S&P: Notun Önündeki Engel Dış Açıklar

Türkiye yerel para cinsinden kredi notunu artıran S&P, Türkiye’nin kredi notunu sınırlayan ana etkenin dış açıklar olduğunu belirtti.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), Türkiye’nin kredi notu görünümünün Şubat 2010’dan bu yana pozitifte tutulduğunu, kredi notunu sınırlayan ana etkenlerin ise dış açıklar olduğunu belirtti.

S&P’nin bugün düzenleyeceği basın toplantısı öncesinde dağıtılan sunumda, Türkiye’nin ürettiğinden daha çok tükettiği, fonlandığı ve büyüme dinamiklerini güçlendirdiği sürece cari açıkta yanlış birşey olmadığı ancak riskli olduğu belirtildi. Cari açığın 2011’de GSYH’nın yüzde 9-10’u arasında olmasının beklendiği belirtilen sunumda, cari açığın artan oranda finansal sistemin net borçlanmasıyla finanse edildiğine dikkat çekildi.

Sunumda pozitif görünümün yerel ve döviz cinsi kredi notunda halen yukarı yöne işaret ettiği belirtilerek, “Büyümenin 2012- 2014 tarihleri arasında yüzde 3’ün hemen üzerine yavaşlaması yönündeki beklentimize karşılık hükümetin net borcun GSYH’ya oranını 2014 itibarıyla yüzde 35 civarında dengelemesini bekliyoruz” denildi.

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s dün Türkiye’nin yerel para cinsinden kredi notunu BB+’dan BBB-‘ye yükseltirken, yabancı para cinsi kredi notunu da BB olarak teyit etti. İki notun da görünümü pozitif olarak açıklamıştı.

kaynak

http://www.ntvmsnbc.com/id/25252521/

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir