Teröre Karşı Toplumsal Tepki

Devletin zirvesini ziyaret eden 24 sivil toplum kuruluşu, ardından TOBB Merkezinde yaptıkları toplantı sonrasında “Birliğe Çağrı Platformu”nu oluşturarak sivil toplumun tepkisini dile getirme kararı aldılar. Ve 30 Ekim’de İstanbul’da bir büyük yürüyüş düzenleyerek tepkilerini dile getirmek karar aldıklarını açıkladılar. Bu yürüyüş teröre karşı toplumsal beraberlik olarak önemli bir adım olacaktır.
24 şehit verilen Hakkari Çukurca’daki terör saldırısı, çok hızlı bir şekilde girişilen sınır ötesine uzanan  askeri  harekatla cevap bulurken, bir yandan da toplumun her kesiminde tepki uyandırdı. Birçok kentte halk sokağa çıkarak terörü kınadı. Spor karşılaşmalarında da tepkiler hem saha içinde, hem tribünlerde ortaya konuldu.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve siyasi partilere bir seri ziyaret yapan 24 sivil toplum kuruluşu başkanları “Birliğe Çağrı Platformu” ismiyle TOBB toplantı salonunda yaptıkları toplantıdaki istişareleri sonrasında, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, bir açıklama yaparak, toplumun her kesimini içine alan STK’ların 30 Ekim günü İstanbul’da bir büyük yürüyüş kararı aldıklarını açıkladı.
Hisarcıklıoğlu açıklamasında artan terör olaylarında şehit düşen polis ve askerlerin toplumun her kesiminde derinden hissedildiğini, bu olayların tek hedefinin milletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak olduğunu belirterek, “Milletin birlik ve bütünlüğünü hedef alan bu olaylar karşısında kalmadıklarını ve terörü nefretle kınadıklarını bildirdi.
Hisarcıklıoğlu, “Bugün kardeşlik bağlarını zayıflatmak isteyenlerin, bu toprakların mayasının çok güçlü olduğunu bilmeleri gerekir. İşçiyiz, işvereniz, esnafız, memuruz, emekliyiz, çiftçiyiz, doğuyuz, batıyız, kuzeyiz, güneyiz, biriz beraberiz. Oynanan kirli oyuna hep birlikte karşı duracağız. Birlikteliğimizi savunacağız. Hepimiz biliyoruz ki, bu milletin tarihinde kirli oyunlar eksik olmamıştır. Bu kirli oyunları her zaman milletimizin azim ve kararlılığı bozmuştur. Bizim en büyük gücümüz kardeşliğimiz olmuştur”  değerlendirmesini yaptıktan sonra, kurdukları “Birliğe Çağrı Platformu”nun bütün sivil toplum kuruluşlarına açık olduğunu belirttikten sonra, 30 Ekim’de İstanbul’da teröre karşı büyük bir yürüyüş düzenlediklerini, herkesi bu yürüyüşe beklediklerini açıklıyor.
Sivil toplum kuruluşlarının bu duyarlığı terör karşısında önemli bir birlik gösterisine neden olacaktır. Hiç unutulmamalıdır ki, toplumun tepkisini ortaya koyması önemli bir adımdır. Siyasilere de yol gösterici, birlikte hareket etmelerini sağlayıcı özellik taşır.
Ancak, bu toplumsal tepkinin demokratik kurallar içersinde, taşkınlık yaratmayan bir şekilde, kontrollü , vekar içinde gerçekleştirilmesi önemlidir. 24 Sivil toplum kuruluşunun 30 Ekim’de  İstanbul’da düzenleyecekleri yürüyüş, birlikteliği ortaya koyacaktır.
Askeri harekatla teröristlere cevap vermenin yanı sıra bu toplumsal beraberlik gösterisi de önemli bir adım olacaktır.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir