Portekiz’in Bütçe Açığı Geriledi

Portekiz’in bütçe açığının gayrisafi yurtiçi hasılaya (GSYH) oranı, yılın ikinci çeyreğinde yüzde 8,3’e geriledi.

Portekiz İstatistik Ofisi’nin verilerine göre, geçen yılın sonunda GSYH’nin yüzde 9,8’i düzeyinde bulunan ülkenin bütçe açığı, yılın ikinci çeyreğinde GSYH’nin yüzde 8,3’ü seviyesine düştü.

Hükümet, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Avrupa Birliği (AB) ile yaptığı 78 milyar avro değerindeki finansal yardım anlaşması gereğince bütçe açığını yıl sonunda GSYH’nin yüzde 5,9’u düzeyine çekmeyi taahhüt etmişti.

Portekiz Maliye Bakanı Vitor Gaspar dün akşam düzenlediği basın toplantısında, hükümetin bütçe hedeflerine uyacağını belirterek, ”Alınan geçici önlemlerle bu yıl için belirlenen bütçe açığı hedefine ulaşacağız” dedi.

Başbakan Pedro Passos Coelho geçen hafta yaptığı açıklamada, Yunanistan’ın temerrüte düşmesi durumunda Portekiz’in de yeni bir finansal dış yardıma ihtiyaç duyabileceği uyarısında bulunmuştu.

Portekiz hükümeti, gelecek yıl ülke ekonomisinin yüzde 2,3 oranında daralacağını tahmin ediyor. Hükümet daha önceki açıklamalarında, ekonominin gelecek yıl yüzde 1,8 oranında daralacağını öngörmüştü.

BloombergHT

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir