Altın Yılı

Bazı tahminciler 2000 dolar/ons sınırının bu yıl aşılacağını ve 2100?2300 dolar aralığında bir fiyata ulaşılacağını söylüyor.

Bundan yaklaşık iki ay kadar önce, altın fiyatları 1500 dolar/ons düzeyindeyken Servet Yıldırım’la CNBC-e’de yaptığımız ekonomi yorumlarından birinde yıl sonu için beklentilerin 1600 dolar/ons dolayında olduğunu söylemiştim. Bu eşik ağustos ayına girerken aşıldı ve 1900 dolar/ons fiyatının üzerine çıkıldı. Sonra bir düzeltme dönemi geldi ve altın fiyatı 1700 dolar/onsa kadar geriledi. Ardından 1900 dolar/ons sınırı tekrar aşıldı ve tekrar gerileme geldi. Bu yazıyı yazdığımda altın fiyatı 1840 USD/ons dolaylarında salınıyordu.

İnişler ve çıkışlar
Geçen iki aylık dönem altın için inişli çıkışlı bir dönem oldu. Yukarıda sözünü ettiğim televizyon yorumu sırasında birçok altın yatırımcısının böyle inişli çıkışlı bir dönem yaşanacağını söylediğini de vurgulamıştım. O da gerçekleşiyor.

Aşağıdaki tabloda 2008’den başlayarak yıl sonları itibariyle altın fiyatlarını dolar/ons cinsinden ilk sütunda sunuyorum. İkinci sütun bu fiyatların endeks haline getirilmesiyle oluşuyor. Üçüncü sütun yine yıl sonu kapanışları olarak İMKB 100 Endeksi’nin sonuçlarını, son sütun ise İMKB 100 Endeksi’nin 2008 sonu değerinin 100 olarak kabul edilmesiyle yaratılmış yeni bir endeksi gösteriyor.

Küresel krizin yayıldığı 2008 yılı sonunda 100 TL’sini altına yatıranlar 2011 yılının eylül ayı başında bu parayı 209 TL’ye çıkarmış bulunuyorlar. Hiç kuşkusuz faizlerin düştüğü, risklerin arttığı bir kriz ortamı için bu tablo hem yüksek hem de risksiz bir kazanç olması nedeniyle çok çekici bir görünüm sunuyor. Son sütuna baktığımızda 100 TL’sini 2008 sonunda İMKB’ye yatıranların paraları da 2011 Eylül başı itibariyle 207 TL’ye çıkarmış olduğu görünüyor. Yani ilk bakışta 2008 yıl sonunda 100 TL’sini altına yatıranla İMKB’ye yatıran arasında pek bir fark görünmüyor. İMKB 100 ilk iki yıl çok daha iyi bir performans sergilemiş olmasına karşılık 2011 yılında düşüş yaşamış bulunuyor. Buna karşılık yıl içinde iniş çıkışlar sergilese de altın sürekli olarak bir önceki yılın üzerinde tamamlamış. Hisse senedi yatırımının daha fazla kazandırabilmesi olasılığına karşılık önemli riskleri de var. Bunlardan birisi bütün hisselerin İMKB 100 Endeksi gibi hareket etmemesi. Bir başkası, yıl içinde iniş ve çıkışlarının altına göre daha hareketli olması.

Yıl sonunda altın kaç dolar olur?
Altın yatırımcıları ve uluslararası yorumcular şimdilerde 2011 yıl sonu için yeni tahminler açıklıyorlar. İki ay önce yaptığım işi tekrar yapıp bunları derledim topladım ve ortalama aldım. Bu çalışma, tahminlerin 2000 dolar/ons olduğunu gösterdi. Aslında bazı tahminciler 2000 dolar/ons sınırının bu yıl aşılacağını ve yıl sonunda 2100–2300 dolar/ons aralığında bir fiyata ulaşılacağını söylüyor.

Dolar ve euronun durumuna, maliye politikalarının daha da gevşetilmesi eğiliminin devam etmesine ve Çin başta olmak üzere birçok ekonominin hem kurumsal hem de bireysel yatırım olarak altına dönmeye başlamış olmasına bakılırsa yaşanan sert iniş ve çıkışlara karşın bu tahminler tutacak gibi görünüyor.

“Altın Yılı” ile ilgili 1 yorum

  1. Sayın Yaşar Hocam sizin ekonomi ile ilgili değerlendirmeleriniz ve yorumlarınız çok gerçekci sizden istirhamım altının durumu ne yönde. saygılar sunuyorum.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir