Hisse Seçimlerim

 

Hisse Seçimlerim 

            Uzunca bir süredir hisse analizlerine vakit bulamamıştım. Daha önce Para Dergisi’nde yer yer hisse analizleri yapıyordum. Bunlardan da oldukça güzel dönüşler olmuştu. Son zamanlarda yeniden hisseler konusunda mailler almaya başladım. Uzun vadeli yatırım yapılabilecek hisseler konusunda gelen soruları olabildiğince cevapsız bırakmamaya çalışıyorum. Ama özellikle benden “SAT kurtul” cevabını almak için sorulan “ben A hissesini aldım zarardayım ne yapayım” sorularına ve çok manipülatif gördüğüm hisseler üzerine yorum yapmamayı tercih ediyorum.  Bu konuda da anlayışınızı bekliyorum.

          Geçtiğimiz hafta hisse analizli yapabilmek için zamanım oldu. İMKB 100 hisseleri içinde önümüzdeki 6 ay ile 12 ay arasında bir süre için yatırım yapılabilecek, temeli sağlam, fiyatı göreceli olarak düşük kalmış hisseleri bulmaya çalıştım. İMKB 100’deki hisselerden eleme yoluyla gittiğim bu çalışmada hisse sayısını 20 civarına düşürmek çok zor olmadı. Ama ideal bir portföy için bu sayıyı 5’e kadar düşürmek oldukça uzun zamanımı aldı. Bu hisseleri sizlerle paylaşmadan önce şunu belirtmek istiyorum. Bu hisseleri öneriyor olmam İMKB’de alım zamanı geldi olarak yorumlanmamalı. Şahsi görüşüm bu hisselerde de olmak üzere İMKB’de önümüzdeki günlerde alım için daha uygun seviyeler göreceğiz. Fakat 6 ila 12 ay arası bir vade için portföy kurma niyetindeyseniz, İMKB’de bir %15-20 civarında düşüş olabileceği ihtimaliyle alımlarınızı parçalı olarak yapmanızı öneririm.

          Bu hisselerin seçiminde temel analiz kısmında Fiyat/Kazanç, Piyasa Değeri/Defter Değeri, Net Kar Marjı, Aktif Devir Hızı, Aktif Karlılığı, Özvarlık Karlılığı ve Borç Oranı kullandığım temel rasyolar oldu. Öncelikle her şirketi kendi sektörü içinde bir değerlendirmeye tabi tuttum. Bu değerlendirme esnasında İMKB’deki tüm şirketleri göz önünde bulundurdum. Daha sonra öne çıkan şirketlerden İMKB 100 içinde olanları ayıkladım. Bunların dışında son elemelerde teknik analiz de seçimde çok ufak da olsa etkili oldu. Temel olarak iyi görünmesine karşın grafiğini beğenmediğim hisseleri bu sayede eledim. Sonuçta 5 hisseye kadar düştüm. Bu hisseler için alım satım fiyatları vermiyorum. Uzun vadede bu hisselerin piyasa getirisinin üzerinde bir getiri potansiyeli olduğunu düşünüyorum. Yani İMKB düşerken daha az düşecek, İMKB çıkarken daha istikrarlı çıkış sergileyebilecek hisseler olduğuna inanıyorum Bu hisseleri treade etmek ya da alıp tutmak size kalmış. Sözü daha fazla uzatmadan, faydalı olması dileğiyle seçtiğim hisseler:

  • ALARKO HOLDİNG
  • TEKFEN HOLDİNG
  • EREĞLİ DEMİR ÇELİK
  • TRAKYA CAM
  • PARK ELEKTRİK ÜRETİM MADENCİLİK

        Bu hisseler için ben yılsonuna kadar bir değerlendirme yapmayacağım. Yılsonunda bir değerlendirme yaparak, listeden çıkması veya listeye girmesi gereken hisseler olursa bunları yeniden paylaşacağım. Bu nedenle bu süre içinde piyasa şartları gereği oluşabilecek zararları sınırlandırmak için stop loss yapmak ya da karı realize etmek tamamen sizin inisiyatifinizde olacaktır.

        Saygılarımla

Üzeyir DOĞAN
Kapital Menkul Değerler A.Ş.

Türev Araçlar Birimi / Uzman

Tel: 0212 330 04 70
Fax: 0212 330 0 369

www.kapitalmenkul.com.tr
[email protected]

UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danısmanlıgı kapsamında degildir. Yatırım danısmanlıgı hizmeti; Aracı kurumlar, portföy yönetim sirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müsteri arasında imzalanacak yatırım danısmanlıgı sözlesmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kisisel görüslerine dayanmaktadır. Bu görüsler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar dogurmayabilir.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir