Teknik Yorum 09.09.2011

 

Piyasalar dün Obama, Bernanke ve Trichet’den destek beklemişlerdi ve buna olumlu yanıt sadece Obama’nın 447milyar dolarlık kongreye sunduğu istihdam ve büyüme odaklı bir paketiyle karşılık aldı. Tabiki bunun asıl amacı Obama’nın kasım 2012 seçimlerini hedeflemesiyle birlikte 2. kez başkanlığı kazanma isteğinden ibaret. Bernanke tarafında ekonomiye destek anlamında pek fazla bir ses çıkmamasıyla birlikte AMB Trichet’in ise Euro bölgesine ilişkin açıklamalarında borç krizine yönelik belirsizliklerin son derece artmasıyla birlikte “enflasyon risklerinin de azaldığına” işaret etti. Böylelikle önümüzdeki dönemde borç krizinin tavan yaptığı bir dönemde en azından AMB’nın 1.5 puanlık bir faiz indirimi marjının olduğunu elindeki en etkili silah olarak kullanacağı anlamına gelmekte.

 

Bu açıklamalar uluslararası para piyasalarında ilk etki olarak dün 1.40 desteği sınırında hareket eden EURUSD paritesinde fiyatların aşağı yönlü hareket etmesiyle başladı. Dünkü analizimizde de bahsettiğimiz geçen yılın yaz aylarından itibaren başlamış olan orta vadeli yükselen kanal desteğinin 1.40 altına kırılmasıyla birlikte hız kazanacağı yönündeydi. 1.4026 seviyelerinde hareket eden 200 günlük HO seviyelerinden başlayan satışlar pariteyi 1.3870 seviyelerine kadar getirirken önümüzdeki hafta bu 200 günlük HO seviyesinin üstüne çıkmadığı durumda Euro’da büyük bir zayıflamanin önümüzdeki günlerde devamının gelmesini teyid etmiş olcağız. Paritede bugün en önemli destek 1.3840 olurken önümüzdeki hafta doların değerlenmesinin devamında ilk hedef 1.3436 olarak gözükmekte.

 

Yurtiçinde ise bugün gelen sanayi üretimi  temmuz ayında beklentilerin üzerinde %6.9 olarak gerçekleşti. Hızlı büyüme imalat sanayi sektöründe devam ederken 4. çeyrekten sonra aşağı yönlü bir ivmelenme beklenmekte. Hatırlanacağı üzere Temmuz başında TCMB’nın acilen yaptığı toplantı ile bu yılın geri kalan kısmı ile 2012 yılı içi öngörülen ekonomi politikalarındaki “algı değişikliğinin” hızlı büyümeden yumuşak bir geçişle yıl sonuna kadar %5 enflasyon hedefiyle birlikte 2012’de yine %5’den daha fazla bir büyümenin olmayacağı kanısı devam etmekte.

 

IMKB’de haftanın son gününde ilk seansta dünkü çıkışın ardından küçük çaplı kar satışları gözlemlenirken teknik anlamda 5 günlük HO’ların 22 günlük HO seviyelerini hafta ortasıdna yukarı kesmesi “AL sinyali” verirken önümüzdeki haftaya bu olumlu seyrin en azından 22 günlük HO seviyelerini kendisine destek yaparak yukarı yönlü ivmelenmenin devam etmesini bekleyebiliriz. Çok kısa vadede 58,200 ilk önemli hedef olurken geri çekilmelerde 55,000 ve 53,500 önemli destekler olarak izelenmeye devam edilecek.

Burak Gerçek
[email protected]
http://www.bilgeyatirimci.com/author/burak-gercek/

 

 

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir