Bir Şok da Standard & Poor’ s ve Moodys’ ten

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), 24 İtalyan bankası ve finansal kurumun notlarını düşürdü. S&P’nin not kırma kararına yönelik yaptığı açıklamasında, İtalya başta olmak üzere Euro Bölgesi’ne yönelik olarak piyasalardaki gerilimin yeniden tırmanmaya başladığı ve  büyüme beklentisinde ki görünümün daha da kötüye gideceği ifade edildi.

Uluslararası diğer  kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s ise, İspanya’nın notunu Avrupa’daki krizin ülke ekonomisini tehdit ettiği gerekçesiyle 3. kez düşürdü. Son not indirime göre, İspanya’nın kredi notu Aa2’den a1’e indi ve görünümü negatif olarak ilan edildi. Açıklamasında, kötüleşen küresel büyümesinin İspanya’nın ılımlı büyüme beklentilerini yaraladığı ve  Avrupa’daki borç krizine karşı henüz güvenilir bir çözümün bulunmadığı yorumu yapıldı.

Önümüzde ki aylarda , küresel piyasalarda, yeni tsunamiler görebileceğimiz kuvvetle muhtemel olmak üzere, bana göre en büyük tehlike, Avrupa’nın artan borç sorunu olacaktır. Bugün Rönesans kıtası,  ABD’den daha kötü bir mali yapıya sahip olmasına rağmen, ABD’nin içinde bulunduğu ekonomik durgunluk ve kredi notunun düşürülmesi  nedeni ile, Euro kuru yüksek seyrini korumaya devam ediyor ki, bu durumun kırılma noktası önümüzde ki aylarda İspanya, İtalya ve Portekiz ve İrlandayı  içine alan  yeni bir kredi krizi ile değişikliğe uğrayabilir. Kamu borcu 2,2 trilyon dolar düzeyindeki İtalya’nın 2011 yılı sonuna kadar 176 milyar Euro, gelecek 3 yılda 500 milyar Euro’luk geri ödemesinin olduğu dikkate alındığında, sizce, İtalyan ve İspanyol tahvillerini fazla riskli bulan yatırımcıların sayısı artar ise, önümüzde ki aylarda, Avrupa piyasalarında durum daha bir karamsar havaya bürünebilir.

http://bigyatirim.blogspot.com/

Dr.İsmet DEMİRKOL

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir