Fed’den ‘Hiçbir Çabadan Kaçınmayız’ Mesajı

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke, Minneapolis kentinde Minnesota Ekonomi Kulübü’nde ekonomistlere yaptığı konuşmada, ”Fed, fiyat istikrarı bağlamında istihdamın ve büyümenin yüksek oranlara geri dönmesine yardımcı olabilmek için herşeyi yapacak” dedi.

Bütçe açığını hızla azaltmanın ekonomideki toparlanmaya zarar verebileceği uyarısında bulunan Bernanke, ”Kısa vadede önemli bir mali konsolidasyon ekonomideki büyümenin ve istihdamın karşı karşıya olduğu dalgalanmalara yenisini ekleyebilir” ifadesini kullandı.

ABD’li siyasetçilerin elindeki önlemleri ”uygun biçimde kullanmaya hazır olduğunu” vurgulayan Bernanke, ABD Başkanı Barack Obama yönetimi ve Kongre’nin federal hükümetin finansmanını uzun vadede ”sürdürülebilir bir yörüngeye” oturtması gerektiğine dikkat çekti.

Siyasetçilerin, kısa vadeli mali kemer sıkma politikasını devreye sokarak ”ekonomideki toparlanmanın kırılganlığına önem vermemezlik yapamayacağına” işaret eden Bernanke, ”Konut sektöründeki zayıflık ve devam eden finansal dalgalanma, toparlanmanın yavaş seyretmesindeki iki ana sebep” dedi.

Bu yıl tüketici fiyatlarındaki yükselişin muhtemelen geçici olacağını ifade eden Bernanke, olağandışı zayıf hanehalkı harcamaları, Avrupa’nın borç krizinin desteklediği daimi finansal sorunlar ve ABD’nin uzun vadeli kredi notunun ”AAA”dan ”AA ” ya düşmesinin toparlanmayı aksatmaya devam ettiğini vurguladı.

ABD’de tüketicilerin resesyonun resmi olarak sona ermesinden bu yana iki yılı aşkın bir süredir ihtiyatlı davranmasına şaşırdığını belirten Bernanke, yüksek işsizlik, konut fiyatlarının düşmeye devam etmesi ve yüksek akaryakıt fiyatları gibi bazı unsurların tüketicilerin daha fazla harcamasının engellediğine işaret etti.

Bernanke, ”Tüketicilerin karşı karşıya oldukları birçok finansal baskı göz önünde tutulsa bile hanehalkları fevkalade tedbirli görünüyorlar” dedi.

ABD’de ekonomi yılın ilk yarısında yıllık yüzde 0,7 büyüdü. Hükümet, geçen hafta Ağustos ayında tarım dışı istihdamın artmadığını ve işsizlik oranının yüzde 9,1 olduğunu açıkladı.

Fed Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) faiz toplantısı 20-21 Eylül’de yapılacak.

Fed, 9 Ağustos’ta yaptığı toplantıda, yüzde 0-yüzde 0,25 aralığındaki gösterge faiz oranını 2013 yılı ortasına kadar korumayı planladığını açıklamıştı.

kaynak

http://www.ntvmsnbc.com/id/25248772/

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir