Seans İçinden – 9 Eylül 2011

11:50

Piyasalar genel olarak temkinli bir açılış yaptı. Obama planı oldukça iyi ve kapsamlı görünmesine rağmen, bu planın kongreden geçip geçmeyeceğine ilişkin endişeler nedeniyle şu an dış piyasalar dar bantta bir aşağı bir yukarı hareket yapıyorlar. Bizim borsa da düne göre yüzde 0.35 aşağıda 56.500 seviyesinde bulunuyor. Açılıştan bu yana hacmin çok zayıf olduğunu görüyoruz. DAX endeksi yüzde 1.53 aşağı ve bu durum aslında Avrupa borsaları için hiç iyiye alamet değil. Son zamanlarda biz de iyi bir yükseliş kaydetti. Bugün sabah 57 bin seviyelerine çok yaklaştık ama yeni bir yukarı hareket için hacim yetersizdi. Bu aşamada endeksin daha fazla yükseliş yapmasını beklemiyorum. En iyi ihtimalle 56-57 bin aralığında dalgalanır ama 55 bin – 55.500 aralığına  kadar bir geri çekilme yaptıktan sonra yükselişine devam etmesi daha sağlıklı bir görünüm oluşturacağı için,  bu aşamada yeni alım yapılmamalı. Kârda olunan senetlerde kâr realize edilerek yeniden alım için bir miktar gerileme beklenebilir. Son bir haftadaki yükseliş ivmesinin yavaşlaması normal olacaktır. Bu tür bir ortamda eğer siz biraz kâr realize ettikten sonra  57.350’nin üzerinde bir kapanış olacağını anlarsanız geç kalmış olmakla birlikte yeniden pozisyon alınabilir. Fakat bu olasılığı şimdilik düşük görüyorum. Çünkü beklentilerin birçoğu sonuçlandı. Şimdi PPK’nın bu ayki toplantısı beklenecek ama oradan faizde bir değişim beklemiyoruz. 20-21 Eylül’de de FED2in toplantısı var. Şimdi gündem yeniden Avrupa’ya ve Yunansitan’a kayabilir. Oradaki resim de pek iç. açıcı değil. Yalnız şunu da belirteyim ki, herkes kendi kararını verirken en azından 2-3 tane uzmanı okusun. Benim senaryom yukarıda anlattığım gibidir.  Genel görüşüm böyle olsa da kağıt bazındaki hareketler ayrı ayrı değerlendirilmelidir. Endekse duyarlı olmayan kağıtlar yükselişe devam edebilir. yani endeks geri çekilecek diye bütün kağıtların geri çekilmesi beklenemez. Bu yüzden kağıt bazında analiz yapmalısınız.

Bugün başka yorum geçemeyeceğim. Çünkü Konya’ya yolculuğum var. Pazartesi günü Paranın Rotası programında görüşmek dileğiyle..

ÖNEMLİ NOT: Yiğit Bulut Türkiye’Nin kredi notunun her an artırılabileceğini belirten bir yazı yazmış. Bu tür bir durum olursa hızlı yukarı hareket olur. O zaman kar realize etmek daha anlamlı olur ama kredi notu zamanlamasını yapmak kolay değil. Bu haberleri de göz önünde bulundurarak kendi kararlarınızı kendiniz verebilirsiniz.