Jackson Hole Toplantısı Sonrası Altın’da Yeni Rekorlar Görülebilir

Bugün, tüm küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke’nin Jackson Hole’de dünya Merkez Bankası liderleriyle yapacağı toplantıya odaklanmış durumda. Hatırlanacağı gibi,  geçtiğimiz yıl ki Jackson Hole toplantısından 600 milyar dolarlık tahvil alım programını ile piyasalar geçici de olsa nefes almıştı. ABD ekonomisinde ki yavaşlama sinyallerinin artmış olması, piyasaları bu yıl da benzer türde bir beklentiye itiyor. Ancak, her ne kadar, piyasalar da yeni bir tahvil alım programı fiyatlanmış olmasına rağmen, bana göre, FED, 3. bir tahvil alım programı sinyalini vermeyecek gibi gözüküyor. Bunun en önemli nedeni, ABD’nin borçlanma maliyetlerinin düşük seviyelerde seyretmesi, Fed’in QE3’e gitmesini zorlaştıracak faktörlerden biri olarak görülüyor.

Capital Economics’in ABD ekonomistlerinden Paul Dales’a göre, Konut ve imalat sektörlerindeki yavaşlamalar devam ediyor. Diğer yandan, IMF’nin hafta içinde, küresel ekonomik göstergelerin bozulmaya başladığına yönelik açıklamaları ise, ülke liderleri üzerindeki baskıları artırmış durumda. IMF Dış İlişkiler Direktörü Yardımcısı David Hawley ise, fonun gelecek ay yayınlayacağı raporunda muhtemelen, ekonomiye ilişkin beklentilerde  düşüşlerin olduğuna işaret edileceğini belirtti.

Güvenli liman Altının onsu ise, % 9’luk bir düzeltme ile bugün tekrar yükselişe geçti. Bugün ki Fed toplantısı sonrası, 3. bir tahvil alım porgramı başlatılması durumunda, bollaşan paranın yönünün tekrar Altına gitmesi kuvvetle muhtemel olmakla birlikte, piyasalar tarafından olumsuz görüşlerin ön plana çıkması Altını tekrar 1900’lü seviyelere yükseltecektir.

http://bigyatirim.blogspot.com/

Dr. İsmet DEMİRKOL

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir