiden tarıma, tarımdan turizme, turizmden enerjiye önemli imkanlara sahip. Ancak, kentin 1/100.000’lik planı olmaması engeller yaratmış. Sanayiciler master planın hayata geçmesiyle önemli gelişmeler sağlayacağı düşüncesindeler.

Gazeteniz DÜNYA’nın “Üreten kentler anlatıyor” dizisinin 12 ili Çanakkale oldu. Çanakkale TSO’nun ev sahipliğinde önce kentin sanayicileriyle birlikte olup kentle ilgili değerlendirmelerini aldık. Ardından Gestaş’tan  kentte denizin kullanımı için yaptığı çalışmalar konusunda bilgi aldık. Kentin önemli sanayi kuruluşlarından Çanakkale Seramik,  Damlama sulama fabrikası İSKO, Doğtaş, Dardanel ‘in fabrikalarını ziyaret edip üretimleri ile ilgili bilgiler aldık.

Çanakkaleli sanayiciler illerinin önemli potansiyeline 1/100.000’lik planının olmaması nedeniyle stratejik üstünlüklerini yeterli olarak hayata geçiremediklerini belirtiyorlar. TSO Başkanı Bülend Engin, ” Türkiye’de şu anda bir değişim var, Çanakkale’de  1/100.000’lik master planını yaparak bu değişime uyacak girişimlerde bulunabilmeli” düşüncesini ortaya koydu. Engin, kente gelecek rantçı olmayan yatırımcıları sırtlarında taşımaya hazır olduklarını da belirtti.

Sanayi Odası yöneticileri projeye dayalı çalışmalar yapma karında olduklarını belirterek, 60 milyon liralık yatırımla kente 500 yat kapasiteli bir marina kazandırılması, kentin semboli Aynalı çarşının ve kongre-sergi merkezinin geliştirilmesiyle bir iş merkezinin kurulması projelerini iki yılda tamamlama amacında olduklarını açıkladılar.

Çanakkale, Türkiye’nin 81 ili arasında rekabetçilik sıralamasında 33. sırada yer alıyor. Alt endekslerden Beşeri  sermaye ve yaşabilirlik endeksinde 27., Markalaşma ve yenilikçilikte 35., Ticari Beceri ve  üretim potansiyelinde 25. Erişebilirlikte ise 39. Sırada yer alıyor.

Çanakkale 800 kilometre sahil şeridi ve önemli tarım arazisine sahip bir kent. Kentte master plan olmamasının sanayi, turizm, tarım ve konut alanlarını uygun bir şekilde planlanmasını engellediğini   belirten sanayiciler,  bir an evvel valilik, belediye ve sivil toplum kuruluşlarının içinde yer aldığı çalışmayla hazırlanacak master planın  Ankara’nın onayına sunularak hayata geçirilmesinin zorunluluğunu belirtiyorlar.

Kentin havaalanının mevcut OSB’de 6 metreden yüksek yapıya müsaade etmediğini bunun sorun yaratığını belirten sanayiciler,  hem havaalanının geliştirilmesi pistinin uzatılması gerektiğinin altını çiziyorlar. Hem de 1000 dönümlük OSB’nin yeterli olmadığını,  yeni ve önemli yatırımlara fırsat verebilecek yeni bir OSB’ye ihtiyaçları olduğunu ortaya koyuyorlar.

Çanakkale hem tarım-hayvancılık ve gıda sanayinde önemli imkanlara sahip olan bir il. Çanakkale hem şu anda önemli sanayi kuruluşlarına sahip hem de bu alanda yeni yatırımcıların gelmek istedikleri konumda. Hem tarihi ve turistik açıdan henüz tam yararlanamayan bir önemli imkanları olan bir il. Hem de yenilenebilir enerji konusunda önemli fırsatlarından sadece bir kısmından yararlanılıyor. Kent stratejik konumu itibariyle de Ege ve Marmara’yı birbirine bağlayan özelliği de taşıyor. Dün ve bugün gazetemizde yurt haberlerimizin Çanakkale haberleri kentin bu imkanlarını ve yarın için kentin gelişmesinde master planının önemini ortaya koyuyor.

Çanakkaleli sanayiciler kentin bugün bazı önemli markalara sahip, bazı önemli sanayi kuruluşlarına sahip olmasına karşın, potansiyelinin çok daha yüksek olduğunu  “marka kent” olabilecek özellikler taşıdığını düşünüyorlar. Hem sanayi alanında gelişmeler olabileceğini, hem çok önemli tarihi-turistik özelliğinin gelişebileceğini, hem de tarım ve gıda sanayinde önemli imkanlara sahip olduğunu  belirtiyorlar. Kentin 1/100.000’lik planının hazırlanıp onaylanmasının ardından kentin önemli bir gelişme göstereceği konusunda görüş birliği içersinde olduklarını ortaya koyuyorlar.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir