Obama’dan 450 Milyar Dolarlık Plan

ABD Başkanı Barack Obama, ülkesinin   ”ulusal bir krizle” yüz yüze olduğunu belirterek, vergi indirimi ve kamu harcaması içeren yeni istihdam paketini açıkladı.

Kongre’nin özel oturumunda konuşan Obama, yavaşlayan ABD ekonomisinin  canlandırılması ve yüzde 9,1 oranındaki işsizliğin düşürülmesi için yeni paketin   bir an önce onaylanmasını istedi.
 

Yeni paketin 447 milyar dolarlık bir maliyet içerdiği belirtiliyor.   Obama’nın, 2012′de yeniden başkan seçilme şansını artırması için hayati önem   taşıyan bu paketin Kongre’de onaylanması için, çoğunluğu ellerinde bulunduran   Cumhuriyetçiler ile zorlu bir mücadeleye gireceği ifade ediliyor.

 
Günlerdir beklenen konuşmasında Obama, Kongre üyelerine, “Bu paket   yavaşlayan ekonomiye bir hareket getirecek ve şirketlere, eğer yatırım yaparlarsa   ve istihdamı artırırlarsa, ürün ve hizmetlerini satacak müşteri bulacakları   konusunda güven verecek. Bu yüzden bu istihdam planını derhal geçirmelisiniz”   diye konuştu.
  

Obama’nın ekonomiyi canlandırma planı, işsizlik sigortası konusunda 49   milyar dolar, okulların modernize edilmesi için 30 milyar dolar ve ulaştırma   altyapı projeleri için de 50 milyar dolarlık bir maliyet içeriyor. Ancak paketin   en önemli maliyet kalemini, işçiler ve özellikle küçük işletmeler için   getirilecek 240 milyar dolarlık vergi indirimi oluşturuyor. Plana göre, istihdam   vergisi ve maaşlardan kesilen vergiler gelecek yıl yarı yarıya düşürülecek.
 

Bunların dışında  35 milyar dolar öğretmenler, itfaiyeciler ve polis   memurlarının işsiz kalmasını önlemek amacıyla kullanılacak. 15 milyar dolar boş   ve oturulamaz durumdaki evlerin yenilenmesi, 5 milyar dolar da dar gelirli   gençlerin ve yetişkin işçilerin desteklenmesi için harcanacak.
  

Obama’nın planına göre, 15 bin okul yenilenecek ve 280 bin öğretmenin   işsiz kalması engellenecek. Ayrıca, binlerce yeni öğretmen iş bulacak.
 

Anketlerde yüksek işsizlik nedeniyle oy oranının azaldığı görülen   Obama’nın yeni paketi, 105 milyar dolarlık bayındırlık işlerini de içeriyor. Buna   göre, eskimiş yollar ve köprüler onarılacak ve böylece işsiz yol işçileri de iş   bulmuş olacak.
  

Obama, plana karşı çıkan Cumhuriyetçiler’e de seslenerek, “Şimdi, siyasi   sirki bırakma ve ekonomiyi büyütmek için gerçekten bir şeyler yapma zamanı geldi”   dedi.
  

Barack Obama, ayrıca, Panama, Kolombiya ve Güney Kore ile de ticaret   anlaşmaları yapılması için engellerin kaldırılmasını istedi. Obama, “Eğer   Amerikalılar Kia ve Hyundai araba alabiliyorsa, ben de Güney Koreliler’i Ford,   Chevrolet ve Chrysler arabaların içinde görmek istiyorum. ‘Made in America’   damgası vurulmuş daha çok ürünün dünyada satıldığını görmek istiyorum” ifadesini kullandı.
 

Obama, 450 milyar dolarlık paketi vergi artışları, harcamalarda   kesintiler ve sağlık harcamalarını azaltarak finanse etmeyi planlıyor. Finansman   konusundaki ayrıntıların, ABD’nin uzun dönemli borçlarının düşürülmesiyle ilgili   önerilerle birlikte önümüzdeki günlerde açıklanması bekleniyor.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir