Merkez’in ‘Zorunlu’ Kararı Ne Anlama Geliyor?

Bankacılık sektörü bu karardan nasıl etkilenecek?

Merkez Bankası’nın ekonomideki gelişmelere verdiği tepki gecikmiyor. Ekonomistlerle geçen hafta yaptığı toplantıda zorunlu karşılıklarda değişiklik sinyali veren Merkez Bankası, bu hamlesinde de gecikmedi. Zorunlu karşılıklarda yeni kurallar bugün itibarıyla devreye alındı.

TCMB 12 Eylül tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan bir tebliğ ile zorunlu karşılıklarda çeşitli düzenlemelere gitti. Buna göre, Türk Lirası zorunlu karşılıkların yüzde 10’a kadar olan kısmı dolar ya da Euro hesaplarda tutulabilecek. Böylece, genel geçer kuralların ve önceki düzenlemelerin işaret ettiğinin aksine, bankalar artık Lira yükümlülüklerine ayırdıkları zorunlu karşılıkları ABD Doları ve Euro cinsinden de tutabilecekler. Başlangıç olarak, yabancı para cinsinden hesaplarda tutulan karşılıklar lira hesaplarda tutulan karşılıkların yüzde 10’unu geçemeyeceği açıklandı.

İkinci olarak, vadesi 1 yıldan düşük mevduat benzeri kaynaklarda zorunlu karşılık yüzde 11.5’e çekildi. Bununla paralel olarak yabancı para cinsinden edinilmiş mevduat benzeri kaynaklardazorunlu karşılık oranı bir yıldan kısa vadeliler için yüzde 12’den yüzde 11.5’e düşürülmüş oldu. Vadesi 1 yıldan yüksek mevduat benzeri kaynaklarda zorunlu karşılık da yüzde 9.5’e indirildi. Buna ek olarak, bir yıldan uzun vadeli yabancı para cinsinden mevduat benzeri kaynaklar için de zorunlu karşılık oranı  yüzde 10’dan yüzde 9.5’e çekildi.

SEKTÖRÜ NASIL ETKİLEYECEK?
Peki bu değişikler ne anlama geliyor? Finansonline uzmanlarına göre, Merkez Bankası’nın yaptığı bu son değişiklik bankacılık sektörünün kârlılığını, düşük de olsa, olumlu etkileyebilecek. Kabaca bir hesapla TCMB’nin bu değişiklik ile yaklaşık 1.7 milyar TL’lik bir likiditeyi serbest bırakacağı görülüyor ve bu genişleme bankaların kârlılıklarına küçük de olsa olumlu etki edebilecek. (Yıllıklandırılmış olarak net kârın yüzde 0.5’inden daha düşük bir rakam.)

“KARAR BANKALARA ESNEKLİK SAĞLAYACAK”
“Merkez’in bu kararı daha çok bankalara esneklik sağlamak için” denilen aracı kurum değerlendirmesinde şu ifadeler yer aldı:
“Ekonomistimizin de belirttiği gibi TCMB’nin bu kararı genişlemeci bir harekete işaret ediyor, ve biz de kararın bankaların karlılıklarına da olumlu yansıyacağını düşünüyoruz. Ancak, bizce burada önemli olan nokta karlılık ya da parasal genişleme değil, bankalara sağlanan esneklik; artık bankaların hazine departmanları zorunlu karşılıkların yönetiminde çok daha rahat davranabilecekler.

YABANCI PARA SWAPLARI ÜZERİNDEKİ ETKİ DAHA BELİRGİN OLACAK!
TCMB’nin getirdiği bu esnekliğin etkilerinin nazım hesaplarda, özellikle para swaplarında daha belirgin olacağını düşünüyoruz. Bu değişiklikler 1) para swaplarına olan talebi azaltabilir (Türk bankaları burada çoğunlukla günlük likidite yönetimi amacıyla Lira’da uzun pozisyondalar), 2) bu swaplara olan talebin azalması da para swaplarının TL bacaklarının faizlerinin aşağı gelmesine yol açabilir. ”

kaynak

http://ekonomi.haberturk.com/finans-borsa/haber/668650-merkezin-zorunlu-karari-ne-anlama-geliyor

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir