Seans İçinden – 7 Eylül 2011

16:50

Dış piyasalar çok olumlu. Avrupa borsalarındaki artışlar neredeyse yüzde 4’e yaklaşıyor. Alman mahkemesi kararları buna katkıda bulundu. Bizim piyasa ise düne göre yüzde 0.40 yukarıda. Daha önceki yorumumda belirttiğim üzere, 55 bin ile 55.450 aralığındaki boşluk az önce gelen satışlarla dolmaya başladı. Tahminen endeks 55 bin civarında destek oluşturacaktır. Şu an aslında dış piyasalardaki yükselişe kayıtsız kalan bir borsa görünü sergileyen İMKB100 için aslında durum öyle değil. Özellikle dış piyasalarda geçen hafta çok sert düşüşler olurken biz çok iyi dayanmıştık. Bu nedenle birebir dış piyasalarla hareket etmiyoruz. Bu manada, bizim kendi iç dinamiklerimize göre yaptığımız yukarı yönlü hareketler daha istikrarlı görünüyor ve teknik analiz kuralları açısından bakıldığında görünüm oldukça uygun. Yani istikrarlı yükseliş görüntüsü izliyoruz. her ne kadar az önce bir miktar satışla endeks gerilemiş olsa da teknik dinamikler, bu bekleme ve yatay hareketin daha hızlı bir yükseliş için güç toplanıldığına dair sinyal olarak algılanmalı.  Özellikle 54.750 seviyesine kadar bir gerileme ve burada destek bulup, sonra yukarı hareket yapma şeklindeki bir atak endeksi 57-58 bin aralığına taşır. Biraz sonra dış piyasalarda aşağı yönlü bir düzeltme beklenebilir. Çünkü dow hızlı açıldı ve bir geri çekilem yapar. Bu sırada bizim endeks de 54.750 seviyelerini test edebilir ama yarın çok önemli bir gün ve genelde piyasalar Obama ve Trichet’i umutlu bekliyorlar.  Eğer beklentilere çok ters açıklamalar (OBAMA ve TRICHE’den) gelmezse briacık güneşli günler yaşayacağız. Ama orta vadedeki görüntü karanlık. BU Avrupa borç sorunu gittikçe kötüleşen bir hastaya benziyor. Bugünlük bu kadar, sağlıcakla kalınız.

 

11:55

Piyasalar dış piyasalardaki olumlu havanın etkisiyle güzel açıldı. İMB100 endeksi yüzde 1’in üzerinde değer kazanmış durumda ve 55.500 civarında hareket ediyor. Güne 55.750 seviyelerinden başlamıştı ve o saatten bu yana sadece 300-350 puanlık bir marjda hareket ediyor. yabancı kurumlardan gelen olumlu öneriler sonrasında teknik olarak 55 binde bulunan Fibonacci yüzde 50 geri dönüş çizgisi de yukarı kırılmak üzere. Bu seviyeden sonra endeks büyük olasılıkla 57-58 bin aralığını önümüzdeki 1-2 hafta içinde test edebilir. Fakat 58 binin tekrar yukarı aşılıp-60-65 bin aralığına gidebilmesi için özellikle avrupa’da işlerin düzeldiğine dair sinyallerin güçlenmesi gerekir. Yarın Obama’nın açıklayacağı plan ve Avrupa Merkez Bankası’nın faiz kararı bu bağlamda çok önemli olacaktır. Hem Amerikan hem de avrupa borsalarına baktığımızda, en azından Amerika cephesinde bir umut var ve Obama planının satın alındığını söyleyebiliriz. Sabahki yayında DAX endeksindeki artışa dikkat çekerek sanki Avrupa borsaları bir faiz indirimini satın alıyor yorumunu yapmıştım. Global MEnkul Değerlerden Gökhan Uskuay trichet’in bu tür bir yola girmeyeceğini savundu. kendisine aslında hak veriyorum. Ama piyasaların bir anda yeniden olumluya dönerken artış oranlarının yüzde 2.5’ları bulması da “acaba bir sinyal mi alındı” sorusunu beraberinde getiriyor.

Bu sabah JP Morgan’dan gelen yoruma göre, Merkez Bankası’nın bu ayki PPK toplantısında faizleri değiştirmesi beklenmiyor. zaten Merkez bankası’nın dün yaptığı toplantıda enflasyonun biraz yükseleceği belirtildiği için bu şartlarda yeni bir faiz indirimi pek istenen birşey olmaz. Dolayısıyla bizim tahvil faizlerinin 7.65 – 8.00 arasında kalmasını bekleyebiliriz.  Dolar 1.7545 seviyesinde işlem görüyor ama şu anki olumlu hava ile 1.73’lere kadar gerilemesi mümkün.

Hisse senetlerinde kağıt bazında iyi hareketler var. Genelde hisselerdeki pozisyonlar korunabilir. Altın ise düşmeye devam ediyor ve gramı 103 Tl seviyesinde bulunuyor. Eğer 98-100 aralığına gelirse orta ve uzun vadeli olarak portföylerde yerini almalı. Endeksin bugün 54.500’ü destek yaparak 55.250 üzerinde bir kapanışı deneyeceğini söyleyebiliriz. Fakat 55 bin ile 55.450 aralığında boşluk oluştuğu için bu boşluğu dolduracak şekilde zayıf hacimli bir gerileme söz konusu olabilir. Bugün için çok ters bir gelişme durumunda stop-loss seviyesi ise 54.250’dir. O seviyeyi aşağı kırdıracak bir kötü haber gelirse, yeniden yorum geçerim. Bir sonraki yorumumu saat 16:50’de okuyabilirsiniz.